Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Příběh z dovolené: Na lodi jsem dostala mořskou nemoc, dorazila mě olivová zmrzlina

Cestovní lékárnička by každopádně měla obsahovat něco na nevolnost i poštípání hmyzem
22. května 2015 | 06:00

Autorkou následujícího příběhu je lékařka zabývající se homeopatií, která udělala chybu, před níž přitom sama své pacienty vždycky varuje. Nevzala si včas přípravek, aby jí na cestách – a zvláště na lodi – nebylo špatně. 

Dlouho jsem si přála vidět na vlastní oči sopečný ostrov Stromboli. Jeden rok v září jsme strávili týden v italské Kalábrii, odtud je to na Stromboli jen kousek. Alespoň tak mi to na mapě připadalo. 

Všem pacientům trpícím kinetózou zdůrazňuji, že při očekávání obzvlášť příhodných podmínek pro nevolnost při cestování je třeba, aby užili homeopatikum Cocculine již na noc před cestou. Sama jsem to, v rámci nadšeného očekávání zážitků, neudělala.

Přípravek jsem užila až na lodi, která na ostrov Stromboli plula (jak jinak než za silného vlnobití) dvě a půl hodiny. Bez léku by to bylo hodně špatné již po pár minutách, takto jsem "vydržela" dvě hodiny, pak to přišlo – v okamžiku, kdy jsem přestala být ostražitá, vstala jsem a začala jsem sopku fotit na zadní palubě. Pak již jen nezadržitelná nevolnost, zvracení, závrať. Mořská nemoc jako z čítanek.

Ten den nás ještě čekala cesta na další ostrovy Liparského souostroví. Vše jsem vydržela jen díky lékům, které jsem měla s sebou, ale cestovatelské zážitky samozřejmě nemám žádné. Zato jsem však potkala hodné lidi, kteří si mě uložili ve svém baru, kde jsem jim tři hodiny odpuzovala zákazníky.

Co to bylo za léky, které mi pomohly vrátit se zpět do hotelu, a ne do nemocnice?

  • Bryonia – nevolnost, závrať, citlivost k pohybu
  • Veratrum album – nevolnost, studené pocení, třes, pocit "sáhla na mě smrt"

Další pomoc homeopatie byla nutná, když jsem si u místního vyhlášeného mistra zmrzlináře dala cibulovou zmrzlinu z tropejské fialové cibule a pan zmrzlinář mi do kombinace s ní doporučil olivovou. Cibulová byla velmi zvláštní, ale to by ještě šlo. Olivová – to byla chyba! Nux vomica opět nezklamala a rychle pomohla.

Poslední den pobytu manžela požahala velká medúza – Dapis gel jsem naštěstí měla po ruce. Gel velmi rychle ránu zklidnil, ale bylo nutné i podání Arniky na poranění a bolest. Byla to tak trošku z nouze ctnost, protože jak už to tak bývá, Apis mellifica ani Poumon histamine jsem s sebou nevzala. Ale Arnika je naštěstí trvalou součástí mé kabelky.

Článek byl připraven ve spolupráci s webem Svět homeopatie

Autor: MUDr. Eliška Bartlová, Svět homeopatie
Video se připravuje ...