Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zázračná máta: Éterický mátový olej dokáže zlepšit váš sportovní výkon

Potřebujete zhubnout nebo jen vybít energii při sportu? Díky obyčejné mátě můžete podávat mnohem lepší fyzické výkony a méně potom cítit únavu.
6. září 2013 | 07:00

Mátu peprnou zná asi každý z nás, jenže věděli jste, že není dobrá jen na čaj, ale také jako přírodní stimulátor sportovních výkonů?

Asi každý z nás používá mátu peprnou při nevolnostech, bolestech žaludku, nebo jako dobíječ energie když jste unaveni. Jenže tahle bylinka vám může pomoci i při cvičení a to dokonce hodně.

Sport
Autor: Shutterstock.com
Máta peprná má skvělé účinky proti bolesti, působí protizánětlivě a proti křečím a také má antioxidační účinky. Navíc podle posledních studií, kdy byla sportovcům po dobu 10 dnů podávána voda s 0,05 ml mátového éterického oleje, dokáže zvýšit výkon při cvičení až o 51% a naopak snížit únavu po fyzické zátěži až o 25%.

Uklidňující vůně

Už samotná vůně máty dokáže viditelně snížit vnímání vašeho úsilí při sportování, zlepšit náladu a také inteligenční potenciál, v důsledku toho můžete podat mnohem vyšší fyzické výkony, než jindy.

Máta
Autor: Shutterstock.com
Přírodní stimulátor

mátová vůně, ale hlavně mátový olej dokáže zlepšit sportovní výkon, dýchání při sportu, upravit krevní tlak a srdeční tep. Zkuste si vzít s sebou do posilovny neperlivou vodu s mátou a uvidíte, že tentokrát vás bude cvičení nejen bavit, ale také vám půjde mnohem lépe.

Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...