Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 způsobů, jak z chůze vytěžit to nejlepší

...
2. března 2014 | 06:00

Jakmile jednou objevíte přínos tohohle levného pohybu, hodiny strávené ve fitness centru na běžeckém pásu se pro vás stanou minulostí. Vaším klíčem ke zdraví i kráse bude totiž prostá chůze.

Ideálních je 8 – 10 tisíc kroků denně

V přepočtu je to 6–7 kilometrů. Možná se vám to zdá hodně, ale každý krok se počítá. A nějaké si sami přidejte: dejte si schody místo výtahu nebo jednu stanici tramvaje pěšky.

Díky tomu si dlouhodobě udržíte svou váhu, což je pro tělo to nejlepší.

Výzkumem se navíc zjistilo, že při 10 000 krocích denně budete mít stejnou kondici, jako při pravidelném aerobním cvičení. A když přidáte 2 tisíce kroků navíc, začnete hubnout!

Na začátku procházky jděte rychleji

...
Autor: Shutterstock
Pokud chcete během chůze spálit větší množství tuku, začněte procházku svižným tempem. Tím se totiž zvýší tep hned zpočátku a po zbytek chůze se udržuje na téhle vyšší úrovni. Někteří chodci čekají s rychlým tempem až na konec chození, považují ho za jakési rozloučení. Téhle chyby se vyvarujte.

Každé 2 hodiny si dejte „chodicí“ pauzu

Pracujete prakticky celý den u stolu přilepení k obrazovce počítače? Zvedněte se alespoň každé dvě hodiny a nejméně 5 minut choďte. Sečteno ke konci dne je to celkem 20 minut chůze. A když si uděláte přestávku, je větší šance, že vás u stolu nepopadne chuť něco pojídat.

..
Autor: Shutterstock.com
Podobně když jste doma a dlouho sedíte (u televize nebo knihy), je fajn se po hodince zvednout a projít.

Nakupujte míň přes internet, choďte

Nakupování přes internet je výhodné, ale pokud jde o pálení kalorií, je k ničemu. Když půjdete na nákup do obchodů v přijatelné vzdálenosti pěšky a tašky (přijatelné váhy) vlastnoručně odnesete domů, můžete spálit až 200 kalorií za hodinu.

Choďte po nejhezčích místech v okolí

Procházet se po příjemných místech, to je něco, co se vám bude líbit – a tahle spokojenost na vás bude vidět. Jestli se vám vaše okolí nezdá a máte možnost, nasedněte do auta a popojeďte třeba do jiné čtvrti.

Jeden den v týdnu si najděte zajímavý cíl

...
Autor: profimedia.cz
Změna je život, vyrazte za kulturou, za známými, za zvířaty (do zoo)…

Vyzkoušejte si organizovaný pochod

Najděte si takový, který vás bude zajímat a bude vám vyhovovat. Nachozené kilometry pro vás budou dobrou motivací do budoucna.

Autor: zuz
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...