Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rakovina kůže: důležité je nepropásnout počáteční stadium!

1. května 2022 | 06:00

Rakovina kůže patří mezi nejčastější nádorová onemocnění, u kterých je zásadní, aby se na ně přišlo včas. Víte, jak si provést samovyšetření, při kterém můžete odhalit vznikající problém, a jak vypadají nejčastější typy kožních nádorů? Projděte si náš podrobný manuál.

Hned na úvod ale důležitá věc. „Samovyšetření nenahrazuje návštěvu lékaře,“ zdůrazňuje Jan Kučera, hlavní dermatolog Perfect Clinic. Choďte pravidelně na kontrolu znamének a v případě, že na těle objevíte něco podezřelého, nečekejte na termín prevence a utíkejte do ordinace hned. Jak kožní útvar, který by mohl být předzvěstí rakoviny, může vypadat?

Je znaménko nebezpečné? Udělejte si ABCDE test

Na rizikové pigmentové znaménko vás může upozornit tzv. ABCDE test, který vychází z angličtiny – počáteční písmena upozorňují na možné problémy. Jak při něm postupovat? Prohlédněte si znaménka na svém těle (kam nevidíte, tam pomůže partner) a posuzujte je podle následujících kritérií. 

A – asymetrie. Normální znaménka jsou zpravidla symetrická. Pokud máte znaménko, které je asymetrické, je čas navštívit dermatologa.

B – ohraničení (border). Špatná jsou znaménka rozpitá nebo nerovnoměrně ohraničená.

C – barevnost (colour). Barva není jen hnědá, ale vidíte i různé odstíny od růžové, červené, šedé až po černou, ale i bílou.

D – průměr (diameter). Pokud má znaménko větší průměr než tužka, tedy více než 5 mm, je potřeba také navštívit dermatologa.

E – vývoj (evolution). Jakákoliv změna na znaménku od zvětšení do výšky nebo do šířky přes změny barvy, svědění až po krvácení je znamením, že je něco špatně.

Kožní nádory se sice nejčastěji objevují na místech, která bývají vystavena slunci, tedy na obličeji, zádech a zevní straně nohou a rukou, mohou ale vzniknout kdekoli na těle. "Při samovyšetření proto nezapomínejte na kontrolu celého povrchu kůže. Postupujte od hlavy k patě, nevynechejte kožní záhyby nebo pokožku ve vlasech," říká dermatolog.

Typy kožních nádorů

Většina znamének, výrůstků nebo různých útvarů je hlavně estetickým problémem, který se dá snadno vyřešit. Některé jsou ale nebezpečné a mohou být předzvěstí vážné nemoci. Které kožní nádory jsou nejčastější a co je pro ně typické?

Bazaliom

Bazaliom je nejfrekventovanější, ale také nejlépe léčitelný druh rakoviny kůže. I tak se ale nesmí podceňovat – může totiž zničit kůži a v některých případech i kosti v místě svého vzniku.

Jak ho poznat?

• Nejčastěji se objevuje na hlavě v blízkosti uší, nosu nebo rtů a na krku.

• Většinou vypadá jako hrbolek, který není nijak zbarvený a ani na dotek citlivý.

• Může se z něj také vyvinout vřed.

Způsob léčby

Bazaliom je nutné chirurgicky odstranit, na problémové místo se pak používá lokální imunoterapie nebo radioterapie. Léčba bývá nekomplikovaná a úspěšná více než v 90 %.

Spinaliom

Od bazaliomu se liší hlavně agresivnějším chováním. Roste rychleji a také invazivněji do hlubokých struktur kůže. Může tedy poškodit nejen místo, kde ho objevíte, ale i orgány. Navíc způsobuje metastázy.

Jak ho poznat?

•Tento červený uzlík se nejčastěji objeví na obličeji, v okolí nosu, rtů, na čele, uších, ale i na zádech, hrudníku nebo pohlavních orgánech.

• Často vzniká také v chronické ráně nebo jizvě.

• Může být pokrytý šupinami, někdy krvácí.

Způsob léčby

Pokud je nádor zachycen včas, šance na úspěšné vyléčení je vysoká. Po chirurgickém odstranění se k léčbě používají radioterapie nebo cytostatika.

Melanom

Nejagresivnější typ kožního nádoru, který vytváří metastázy do kůže, lymfatických uzlin, ale i vnitřních orgánů. „Vývoj melanomu může být velmi rychlý, a pokud se neodhalí včas, léčba nemusí být úspěšná,“ upozorňuje doktor Kučera.

Jak ho poznat?

• Téměř polovina melanomů vznikne z pigmentového znaménka, které se začne měnit – zpočátku často jen nenápadně, a o to je melanom zákeřnější.

• Zbylá polovina se objeví jako nový útvar, který může vypadat jako tmavá skvrnka.

• Tvarově i barevně je nepravidelný, s nejasnými okraji, a většinou postupně roste.

Způsob léčby

Pokud se melanom podchytí v raném stadiu a není příliš velký, jeho léčba bývá úspěšná. Většinou ji lze řešit pomocí chirurgického zákroku. Pokud se rozšíří do lymfatických uzlin nebo do jiných částí těla, je potřeba využít k léčbě i chemoterapie, ozařování, kryoterapie apod. Dnes je k dispozici i léčba biologická.

Nejčastější typy kožních nádorů si prohlédněte ve fotogalerii.

Autor: haf
Video se připravuje ...