Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bradavice není nutné hned spojovat s rakovinou kůže

Bradavic se nemusíte bát, nejsou nebezpečné.
22. července 2014 | 12:14

Bradavice jsou vedle kuřího oka nebo puchýřů jedním z nejčastějších kožních problémů. Některé zmizí samy, aniž bychom si jich všimli. Jiné musíme dost urputně odstraňovat. Účinné jsou léky, ale i babské recepty.

Bradavice jsou běžným a zároveň nejčastějším kožním problémem. Není třeba se jich bát, jsou neškodné a s rakovinou kůže nemají co dělat. K lékaři je však s nimi dobré zajít tehdy, když vás začnou bolet nebo rychle růst. Ani v takovém případě se však nejedná o zhoubné bujení.

Nákaza je snadná

Nejčastěji vás bradavice postihnou na veřejných koupalištích, bazénech a podobně. Jsou totiž virového původu, a proto je přenos z postiženého na zdravého člověka poměrně snadný. Nakazit se můžete i od partnera, který bradavicemi trpí a s nímž jste v tělesném kontaktu. Obecně bradavice postihují spíše děti a mladší lidi.

Domácí léčba má hranice
Větší a bolestivé bradavice svěřte raději do rukou lékařů.
Autor: Profimedia.cz

Když vás začnou bradavice obtěžovat ve větším množství nebo začnou bolet či krvácet, nechte si je odstranit raději u lékaře. Ten totiž „maxibradavici“ může rovnou vyříznout, a je po problémech. Často se však stává, že se objevují opakovaně. Proto se během života stávají z některých „samoléčitelů“ přímo mistři na jejich likvidaci. Výborně zabírají také osvědčené lidové recepty, které si připravíte doma kdykoli i sami...

Co jsou bradavice?

Jsou to nezhoubné kožní výrůstky, které často připomínají květák, s tmavou tečkou uprostřed, velké kolem 1 až 5 milimetrů. Objevit se můžou ojediněle nebo ve skupinách kdekoli po těle, nejčastěji ovšem na nohou. Často se kolem jedné mateřské bradavice vyskytuje řada menších.

Co je způsobuje?

Bradavice vyvolávají takzvané lidské papilloma viry, kterých je několik druhů. Vzhledem k virovému původu se bradavice poměrně snadno rozšiřují. Může se dokonce stát, že saháním na bradavici, například na noze, si můžeme virus přenést třeba na obličej.

Kdy je vhodné jít k lékaři? 

  • Když bradavice začne bolet nebo krvácet.
  • Když se útvar začne zvětšovat.
  • Když se bradavici nedaří ani opakovaně odstranit domácími prostředky.

Způsoby léčby: 

  • Genitální bradavice a bradavice na obličeji má vždy odstraňovat lékař.
  • Vypaluje je dusíkem, laserem nebo je odstraní chirurgicky.
  • Ostatní bradavice můžeme léčit i doma. Existuje k tomu celá řada preperátů, které koupíte v lékárně ve formě mastí nebo roztoků.
  • Osvědčily se i některé domácí recepty.

Jak se bradavicím vyhnout: 

  • Nedotýkejte se jich, mohli byste si je roznést po celém těle. ¨
  • Na veřejných koupalištích a v krytých bazénech nechoďte bosí.
  • Kontrolujte, zda vaše obuv není zevnitř vlhká.
  • Jestliže se vám hodně potí nohy, vyměňujte si ponožky i několikrát denně.
  • Když má někdo z vašich blízkých bradavice, přesvědčte ho, aby je důsledně odstranil, a nenakazil tak lidi ve svém okolí.

Jak s bradavicemi zatočit doma:

Propolis nebo med

Kašičku z propolisu nebo medu naneste na bradavici a přelepte náplastí. Po několika dnech by měla bradavice sama odpadnout.

Zázračný česnek
Menší bradavice si můžete odstranit sami v pohodlí domova.
Autor: Profimedia.cz

 Stroužek česneku rozpulte. Polovičku přilepte náplastí na bradavici. Opakujte to tak často, až bradavice ztmavne a dá se snadno odstranit.

Cibule s cukrem

Oloupanou cibuli rozkrájejte a posolte. Nechte chvíli odstát, dokud nepustí šťávu. Tou si pak bradavici potírejte.

Bylinková medicína

Na potírání bradavic lze použít i bylinky. Osvědčily se například nať z vlaštovičníku, šťáva ze stonku pampelišky (mléko) nebo ricinový olej.

Citrónový recept

Plátek důkladně omytého citronu dejte do malého množství octa s trochou soli. Tekutinu přikryjte a nechte dva týdny odstát. Potom citron vyndejte a roztokem potírejte bradavici tak dlouho, až zmizí. Zrohovatělé části bradavice můžete opatrně oškrabovat pemzou.

Naše rada:

Když potíráte bradavice krémy nebo roztoky, dávejte pozor, abyste si nepoleptali okolní kůži. Jde to udělat tak, že si okolí bradavice potřete silnou vrstvou mastného krému, vazelínou a podobně.

Video se připravuje ...