Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Novinky ve cvičení: Jsou k něčemu nebo z vás jen tahají peníze?

Zkoušejí na vás ve fitness centrech marketingové triky?
14. září 2014 | 06:00

Piloxing, dancejoga, crossfit, hardcore – každou chvíli se můžete setkat s novinkami ve fitcentrech. Když konečně dorazíte na lekci, zjistíte, že něco podobného už jste zažila. Jak to tedy je? Zkoušejí na vás jen marketingové triky?

Není se, co divit. Stejně jako třeba v módě, i ve cvičení a pohybu, bylo už mnohé vymyšleno. Souhlasí s tím i fitness trenér Radek Mirovský z Health a Fitness clubu Olgy Šípkové: „Lidé v oboru se snaží vymyslet něco převratného, čím by se stali jedineční, originální, a tím pádem i úspěšní,“ říká.

Podle něj jde o typy cvičení a lekcí dost si podobné, jen jinak pojmenované a na první pohled jinak vypadající. Málokdy inovace vede ke skutečnému posunu samotného cvičení. Na druhou stranu pravdou je, že lákavější obal, může k pohybu nalákat...

Zbytečně překombinované

Jakub Šula kondiční trenér z wellness centra Fittop má podobný názor: „Vše už bylo vymyšleno. Jak jinak být trendy než se snažit objevovat nové formy? Člověk má tendenci komplikovat zcela jednoduché a fungující věci, což mě třeba u komerčních lekcí, kdy se v jednom propojuje třeba box s jógou, nepřijde moc vhodné a pro tělo prospěšné. Spíš se přikláním k tomu zůstat u samostatných lekcí zaměřených na jeden styl cvičení: například tedy buď jógu nebo box,“ dodává trenér.

Hýbat můžete kdykoli

Přitom dost často zapomínáme na to, co se učit nemusíme a máme stále po ruce, vlastní tělo. „Přikláním se k tomu, aby lidé více než módní styl cvičení, vsadili na zvýšení přirozené aktivity. Chodíme do posilovny, makáme na heatech a spinningových kolech, chodíme na liposukce a jiné zákroky, které nám mají život „ulehčit“.

Ale zapomínáme na krásu obyčejné chůze a běhu, na dech, na tanec a na takovou lehkost bytí, která nejvíce dokáže našemu tělu odlehčit nejen kilogramy, ale i celkově život,“ říká Zuzana Bičíková ze studia Vnímej své tělo.

Nezatracujte, zvažujte

Zkrátka, až se budete rozhlížet či řešit, kam si jít protáhnout tělo, berte v potaz, že v jednoduchosti je síla. A určitě na sebe buďte pyšní, protože kdo přemůže svou lenost a zvolí si nějaký typ cvičení nebo pohybové aktivity, ať se to jmenuje jakkoli, dělá dobře svému zdraví i duši. To se mu pak odmění...

Autor: bla
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...