Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zhubněte do plavek: 10 účinných cviků na doma!

  • Známe cviky, které vám vytvarují postavu.
    27. dubna 2013 | 07:00

    Nejste příznivcem přeplněných posiloven, nemáte čas nebo vám schází peníze na permanentku? Přestaňte se vymlouvat! Vytvarovat tělo můžete i doma.

  • Dřepy na vnitřní stranu stehen

    Posilte vnitřní stranu stehen
    Autor: Shutterstock.com

    Postavte se s nohama rozkročenýma na šířku ramen a jděte do podřepu (téměř jako když sedíte na židli). Pokrčte se v kolenou tak, aby vaše stehna byla rovnoběžná s podlahou. Nepředklánějte se! Ujistěte se, že vám kolena nepřesahují prsty u nohou. Udržujte hrudník vzpřímeně a dívejte se přímo před sebe. Vraťte se zpět do výchozí polohy a opakujte.

    Dřepy opakujte dle vašich možností, ale pro začátek vám bude stačit 30 dřepů denně. Pokud ucítíte velký tlak na stehna, dejte si přestávku a odpočiňte si.

    Náš tip: Cvik si můžete stížit, když budete v rukou natažených před sebou držet činky.

  • Tricepsové kliky zpevní prsa a paže

    Tricepsové kliky posílí zadní stranu paží
    Autor: Shutterstock.com

    Položte ruce na zem přímo pod ramena. Prsty směřují dopředu a tělo je v jedné rovině. Důležité je držet lokty těsně u těla po celou dobu provádění kliků. V opačném případě se totiž loket dostává do úhlu, při kterém ho zbytečně zatěžujete. Zpevněte břišní svaly i svaly trupu, přeneste váhu na ruce a s nádechem udělejte klik, s výdechem se pak vráťte zpátky. Udržet u tricepsového kliku zpevněné tělo zejména při pohybu z kliku zpátky do vzporu je velmi náročné – jakmile ucítíte, že jste povolily břicho a prohýbáte se v bedrech, přestaňte cvičit.

    Náš tip: Pro zvýšení obtížnosti zvedněte nohy na schod, lavičku, gymnastický míč nebo jiný vyvýšený povrch.

  • Bruslení vytvaruje zadeček

    Protáhněte se
    Autor: Shutterstock.com

    Postavte se na jednu nohu. Druhou nohu zanožte vzad s mírnou rotací pánve. Ruce jsou v předpažení. Váha je na stojné noze. S pokrčením stojné nohy a zakročením druhé nohy vzad napodobujete pohyb bruslaře. Zpevněte celé tělo, abyste udržely rovnováhu. Pozor si dejte na příliš velký záklon či předklon, nedostatečnou rotaci boků a přenášení váhy na zadní nohu.

  • Výpady na stehna a hýždě

    Výpad
    Autor: Shutterstock.com

    Výchozí pozice je stejná jako u dřepů, ale místo abyste šli rovnou do dřepu, vykročte jednou nohou vpřed a teprve pak klesejte do dřepu, dokud nebudete mít stehno přední nohy rovnoběžné se zemí. Poté se vraťte a vše opakujete s druhou nohou. Čím delší krok (výpad) uděláte, tím více vaše hýžďové svaly zabírají, čím menší úkrok, tím více práce vykonávají svaly stehen.

    Náš tip: Stejným způsobem můžete provádět také výpady vzad nebo do strany.

  • Zahrajte si na pejska

    Čůrající pejsek
    Autor: Shutterstock.com

    Ve vzporu klečmo (tj. na rukou a na kolenou) přeneste váhu na koleno končetiny, kterou nechcete posilovat, tak docílíte volnosti pohybu končetiny na problémové straně. Poté pokrčte uvolněnou nohu v koleni a střídavě ji zvedejte do boku tak, aby vnitřní strana stehna byla rovnoběžně s podložkou. Cílová poloha vypadá jako když pejsek čůrá. Nohu opět vraťte do původní polohy.

  • Prohněte se do mostu

    Most
    Autor: Shutterstock.com

    Výchozí poloha je vleže na zádech, nohypokrčte  v kolenou zhruba v pravém úhlu. Ruce jsou podél těla, dlaně se opírají o podložku. Nyní zvedejte střed těla kolmo nahoru, dokud není trup v rovině se stehny. Vydržte po dobu tří sekund a poté klesejte zpět, ale ne až zpět na podložku. Pohyb zastavte pár centimetrů nad ní a pokračujte novým opakováním. 

  • Superman zpevní záda

    Superman
    Autor: Shutterstock.com

    Lehněte si břichem dolů na podložku a ruce i nohy natáhněte. Ruce i nohy současně zvedněte, v pozici vydržte po dobu dvou až pěti sekund. Poté co se vrátíte zpět do základní polohy, nepokládejte je na zem. Tento cvik je výborný na zpevnění zad i hýžďových svalů.

  • Ploché bříško s lehy-sedy

    Pro ploché bříško
    Autor: Shutterstock.com

    Lehněte si na záda na podložku a nohy pokrčte do pravého úhlu. Ruce si dejte na týl a ramena a lopatky zvedejte nad zem. V polovině pohybu nahoru vytočte loket k protějšímu kolenu. Loket by se měl dotknout, ale není to nezbytné. Tento cvik výborně formuje šikmé břišní svalstvo.

    Tip: Pokud máte potíže se zvednout, zapřete se chodidly pod skříňku, křeslo a podobně.

  • Zaviňte se do klubíčka

    cviky
    Autor: Profimedia.cz

    Cvik s názvem klubíčko je odvozený od sklapovaček, ale jedná o lehčí formu. Základní poloha je stejná, ale provedení cviku se liší. Natažené ruce a nohy souběžně přitáhněte k sobě. Ruce vykonají pohyb do oblouku stejně jako u sklapovaček. 

  • Zpevněte vnitřní stranu stehen

    Pokud chcete zdokonalit tělo do plavek, začněte se cvičením včas
    Autor: profimedia.cz

    Obrácené přinožování patří k nejnáročnějším, ale také nejúčinnějším cvikům na vnitřní stranu stehen. Lehněte si na bok na podložku. Nohu, která spočívá nahoře pokrčte a položte před tu spodní. Spodní nohou začněte pohybovat směrem nahoru a dolů. Mějte ji pořád nataženou.

Klíčová slova:  cvičení, hubnutí
Diskuse ke článku
.
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...