Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tabu téma: Hemoroidy

29. září 2008 | 14:18

Už jen ten název vyvolává nepříjemné pocity: Hemoroidy. A co teprve, když vás trápí... Podle některých odhadů je má až polovina obyvatel Česka.

Těžko se o nich budete bavit se známými na večírku nebo s kolegy v práci. A to přesto, že s velkou pravděpodobností jimi trpí také. Podle některých odhadů je má až polovina obyvatel Česka. Jak se jich zbavit? Kdy ještě zvládnete léčbu sami a kdy už se bez odborníků neobejdete? A kolik vlastně jejich odstranění stojí?

Sedíte dlouhé hodiny u počítače, na poradách nebo v autě? Nejíte dost vlákniny, zato milujete kořeněná jídla, kávu a alkohol? A už jste oslavili padesátku? Tak to jste typickými adepty tohoto nepříjemného onemocnění.
Lidé se prý dělí na ty, kteří hemoroidy mají, a na ty, kteří je mít budou. Onemocnění "zlatou žilou", jak se lidově říká, je typicky lidskou chorobou (u zvířat se nevyskytuje) a objevuje se v každém věku. Opravdu jen drobnou útěchou je fakt, že to není jen problém moderní doby.
Slovo hemoroidy pochází z řeckého spojení "haimorrhoides flebes", krvácející žíly. Tak výtok krve v oblasti řitě označoval už dávný Hippokrates a ve starobylém světě tento problém rozhodně nebrali na lehkou váhu. Každý egyptský faraon měl svého lékaře určeného přímo k péči o konečník, tzv. strážce konečníku. Ten zasahoval vždy, když panovník trpěl zácpou. Pokud neuspěl, došlo na zaříkávání – lékaře to ovšem stálo místo. A někdy i život.

 

Postižení konečníku vnějšími i vnitřními hemoroidy
Autor: Encyklopedie lidského těla (Fortuna Libri)

Co jsou hemoroidy?
Hemoroidy jsou rozšířené žíly v řitním kanálu. Bohaté žilní pleteně v této oblasti se mohou plnit krví a vytvářet uzly – a právě ty se nazývají hemoroidy. Vyskytují se i u zdravého člověka a za normálních okolností nebolí. Ovšem běda, pokud vyhřeznou z konečníku ven! Jsou pak viditelné, krvácejí a nesnesitelně bolí. A velmi diskrétní problém je na světě – řitní otvor svědí a bolí, vytéká z něj krev nebo hlen, někdy i vyhřezne sliznice konečníku. Nemoc se také hlásí pocitem vlhka, tlaku nebo zduření. "Na vznik má vliv způsob života – často se vyskytují u lidí se sedavým zaměstnáním, například u řidičů. Vliv má rovněž dlouhodobá zácpa. U těchto pacientů se hemoroidy vyskytují velmi často," říká MUDr. Stříteská z Interní a gastroeneterologické ambulance v Praze – Vršovicích.

Léčba kdysi a dnes
Historie moderní léčby hemoroidů začíná koncem 19. století (Whiteheadova metoda) a pokračuje ve 40. letech 20. století (Milligan-Morgan apod.). Pacienti ale mívali silné pooperační bolesti, rány se dlouho hojily, někdy se onemocnění vrátilo. To platilo až do roku 1993, kdy Antonio Longo z univerzitní nemocnice v Palermu představil svou téměř bezbolestnou metodu odstraňování výhřezů sliznice konečníku. To byl zásadní přelom! Dnes je v EU Longovou metodou ročně provedeno přibližně 50 000 výkonů, u nás se metoda provádí od roku 1999. A co je na Longově metodě tak převratného? K odstranění přebytečné tkáně nedochází na kraji konečníků, ale o několik (nejčastěji 5) centimetrů výše, kde už sliznice konečníku není citlivá a tudíž bolestivá. Pomocí kruhového přístroje, tzv. cirkulárního stapleru, je vyříznuta část sliznice uvnitř konečníku dokola. Stapler, neboli "sešívačka", nato ihned vtáhne vyhřezlou sliznici zpět do konečníku a sešije přerušenou tkáň zpátky k sobě.

VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ OBTÍŽE

Vnější hemoroidy: tvoří polokulovitá vyklenutí kolem řitního otvoru. Objevuje se často dráždění kůže, svědění a nepříjemný pocit po stolici. Je to z toho důvodu, že čištění po stolici je díky hemoroidům obtížné.

Vnitřní hemoroidy: jsou uloženy uvnitř konečníku. Zezačátku se projevují nepříjemným tlakem podobným zácpě. Další postupující příznaky jsou odchod červené krve po stolici, na toaletním papíře nebo odkapávání krve do toalety.

Zahoďte stud
Pokud máte problémy v oblasti konečníku, zvláště když vám krvácí, zahoďte stud a vydejte se k lékaři. Čím dříve, tím lépe, o to menší bude s velkou pravděpodobností potřebný zákrok.
Nemějte z návštěvy strach. Nejdříve je sepsána anamnéza, poté většinou dostanete uklidňující injekci a teprve pak následuje ono tolik nenáviděné, ale přitom tak potřebné vyšetření. Které mimochodem zdaleka nebolí tak, jak si myslíte. Vyšetření se obvykle provádí nejdříve prstem (lékař má rukavici se znecitlivující mastí), poté případně dalšími přístroji.
"Ostych je bohužel nejčastější příčinou vzniku IV. stupně onemocnění nejen u straších lidí nad 60 let," dodává Jitka Kurzová z ProctoClinic.

 

Hemoroidy podle některých odhadů trpí až polovina obyvatel Česka.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Kde vám pomůžou
Záleží jen na vás, zda se rozhodnete léčit ve velkých nemocnicích, nebo soukromých klinikách. Ty zpravidla nabízejí intimnější prostředí, propracovanější systém objednávání a hodně staví na nechirurgických výkonech. Tedy pokud je to možné.
Velmi populární se stává nová metoda DG HAL - podvaz hemoroidálních tepen navigovaný ultrazvukem. Podle doktora Plzáka z kliniky Tornero v Ústí nad Labem se jedná o nejefektivnější metodu s účinností přes devadesát procent! Celý zákrok trvá asi 15 minut a následně strávíte v odpočívárně půl až hodinu. Po kontrole, zda je všechno v pořádku, můžete i bez doprovodu odejít domů.
"Výhodou oproti jiným ambulantním metodám je, že takto lze léčit i těžší stupně hemoroidů," dodává doktor Plzák.
Naopak na pražské a brněnské klinice ProctoClinic, která se již několik let specializuje na léčbu hemoroidů, se využívá léčba pomocí infrakoagulační lampy, tzv. měkkým laserem. Ale specializují se i na metodu Barronovy ligatury, kdy lékař přeruší přívod živin do hemoroidu pomocí elastického kroužku. Následně pak uzel odumře a do pár dnů po zákroku sám odpadne.

Kolik za odstranění?
V nemocnicích obvykle pacienti hradí jen regulační poplatek. Jiné je to na soukromých klinikách. Cena se odvíjí od náročnosti operace a spotřebovaného materiálu. Většinou se ceny pohybují okolo 5000 korun, ale záleží na klinikách. Pokud je nemoc podchycena včas, může být částka třeba jen 500 korun.

Režim po zákroku
Záleží na použité metodě. Někdy je možné vrátit se hned po zákroku do práce, jindy je třeba zůstat jeden až čtyři dny v nemocnici. Obvykle do první stolice. Pokud je vše v pořádku jste propuštěni.
Druhý den po výkonu byste měli omezit velkou fyzickou aktivitu. Na kontrolu půjdete zhruba po šesti týdnech a následně třech měsících.

STUPNĚ OBTÍŽÍ

Hemoroidy I. stupně
Projevy: občasné krvácení, zejména při stolici, tlak nebo bolest v řitní oblasti. Svědění a pálení v oblasti konečníku
Léčba: neoperační (konzervativní) léčba pomocí mastí, čípků a koupelí, úprava životosprávy a odstranění zácpy

Hemoroidy II. stupně
Projevy: přechodný výhřez při stolici, který ještě sám mizí po ukončení tlačení, svědění a pálení v oblasti konečníku
Léčba: lokální ošetření, například sklerotizace (svraštění hemoroidů); chirurgický zákrok – podvazy (ligatury) hemoroidů, čípky, tablety nebo speciální masti na utlumení potíží

Hemoroidy III. stupně
Projevy: přítomnost jasně červené krve na toaletním papíře nebo ve stolici. Výhřez, který lze navrátit jen zatlačením prstem.
Léčba: operativní odstranění uzlů Longovou metodou, laserem nebo dle Milligana-Morgana

Hemoroidy IV. stupně
Projevy: trvalý výhřez, který už není možné vrátit
Léčba: operativní odstranění uzlů Longovou metodou, laserem nebo dle Milligana-Morgana

Jak si mohu pomoci sám?
Pokud trpíte hemoroidální nemocí, pak si můžete volně koupit v lékárně například čípky typu Dobexil H, Preparation H nebo mast Faktu k lokální péči a také můžete volit mezi tablety Hemodin nebo Hemostop.
Velmi dobré jsou výsledky po lécích Detralex, Ginkor fort a Cyclo 3 fort. Tyto léky jsou ale výhradně na recept. Tato léčba umí zmenšit příznaky či komplikace onemocnění, vyléčit však hemoroidy neumí.

Autor: Martina Sanollová, Věra Bláhová, Anna Dlouhá
Klíčová slova: zdraví;hemoroidy;
Související články