Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kašel je třeba léčit

V některých očkovacích centrech problémy se zásobami vakcín nemají.
10. října 2008 | 13:53

Sezóna kašle a rýmy z nachlazení právě začíná. Viry létají kolem nás a my si je neustále předáváme. Jen málokdo zůstane s kašlem doma, aby ho pořádně vyléčil.

"Jen mi pane doktore neříkejte, že mám ležet doma, hodně pít a potit se," tvrdí ochraptělým hlasem většina lidí, kteří přijdou k lékaři s očekáváním, že jim předepíše silný lék proti kašli. Jenom menšina je ochotná zůstat doma a léčit se.

Ačkoli nám kašel může připadat jako banální zdravotní problém, nad kterým mávneme rukou, není jednoduché zbavit se ho. Nevzniká totiž sám od sebe, ale bývá věrným průvodcem chřipky, nachlazení, onemocnění horních cest dýchacích. Kdo chce kašel vyléčit, musí nejdříve odstranit jeho příčiny.

Podle statistik trpí poruchami štítné žlázy každý pátý až šestý člověk, ženy asi patnáctkrát častěji než muži.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Kdy už jde o chorobu
Kašlem se tělo snaží z dýchacích cest odstranit to, co tam nemá být.

"Pokud se kašel omezí jen na ranní odkašlání malého množství světlého hlenu, jak to je běžné u obyvatel velkoměst se znečištěným ovzduším, jde jen o přirozenou očistu dolních cest dýchacích," vysvětluje MUDr. Jan Vozár.

O chorobu jde až v okamžiku, kdy je kašel úpornější a člověk vykašlává více hlenu, který má žlutý nebo zelenavý nádech. Takové zbarvení je neklamným znakem toho, že viry a bakterie v dýchacích cestách svádějí urputný boj s bílými krvinkami.

Když kašel signalizuje zánět průdušek
Suchý dráždivý kašel připomínající psí štěkání, který doprovází i pálení v hrdle, případně chrapot, se objevuje v počátcích zánětu horních cest dýchacích.

"Zkušené matky tento kašel poznají už po několika zakašláních, a ty, které jsou zodpovědné, nepustí svoje děti do školy nebo do školky," říká Milena Horvátová, sestřička pediatrické ambulance. Častěji se ale setkáváme s pravým opakem.

"Když slyším malé děti, jak kašlou v tramvajích, obchodech, kině, v duchu diagnostikuji bronchitidu nebo zápal plic," dodává sestřička se čtyřicetiletými zkušenostmi. Pokud totiž tento kašel není správně léčený, zánět se dostane do hrtanu a pokračuje níže, až se usadí v průduškách a průdušnicích. A je tu zápal průdušek a plic a s nimi často nepříjemné komplikace. Kašlat na kašel se nevyplácí.

Na lehkou formu nespavosti můžete vyzkoušet osvědčené bylinkové čaje.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Slepičí polévka, nebo kapky?
Reklamy na každém kroku slibují, že vás za pár dní definitivně zbaví kašle. Je jich tolik, že si z nich jen těžko vybíráme. Sáhnout po přírodních, homeopatických nebo klasických lécích od lékaře, nebo raději vyzkoušet nějakou osvědčenou radu maminek a babiček? Na kašel totiž odjakživa platí i slepičí polévka. Je to mýtus nebo je slepičí bujón léčivý?

"Taková polévka obsahuje velké množství solí, které zvyšují vlhkost hlenu, a ulehčují tak odkašlávání. Na stejném principu je založeno i užívání tradičního 2 až 3procentního roztoku jodidu draselného nebo běžně dostupných přípravků na odkašlávání, které předepisujeme," říká doktor Vozár.

Co si vybrat v lékárně?
I internistka z pneumologické ambulance MUDr. Jana Marková by většinu těch zázračných přípravků proti kašli, které známe z reklamy, doporučila svým pacientům až na posledním místě. Podle jejích zkušeností totiž užívání nejrozličnějších pastilek a jiných přípravků nevede k výraznějšímu zlepšení. Výjimkou je podle jejího mínění ambroxol, což je účinná látka, kterou obsahují některé přípravky. Stačí se optat lékárníka, které kapky, léky nebo sirupy tuto látku obsahují. Silný slepičí vývar ovšem může pomoci stejně.

Autor: Archív

Kdy jít k lékaři?
Lékaře byste měla navštívit, jestliže nepocítíte zlepšení po pěti dnech, případně pokud se objeví hnisavé nebo krvavé hleny nebo začnete mít těžkosti s dýcháním.

Podle délky trvání může jít o kašel akutní (trvá 14 dní až 3 týdny) nebo chronický (trvá nejméně 3 měsíce v roce) a opakuje se.

Kašel se dá "utopit"

- Léčba kašle je přímo závislá na jeho typu. Pokud jde o neproduktivní kašel, který nevede k odkašlávání, je vhodné ho utlumit, neboť dlouhodobé dráždění sliznice může vést k druhotnému zánětu. Jde o začarovaný kruh.

- Pokud se pacient zbavuje kašlem nadbytečného zahlenění, je situace opačná, je nutné kašlání napomoci s pomocí přípravků, které vedou ke zvýšení vlhkosti hlenu.

- Nejúčinnější je pít 2 litry vody denně. Kdo nemá rád bylinkové čaje, nemusí se do nich nutit, i ovocné a černé čaje mají prospěšné účinky.

První pomoc při kašli

- Často smrkejte, aby se uvolnily dýchací cesty.

- Cucejte pastilky proti kašli a hodně pijte.

- Užívejte přípravky proti kašli, které vám doporučí lékárník: Pokud nevykašláváte hleny, pak volte takzvaná antitusika, pokud už odkašláváte, tak expektorancia.

Autor: Eva Hrdinová, oli