Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak vyzrát na nespavost

Pokud se v noci často jen převalujete, zaděláváte si na velké zdravotní problémy.
9. července 2014 | 10:35

Taky se v noci převalujete, zíráte hodiny do stropu, občas se kouknete kolik je hodin a modlíte se, abyste usnuli? Potom patříte mezi 45 procent Evropanů, které po pětačtyřicátém roce života tento problém trápí. Dá se nespavost vyřešit i bez prášků? 

Nemyslete si, že když ve dvaceti nebo třiceti letech spíte, jako když vás do vody hodí, že je to nějaká samozřejmost a že vám to zákonitě vydrží napořád. „Potíže se spaním přicházejí s věkem, hromaděním starostí, stresu, celé řady chorob – akutních i chronických.

Navíc my Evropané nedokážeme a neumíme moc relaxovat. Není u nás zvykem vyhradit si třeba po příchodu z práce aspoň deset patnáct minut na duševní hygienu, meditaci… Když si lehneme večer do postele, a to i když jsme unavení, začnou se nám v hlavě honit starosti, ve tmě přemýšlíme o povinnostech na další dny, přemítáme o potížích, které máme za sebou nebo před sebou,“ říká psychoterapeut Pavel Gajdoš.

Není pak divu, že spánek ne a ne přijít. Nejjednodušší cestou je pak prostě polknout pilulku. Předepíše vám ji každý praktický lékař – sám ji ostatně také dost často potřebuje. 

Nespavost se dá řešit i jinak než jenom pilulkami!
Autor: Shutterstock.com

Jiná cesta 

Nemusíte však nutně skončit jako závisláci na prášcích na spaní. „Vždycky je třeba hodně vůle a vnitřní motivace na to, aby se člověk opravdu chtěl uvolnit, aby na své psychice zkrátka zapracoval. Pak má šanci nad nespavostí vyhrát. Ovšem v krajních životních situacích je to opravdu těžké,“ hodnotí věc psychoterapeut Gajdoš. Možná panu Richardovi jen chyběly informace o alternativních možnostech léčby nespavosti, kterých je několik. A jsou účinné… 

Rady pro ty, které trápí nespavost jen občas:

  • Do postele choďte ve stejnou dobu.
  • V ložnici je nejlepší úplná tma.
  • Nepijte povzbuzující nápoje (kávu, energetické drinky a podobně) nejméně pět hodin před spaním.
  • S alkoholem je to sporné. Někdo po něm spí skvěle, jiný sice rychle usne, ale v noci se pak budí. Vyzkoušejte, co vám pomáhá.
  • Fyzicky náročné sporty končete minimálně dvě a půl hodiny před spaním. Takže večerní běhání s tím, že pak hned usnete jako špalek, nefunguje.
  • Nejezte na noc tučná a těžká jídla.
  • Večer se nikdy nehádejte (nechte si to na ráno).
  • Dobrý není ani denní spánek (u starších lidí se toleruje odpolední siesta, tak dvacet až třicet minut).
  • Do postele chodíme jen spát, nepoleháváme v ní během dne. 

Stop dlouhodobé nespavosti!

Nejhorší variantou je pak dlouhodobá nespavost. To je taková, která trvá déle než měsíc. Co pomáhá, když nechceme prášky? 

1) Koncentrované bylinky 

Hodně lidí spoléhá na vyzkoušenou a osvědčenou sílu bylin. Podle známé bylinkářky Kateřiny Šimkové jsou výtažky z rostlin vhodnější než čaje. Nejlépe z třezalky, kozlíku lékařského, chmelu, meduňky, přesličky nebo levandule. Jsou v nich totiž vyšší koncentrace účinných látek. Je třeba najít vhodnou kombinaci bylin, na každého zabírá něco jiného, Jednou z nejčastějších kombinací je ale třezalka s kozlíkem a meduňkou. 

Čaj z meduňky zabere na nespavost i migrénu.
Autor: Shutterstock.com

2) Recept na spací koktejl 

Pomáhají i některé druhy jídel. Konkrétně slepičí polévka k večeři. Dobré je i dopřát si víc libového vepřového, játra, nebo si připravit „spací koktejl“. Jak na to? Hrnek mléka, jeden žloutek a lžíce medu. Mléko se žloutkem nechte povařit, chvíli odstát a do vlažného přidat med. Ženy, které mívají se spánkem potíže kolem menstruace, si pomůžou čímkoli, v čem je kopřiva. 

3) Kupte si melatonin

Jako jedna z mála zabírá u dlouhodobé nespavosti i léčba melatoninem, hormonem, který tělo přirozeně vytváří v mozku. Právě jeho nedostatek způsobuje nespavost. Vyrábí se a prodává přírodní, ve formě tablet. U nás se neprodává, ale třeba na Slovensku ano. Ne na každého ale melatonin působí. 

4) Pomůže napravení páteře 

Tradiční čínská medicína vidí nespavost jako nerovnováhu dvou základních prvků, jin a jang. I když stres a psychické problémy jako její důvod převažují, občas je příčina tam, kde by ji nikdo nečekal. Lékař a fyzioterapeut Jan Sedmík říká: „Často jsem v praxi zjistil, že za nespavost může zablokování nervu u páteře. Někdy pomůže napravení, kdy se mi podaří vrátit kosti na správné místo, ale velmi často musím pacientovi pomoct akupunkturou.“ 

5) Píchnout jehlu do ucha 

Vhodných bodů na vpíchnutí akupunkturní jehly se dá při problémech se spánkem využít víc. „Nejvíc se mi osvědčilo zavést akupunkturní jehlu za ucho, kudy vedou důležité energetické dráhy. Je třeba ji tam nechat nejméně tři týdny, lepší je ještě déle. Účinky má tahle metoda různé. Na někoho zabírá prakticky okamžitě, někdy je třeba trpělivost,“ pokračuje doktor Sedmík. 

6) Tvaroh a masáž hlavy 

Zajímavé jsou i poznatky lékařů, kteří se zabývají celostní medicínou. Podle doktora Freje způsobují nespavost také léky na štítnou žlázu, nachlazení, astma, ale i antidepresiva, diuretika (léky na odvodňování) a jiné přípravky. Spánku pomáhá, když omezíme příjem soli, naopak skvělý je tvaroh, který obsahuje aminokyselinu tryptofan.

Výtečným pomocníkem je masáž hlavy. Nejdřív je třeba rozproudit krev, takže si hlavu masírujeme krouživými pohyby obou rukou na spáncích a v zátylku a od vrcholu hlavy spirálovitě na všechny strany. Potom přejdeme na čelo, zátylek, polštářky prstů na hlavu při masírování tady víc přitlačíte. Krk je až poslední, na něj tlačíte naopak výrazně jemněji. Celkem by masáž měla trvat kolem deseti minut. 

7) Nohy do oleje 

Další účinná technika spočívá v tom, že si ponoříte chodidla do lázně s nahřátým olejem, sezamovým nebo olivovým. Místo oleje se dá použít i odvar z jasmínového čaje rozmíchaný s příjemně teplou vodou. Dobré zkušenosti mají alternativci i s poledními procházkami. „Když si kolem poledne dáte alespoň půl hodiny chůze, určitě se vám bude spát lépe,“ tvrdí doktor Frej. 

8) Musíte si vsugerovat klid 

Možná je to k neuvěření, ale i při silné nespavosti pomáhá cvičení autosugesce. Je to jednodušší, než byste si představovali, ale musíte si to trochu nacvičit. Kdykoli během dne, kdy je to technicky možné, se pohodlně natáhněte na záda a mírně roztáhněte ruce a nohy. Zavřete oči a začněte se soustředit na dýchání. Myšlenky nechte volně plynout, jako při meditaci. Když se vám podaří zklidnit, začněte si v duchu říkat, že se vám dnes v noci bude dobře spát, a že se vám budou zdát hezké sny.

Nepomůže to nejspíš napoprvé, ale vy to nevzdávejte a pokračujte každý den. Přibližně po týdnu by tato technika měla začít účinkovat. Nevěřící Tomášové můžou klidně kroutit hlavou. Vy budete nakonec spinkat jako mimino. 

 

 

Video se připravuje ...