Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pod laser šla první právnička!

14. října 2008 | 09:16

Unikátní operace oka se uskutečnila včera ve zlínském očním centru. Právnička Jana Spanilá (31) z Prahy byla první v ČR, která podstoupila novou operaci.

Šlo o operaci keratokonusu – onemocnění rohovky, s implantátem zavedeným laserem. Výkon uskutečnil přední český specialista primář Pavel Stodůlka (43).

Dosud se onemocnění operovalo mechanicky, skalpelem. "Speciální femtosekundový laser nyní vytvoří během 20 vteřin v rohovce mikroskopický kanálek. Do něj se natrvalo vkládá implantát - keraring. Rohovku zpevňuje, zpravidelní její tvar a zlepší vidění," upřesnil Stodůlka.

Operace s laserem je bezbolestná, šetrnější a bezpečnější. Nemoc keratokonus deformuje rohovku, která se kuželovitě vyhne a ztenčí. Tím značně poškodí vidění.

"Šest let jsem nosila tvrdé čočky. Musela jsem je často vyndávat. Měla jsem velké problémy," řekla Blesku pacientka. "Na jednom oku mám čtyři, na druhé šest dioptrií. Na levém navíc hodně cylindrů," dodala. "Zpočátku takto postiženým pomohou brýle. Později jen tvrdé čočky, které ale mnozí špatně snášejí. Dokud nebyly známé nové metody, museli pacienti většinou později podstoupit transplantaci rohovky," řekl Stodůlka.
"Opravdu to nebolelo. Nyní musím týden nosit sluneční brýle, měsíc nesmím do prostředí, kde bych mohla dostat infekci. Už teď docela vidím," řekla Blesku s radostí pacientka.

Keratokonusem trpí jeden člověk ze dvou tisíc. Operace jednoho oka přijde na 20 tisíc.

Spokojená Jana Spanilá z Prahy. Poprvé v Česku jí byl vytvořen laserem v rohovce kanálek pro implantát.
Autor: Slávka Červená

Autor: sč
Související články