Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak si ulevit při senné rýmě: 8 jednoduchých rad, které fungují

  • rýma
    14. května 2015 | 06:00

    Trápí vás senná, neboli alergická, rýma? Vyzkoušejte některou z praktických rad, které vás nebudou moc stát a jejichž aplikaci zvládnete klidně sami. Inspiraci jsme našli na australském webu Homeopathyplus.com.au. 

  • 1. Pijte hodně vody

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pijte hodně vody. Dostatečná hydratace zajistí odpovídající vlhkost nosní sliznice, a ta tak snadněji vyloučí alergeny. Rýmy vás to sice nezbaví, ale rozhodně by se vám mělo ulevit.

  • 2. Výplach nosu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zkuste konvičku na výplach nosu. U nás je konvička k dostání pod názvem Rhinohorn. Doporučuje se použít teplý roztok mořské soli. Výplachem si vyčistíte dýchací cesty a zbavíte se látek, jež vás dráždí. Konvičku lze používat i u dětí zhruba od pěti let.

  • 3. Potírejte nos

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Potírejte si nosní dírky. Vnitřní stranu nosních dírek si potřete nevstřebatelnou mastí, například z muďoulu trojlaločného – tzv. pawpaw. V nose tak vznikne ochranný film, který zachytí alergeny.

  • 4. Co vám alergii způsobuje?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zjistěte, co vám alergii spouští. Většina lidí, které trápí senná rýma, je citlivá na vítr, ale někdo se cítí hůř uvnitř, kdežto jiného vše svědí a musí kýchat venku. V době, kdy je obsah pylů v ovzduší nejvyšší, se snažte vyhnout tomu, co vám alergii spouští.

  • 5. Záleží na tom, co jíte

    ..
    Autor: Shutterstock.com

    Pro dobrou funkci imunitního systému jsou důležité zdravé tuky a oleje, jako je olej olivový, a dokonce i malé množství živočišných tuků nebo rybích tuků. Vědecké studie prokázaly, že na alergie více trpí lidé, kteří jedí hlavně polynenasycené a částečně ztužené tuky obsažené zejména v margarínech a průmyslově zpracovávaných potravinách.

  • 6. Cibule a česnek coby homeopatika

    Nejlepším lékem na kašelz kuchyně je obyčejná cibule. Dokáže zázraky.
    Autor: Shutterstock.com

    Cibuli a česnek můžete používat homeopaticky – symptomy, které vyvolávají, dokážou i léčit. Obsahují přírodní složky, jež zmírňují záněty vyvolávané sennou rýmou. Přidávejte si je do jídla ve velkém množství, a pokud to dokážete, jezte je i samotné. Uleví vám od dráždění v nose a slzení očí.

  • 7. Nepasterizovaný med

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Homeopaticky můžete použít i syrový nepasterizovaný med od místních producentů. Pomůže vám zvyknout si na pyly, které se vyskytují ve vašem okolí – z pylu se totiž med vyrábí. Před započetím pylové sezony denně snězte menší množství medu a postupně dávku zvyšujte až na čajovou lžičku nebo i víc. Nejlepších výsledků dosáhnete, budete-li med užívat po celou sezonu.

  • 8. Pomoci mohou chilli papričky

    Homeopatickou surovinou mohou být i některé druhy koření, například křen, hořčice, chilli papričky a pískavice řecké seno – vyvolávají symptomy podobné senné rýmě a také od nich uleví. Přidávejte si je hojně do jídla a užívat je můžete i samostatně. Pomáhají rozpouštět hleny a vylučovat dráždivé látky.

    Připraveno ve spolupráci s webem Svět homeopatie

Autor: Svět homeopatie, Eva Leňová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...