Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hýbejte se! Ze sedavé práce je rakovina!

13. června 2011 | 06:23

Australští univerzitní vědci přišli na to, že lidem se sedavým zaměstnáním hrozí dvakrát větší riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva. Proto by se měli úředníci, sekretářky, programátoři nebo pokladní hýbat co nejčastěji. Uleví tím nejen bolavým zádům, ale zaženou i strašáka rakoviny.

Jako rozcvičku si naordinujte chůzi

Začněte s pohybem už ráno. Přivstaňte si a cestou do práce vystupte z tramvaje nebo autobusu o stanici dřív, zbytek dojděte pěkně po svých. Nebo jeďte na kole či koloběžce. Jestli se do práce dopravujete autem, zaparkujte ho schválně až na konci ulice a projděte se. Jestli máte v budově výtah, ignorujte ho a vyšlápněte si schody. Klidně i do pátého patra.

Protáhněte se o přestávce

Potřebujete pauzu? Čtením soukromých e-mailů si vaše tělo od zkroucené polohy při sezení neodpočine. Raději se protáhněte, zakružte krkem, skloňte se až k zemi a pomalu zvedejte obratel po obratli. Udělejte stoj rozkročný a v rychlejším tempu kmitejte rukama k jedné a druhé noze, pak se prohněte v zádech a rukama obkružte dva velké oblouky.

Používejte balonek

Přineste si do práce malý gumový balonek – takzvaný overball. Vložte si ho mezi záda a opěradlo křesla, zlepšíte si tak stabilitu těla a zapojíte vnitřní svaly břicha a zad. Balonek si můžete také vložit mezi kolena a při vyřizování e-mailů ho silou stlačovat. Tím posilujete svaly na vnitřních stranách stehen. Pokud vás při sezení bolí svaly na zádech, zatáhněte ramena dozadu a narovnejte hlavu.

Snažte se vstávat co nejčastěji ze židle

Neposílejte pro svačinu kolegu, ale dojděte si pro ni sami. Vstaňte, když telefonujete nebo něco řešíte se šéfem. Několikrát za den si zajděte uvařit do kuchyňky čaj nebo si vytiskněte materiály na nejvzdálenější kopírce. Místo toho, abyste si k obědu objednali pizzu s donáškou, zajděte si do restaurace vzdálené klidně dva bloky a dejte si tam zdravější salát. Pokud můžete, vyhýbejte se i výtahu. Chůzí po schodech procvičíte nohy a hýždě.

Autor: Eva Fraňková, evakk
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...