Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Alergická sezona začala, kde všude hledat pomoc?

Jaro je tu, alergii to dobře vědí.
20. března 2015 | 06:00

Jaro není jen radost. Pro alergiky všeho věku znamená i návrat potíží se slzícíma očima, vodovou rýmou či škrábáním v krku a kašlem, objevit se může i atopický ekzém. Viníkem jsou pyly kvetoucích stromů, jako jsou třeba bříza či líska, které se v tomto ročním období přihlásí jako první. Pokud chcete příznaky alergie zmírnit, máte na výběr několik možností od tradičních léků přes vakcíny až po homeopatika. 

Jakmile se ozve alergie, máte v zásadě dvě možnosti. Pokud pomineme tu, že s jejími projevy nebudete nic dělat a pokusíte se je nějak přežít, což se nedá doporučit – mají totiž v takovém případě tendenci se postupem času zhoršovat. A to může mít mimo jiné negativní dopad na celkovou imunitu. 

Takže jaké jsou ony dvě možnosti? Jednou z nich je cesta k alergologovi, který vám předepíše v prvé řadě antihistaminika, léky mírnící běžné projevy alergií, které jsou k mání i ve formě kapek či sirupů pro nejmenší děti. Některé z nich jsou i volně prodejné, přesto je lepší, když lékař posoudí celkový stav. 

Může navíc doporučit další léky zaměřené například na věčně ucpaný nos či kašel či počínající projevy astmatu. 

Druhou možností je léčba, která je méně chemická, čemuž část lidí dává přednost. V tomto ohledu se na alergické potíže doporučuje například ginkgo biloba nebo extrakt ze zeleného čaje, případně probiotika, která pomáhají udržovat zdravou mikroflóru ve střevech. 

Mezi šetrnou léčbu lze zařadit i homeopatika. Mezi ta určená přímo na alergické potíže patří lék nazvaný Rhinallergy – tyto tabletky tvoří větší množství složek, cucají se třikrát denně, nejmenším dětem je možné je rozpustit ve vodě, kterou vypijí. 

Podle lékaře a homeopata Tomáše Karhana zabírá díky svému složení více způsoby – pálení očí mírní složka, která se jmenuje Euphrasia – světlík lékařský. Na vodnaté dráždivé, pálivé rýmy, které začínají v době, když vše začíná kvést, zabírá lék Allium cepa, vyrobený z cibule. Homeopatika lze použít i u chronické kopřivky. Doporučuje se podávání léku Urtica urens 9 CH, který je na recept. 

Alergické potíže každopádně patří k těm, u nichž lidé po homeopatikách sahají nejčastěji. Potvrdil to před časem i výzkum společnosti MindBridge Consulting. 

Podle něj vyzkoušela tuto metodu někdy v životě třetina Čechů. Vůbec nejčastěji na nachlazení, ale patnáct procent z těch, kteří homeopatika zkoušejí, s nimi mírnilo alergii. 

Autor: wall
Video se připravuje ...