Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trápí vás výtoky? Vyzkoušejte domácí léčbu. Pomůže jogurt i homeopatie

I vleklé záněty s výtoky mohou zmizet. Jen je potřeba trefit tu správnou léčbu.
29. dubna 2015 | 06:00

Někdo dostane gynekologický zánět sotva párkrát za život, někdo se s ním potýká co chvíli. Ani v jednom případě není nutné běžet hned do lékárny, či dokonce k lékaři, protože i tady může pomoci hned několik přirozenějších způsobů léčby. Ať už jde o homeopatika, bylinky nebo třeba obyčejný bílý jogurt. 

Homeopatika na výtok a kvasinkovou infekci

Homeopatie je velmi účinná i při léčbě gynekologických zánětů a výtoků, zvláště kvasinkových, které jsou velmi obtěžující a často se vracejí.

Při kvasinkové infekci je vhodné podávat v úvodu lék Thuya occidentalis v ředění 9, 2x denně 5 granulí 3 týdny, pro změnu reaktivity imunitního systému.

Při typicky svědivém tvarohovitém výtoku pomůže lék Helonias 9, 2x až 3x denně 5 granulí, lék je pouze na lékařský předpis.

V případě pálivých bolestí v oblasti genitálu podáváme lék Arsenicum jodatum 9, 3x denně 5 granulí.

Pokud je pokožka svědivá a křehká natolik, že dochází ke krvácení, podáváme lék Kreosotum 9, tento lék je na lékařský předpis. Kromě tohoto léku je vhodné podávat lék Candida albicans 15, 1x denně 5 granulí. Tento lék podporuje tvorbu protilátek a je rovněž na lékařský předpis.

Jde-li o výtok, který je žlutý, páchnoucí a obsahuje bakterie, vyzkoušejte lék Kalium bichromicum 9, 2x až 3x denně. U těchto zánětů pomáhají koupele ve světle růžovém roztoku hypermanganu.

Výtok, který je žlutobílý a doprovází nebo následuje po kataru horních dýchacích cest, zpravidla dobře reaguje na Pulsatillu 9, 2x denně 5 granulí.

Bylinkový odvar a bílý jogurt

 

Obecně se v boji proti kvasinkám doporučují koupele v odvaru z Kontryhelu a Majoránu a dobré je rovněž zavádět několik týdnů do pochvy čistý bílý jogurt, co nejkyselejší a obsahující co nejvíce laktobacilů, ideálně zrající v kelímku. Doporučuji zakoupit v lékárně injekční stříkačku 2 ml, ustřihnout zobáček, natáhnout jogurt a aplikovat do pochvy při obtížích 2x denně, dále pak na normalizaci vaginálního prostředí 1x denně po dobu 3 týdnů.

Nepomohlo? Zkuste tea tree olej

Pokud tato léčba nestačí, je účinné nakapat na tampon Albisan (od firmy Hádek), rostlinný olej, který obsahuje tea tree a působí dezinfekčně. Olej je dostupný v bylinářství. Další možností je použít Krém rodinného štěstí, připravený podle čínské receptury, který existuje ve dvou variantách: na bílý a žlutý výtok. Rovněž je velmi účinný.

Omezte cukr a posilujte imunitu

Důležité je i omezení sladkostí, vysoká hladina volného cukru v krvi je živná půda pro množení kvasinek. Dobré je také posilování obranyschopnosti organismu vitaminem A. Obsahují ho brokolice, sladké brambory, mrkev, špenát nebo meruňky.

Rozhodně zde není možné vyjmenovat všechny homeopatické léky na gynekologické výtoky. Pokud vám tyto rady nebudou stačit, vyhledejte lékaře homeopata, který vám vybere lék cíleně a bude léčbu řídit, zvláště je-li problém chronický, komplikovanější.

V životě ženy existuje přinejmenším jedno období, kdy žena nemůže a nechce používat žádné klasické léky, a to je těhotenství. Právě v tomto období je homeopatie nejlepší volbou léčby, protože nemá žádné nežádoucí účinky a je naprosto bezpečná pro ženu i pro plod. Celá řada gynekologických obtíží se dá dobře zvládnout pomocí homeopatických léků. A to nejen v období těhotenství.

Další informace o homeopatické léčbě najdete na webu Svět homeopatie.

Autor: MUDr. Kateřina Formánková, Svět homeopatie
Video se připravuje ...