Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Největší zabijáci špeků: Vyberte si ideální pohyb pro vás

26. září 2011 | 06:00

Chcete konečně zhubnout? Tak se začněte hýbat. Známe dokonalá cvičení, při kterých budete shazovat jako nic. Tady jich nabízíme osm, ale výběr je jen na vás. A nejlepší zpráva je, že se pak nemusíte omezovat v jídle.

Ne každý pohyb je ideální na hubnutí. Abyste shodila nadbytečná kila, musíte si vybrat správný sport, věnovat se mu dostatečně často a v přiměřené intenzitě. Máme pro vás malého průvodce, který vám poradí, jak nejlépe spalovat tuky.

Triky pro efektivní cvičení

1. Zapojte do pohybu co nejvíce svalových skupin. Nejjednodušší je rada – hýbejte nohama, aktivní práce dolních končetin spotřebuje spoustu energie. Zároveň nezapomínejte na ruce. Nesázejte jen na obyčejnou chůzi – zkuste nordic walking, při joggingu aktivně pracujte pažemi, stejně jako při tanci, a tak dále.

2. Pro efektivní spalování tuků musíte cvičit dostatečně dlouhou dobu, (aspoň půl hodiny, nejlépe hodinu) a držet určitou intenzitu. Podle výzkumů je ideální 65 – 75 % maximální tepové frekvence. Spočítáte ji takto: (220 – váš věk) x 0,7. Výsledek je tepová frekvence, při které budete nejlépe metabolizovat tuky. Kupte si sport tester, přístroj, který ji měří.

Zumba baví hlavně ženy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Při nižší tepové frekvenci se moc neunavíte, ale nebudete ani spalovat. Při vyšší hrozí, že nezvládnete cvičit dost dlouho.

3. Čím častěji budete sportovat, tím snadněji se tělo naučí brát si energii z tukových zásob.

4. I když se budete při cvičení cítit nepříjemně, vydržte. Vaše tělo bude díky tomu připravené příště překonat ještě vyšší laťku a sáhnout hlouběji do energetických zásob.

5. Cvičení by vám mělo dělat radost. Pokud nenávidíte pohyb, máte možnost vybrat si ten vám nejméně nepříjemný a vydržet u něj aspoň tři měsíce. Pokud ani potom nebudete cítit hezký pocit při cvičení, zkuste se poradit s trenérem, dietologem nebo psychologem.

Heat program vás dostane do formy
Autor: archiv firmy

Osm sportů skvělých na hubnutí:

(Uvádíme přibližné hodnoty spálené energie na hodinu cvičení pro 70kg ženu.)

Bikram jóga

Rozpusťte tuky v horku: 2400 kJ
Hodinu bikram jógy byste měla absolvovat jen v případě, že jste na sto procent fit. Za hodinu a půl lekce v horké místnosti (42 °C) dostanete vše „potřebné“: spálíte ohromné množství kalorií, zvýší se vám kondice, detoxikujete, naučíte se pracovat se svým tělem i dechem a vaše tělo získá benefity z jógového cvičení.

Náš postřeh
Hned po první lekci vám budou volnější džíny, ve kterých jste přišla. Je to jen úbytkem vody, ale pocit je to skvělý!

Bikram jóga rozpouští tuky cvičením i horkem
Autor: archiv firmy

Jogging

Nejjednodušší trénink: 2400 kJ
Při běhání se nedá nic ošidit ani zkazit. Jogging (běh) zapojí do činnosti opravdu velké množství svalů. Zpočátku zkuste střídat běh a chůzi, rozhodně si ale neulevujte. Běhání je velmi levný sport, na který potřebujete jen kvalitní boty. 

Náš postřeh

Když se podíváte na atletické soutěže, kteří závodníci jsou nejhubenější? Vytrvalci! Běhají dlouho a často a všechen tuk spálí. Buďte jako oni.

Během spálíte nejvíc kalorií
Autor: profimedia.cz

Badminton a squash

Výzva pro bojovnice: 2200 kJ
Na tento sport nechoďte s obézní kamarádkou, vezměte s sebou někoho, kdo to s pálkou trochu umí a pořádně vás prožene po hřišti. Jste-li soutěživá, badminton nebo squash je volba pro vás. Hodinka při zápase rychle uteče. Na konci lekce nezapomeňte na strečink.

Nordic walking

Perfektní pro začátečníky a baculky: 1700 kJ

Nordic walking je vhodný i pro zarputilé nesportovce
Autor: profimedia.cz
Není nic snazšího než si koupit hole na nordic walking a vyrazit za humna na svižnou procházku. V mnoha městech se konají podobné skupinové tréninky. Nordic walking se hodí pro obézní a také začátečníky. Na „procházce“ vydržte ale minimálně hodinu!

Náš postřeh
Vyrazit se sportovními holemi dnes už není nápadné. Nordic walking se hodí pro všechny, kdo se stydí a nechce se jim na skupinové lekce.

HEAT program

Když máte velkou motivaci: 2300 kJ
HEAT je trénink na strojích, při němž z vás bude lít pot a spálíte spoustu kalorií. Při lekci zapojíte do pohybu paže i nohy, „ulejvání“ není možné. Navíc vás po celou dobu bude motivovat dynamická hudba a povzbuzování.

Heat program vás dostane do formy
Autor: archiv firmy

Zumba

Tanečnice se zamilují: 2200 kJ
Chcete po hodině odcházet ze sálu rozesmátá? Přihlaste se na zumbu. Ženy ji milují nejen proto, že je tak zábavná, ale hlavně se při ní hodně hubne, především v pase! Zumba zapojuje do pohybu velké svalové skupiny a také ty svaly, které běžně moc neužíváme. A všechno velmi přirozeně.

Náš postřeh
Láska k zumbě je stálá a vytrvalá. Málokdo skončí po pár lekcích nebo týdnech!

Fitness kick box vám dá zabrat
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Fitness kick box

Pro sportovní nadšence: 2100 kJ
Během podobných lekcí dáte dokonale zabrat celému tělu. Při kick boxu se velmi intenzivně zapojují paže, ale také nohy při různých kopech. Počítejte, že po první hodině vás bude všechno bolet, na druhou stranu dokonale zapomenete na starosti. Kick box perfektně vytvaruje tělo a spálí všechny nadbytečné tuky.

Jukari fit to fly je novinka ve fitness
Autor: profimedia.cz
Jukari fit to fly

Pro experimentátorky: 2200 kJ

Buďte chvilku jako artistka a tanečnice. Toto cvičení na ocelové hrazdě upevněné na lanech vás pobaví, protáhne, budete posilovat, tančit, protahovat se i „létat“. Zabrat dostanou hlavně hluboko ukryté svaly. První lekce jsou v Praze.

 

Jak je to s jídelníčkem?
Možná vás potěší jedna velká pravda. Ve chvíli, kdy začnete sportovat, si vaše tělo „řekne“, co chce, a co ne. Dokážete si představit, že si po hodině běhání nebo bikram jógy dáte svíčkovou se čtyřmi knedlíky nebo sníte na posezení tabulku čokolády? Nezdravé a tučné potraviny vás budou lákat, jen když celý večer strávíte na gauči u televize! Začněte sportovat a uvidíte, co se stane s vaším jídelníčkem.
Autor: Olga Poucheová, Kbak
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...