Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Padání vlasů může odhalit některá onemocnění

Padání vlasů může být dědičné, ale i příznakem nějaké nemoci.
17. července 2014 | 15:52

Padání vlasů je noční můrou jak žen, tak mužů. Jde o běžný proces, který se děje po celý život, ale v některých případech může být důvodem vypadávání vlasů nemoc, nebo nedostatek vitamínů. Nemělo by se to tedy podceňovat.

Běžně nacházíme ráno na polštáři nebo v koupelně nějaký ten vypadlý vlas. Například při mytí může vypadnout až 300 vlasů. Celkově jich na hlavě máme asi 100 000, jde tedy o poměrně zanedbatelné číslo. Pokud vlasy padají častěji a ve větším množství, než je obvyklé, může jít o dědičnou záležitost, případně to signalizuje nějakou nemoc, poruchu, nebo nedostatek některého z vitamínů a minerálů.

Nepodceňujte geny

Vlasy padají více v některých obdobích roku, hlavně na jaře a na podzim, kdy člověk „líná“ podobně jako zvířata. Záleží i na věku - nejkrásnější hříva bývá po pubertě, nejkvalitnější mezi 20.-30. rokem života. Kolem čtyřicítky se růst zpomaluje, vlasy řídnou, jsou slabší a s dalšími roky šedivějí. To ale ještě neznamená, že holá hlava a lysiny jsou nevyhnutelné!

Mužům začínají vlasy řídnout někdy kolem čtyřicítky vinou testosteronu. V případě dědičného padání vlasů ale o svoji hřívu začnou přicházet už v mladém věku, hlavně na temeni a v koutech. U žen se dědičné vypadávání projevuje spíše postupným řídnutím vlasů a zhoršením jejich kvality. V některých případech se ovšem i jim můžou tvořit lysinky a kouty.

Dalším důvodem nadměrného vypadávání vlasů může být i rozkolísaná hladina hormonů v těle. A to hlavně v těhotenství, při poruchách štítné žlázy, nebo při horečkách. Pokud je včas nasazena hormonální léčba, dá se stav vrátit do normálu.

Hýčkejte své vlasy

Vypadávání vlasů ale může odhalit i některé nemoci. Hříva řídne například při špatném krevním oběhu, cukrovce, lupénce. Ale také během přísné diety, vypadáváním vlasů můžou trpět i dívky s mentální anorexií. V každém případě je žádoucí navštívit lékaře, který by měl provést krevní testy, nebo odebrat vzorek kůže a poslat na rozbor. Ve většině případů pak předepíše panthenolové injekce nebo doporučí vhodné potravinové doplňky.

Proti vypadávání vlasů se lze preventivně bránit, a to používáním správné vlasové kosmetiky a šetrným zacházením. Vlasy jsou často ničeny mechanickým poškozením, jako je foukání příliš horkým vzduchem, časté barvení, žehlení. V takovém případě je ale lze regenerovat během pár týdnů. Jednou za čas si udělejte pohodlí a vyrazte ke kadeřnici na masáž hlavy. Ta se vám prokrví a navíc vám pomůže od stresu, který je jednou z příčin nadměrného vypadávání vlasů.

 

Video se připravuje ...