Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nepříjemná inkontinence

Stresová inkontinence postihuje nejvíce mladší ženy do 40 let.
13. října 2008 | 12:41

Trápí mnohé z nás, jen se o tom stydíme mluvit. Inkontinencí neboli samovolným únikem moči trpí manažerky, prodavačky, profesorky, uklízečky a možná i první dámy.

 

Tento zdravotní problém se projevuje tím, že samy nedokážeme vědomě kontrolovat odchod moči z těla. Bojují s ním všechny lidé všude na světě, ve všech kulturách a věkových skupinách. Výskyt inkontinence stoupá s věkem a trpí jí hlavně ženy. Může se zdát, že tato porucha ztrpčuje život převážně starším lidem, ale opak je pravdou. Nadměrně aktivní močový měchýř a další problémy s udržením moči trápí především ženy v produktivním věku, ale mohou se objevit také u mladších ročníků. Příčiny mohou být jak fyzického, tak psychického charakteru. Kromě blížícího se stáří je to například pooperační stav, vnitřní onemocnění nebo psychické problémy, zejména stres. Často bývá inkontinence způsobena i těžkou fyzickou prací nebo opakujícími se porody. Dalším důvodem může být i astma, chronická zácpa nebo onemocnění po úrazech mozku či míchy.

Příčiny inkontinence mohou být jak fyzického, tak psychického charakteru.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Stresová a urgentní
Problémy s udržením moči se děli na dva hlavní typy – inkontinenci stresovou a urgentní. Urgentní inkontinence se projevuje náhlou akutní potřebou močit, zatímco při stresové moč uniká v okamžicích, kdy se napínají břišní svaly. A tak vás může postihnout například při smíchu, kašli nebo při předklánění.

Zatímco stresová inkontinence postihuje nejvíce mladší ženy do 40 let, urgentní je zase častější u starších žen po šedesátce. Ženy mezi těmito dvěmi věkovými hranicemi bývají ohroženy oběma typy. Velmi důležité je správně a co nejdříve rozpoznat, o jaký typ inkontinence jde.

Kdy jít k lékaři?
Nejdůležitější je podchytit poruchu hned v zárodku, jinak se může vystupňovat do takového stadia, že pacientku vyloučí ze společenského života a pak je nutné vyřešit ji chirurgicky.

Stresová inkontinence postihuje nejvíce mladší ženy do 40 let.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Při léčení existuje více postupů. Prvním z nich je rehabilitační cvičení zaměřené na zpevnění a posílení pánevního dna. Druhým postupem je léčba, při které pacientky užívají léky potlačující křečovité stahy stěn močového měchýře. Poslední možností je operace, která je nevyhnutelná, pokud nepomohla rehabilitace ani léčba léky.

Pomůcky nemusíte platit
Pojišťovny dnes hradí různé pomůcky určené pro takto postižené pacientky. Většinou však náklady pojené s touto chorobou úplně nepokryjí. Proto se nevyplatí odkládat návštěvu lékaře ani z finančního hlediska. Odborník chorobu diagnostikuje a obvodní lékař pak předepíše náležité pomůcky, jako jsou vložky, plínky, fixační kalhotky atd. Částka, kterou hradí pojišťovna, závisí na stupni poškození.

Víte, že…

Asijské ženy mají díky každodenní intimní gymnastice silné a vypracované svalstvo pánevního dna, proto inkontinencí téměř netrpí.

Cviky, které pomohou
Nezávisle na věku má početná skupina žen oslabené svaly pánevního dna, aniž by o tom vůbec věděly. Přitom procvičovat ho a zpevňovat můžeme při různých činnostech, například při čištění zubů, mytí nádobí nebo při cestě autobusem.

Jak na to?
Mírně se rozkročte, špičky lehce směřují ven. Podsaďte pánev, vyrovnejte záda, vypněte hruď a protáhněte šíji. V této poloze s každým výdechem zpevněte břišní svaly a pánevní dno pevně stáhněte. Pochodujte na místě. Svalstvo pánevního dna posílí zejména jeho vědomé stahování.

Intimní gymnastika posílí svaly pánevního dna.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

NÁŠ TIP

Intimní gymnastika
I zdravá žena, která nepociťuje žádné problémy, může udělat každý den preventivně sto stahů během močení. Například jich může udělat 50 ráno a zbytek třeba večer před spaním.

Sedíte na konferenci, poradě, v autobuse, čekáte na poště a čas vám utíká nemožné pomalu? V těchto chvílích můžete začít s intimní gymnastikou – tréninkem pánevního dna, který nikdo nezpozoruje a tělu přitom pomůže.

Tyto nenápadné cviky zároveň zkvalitňují sexuální život a některé ženy díky nim dokonce konečně prožijí orgasmus.

Aktivovat svěrač vagíny můžete v sekundových intervalech nejen na počty stisknutí, ale zkuste i vytrvalostní stisk. Zkuste vydržet jednu minutu.

Cvičit můžete i tzv. sedy lehy – na boku i při roznožení. Při každé poloze se aktivují jiné svaly pánevního dna.

1. Napněte svaly na rukách a opět je uvolněte.

2. Přitlačte stehna pevně k sobě a povolte.

3. Zadržte dech, napněte břišní svaly a poté se uvolněte.

4. Zatněte pěsti.

5. "Sviňte" prsty v botách.

6. Při močení zkoušejte co nejčastěji přerušit proud moči.

7. Aktivujte svěrač vagíny. Denně proveďte sto stisků.

8. Zkuste i vytrvalostní stisk. Udržte ho například jednu minutu.

Autor: Eva Hrdinová, duš
Související články