Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zázračná čokoláda! Zhubnete s ní a zbaví vás vrásek

Vědci zjistili, že dospělí, kteří konzumují čokoládu pravidelně, mají nižší BMI než ti, kteří jí nejedí.
13. září 2013 | 06:00

Stále hledáte záminku, proč si dopřát jednu z nejpopulárnějších světových delikates? Už nemusíte! Hořká čokoláda má celou řadu příznivých účinků pro vaše zdraví a je dobrá pro téměř každou část vašeho těla.

S čokoládou zhubnete

Ačkoliv to nemusí být zřejmé, čokoláda je skvělou volbou při dietě. Poslední výsledky výzkumů naznačují, že pojídání čokolády by vám skutečně mohlo pomoci udržet si štíhlou postavu. Studie provedená na kalifornské univerzitě potvrdila, že čokoláda skutečně zrychluje metabolismus. Výsledky naznačují, že kvalitní čokoláda může být nejen nekalorická, ale může také pomoci při hubnutí. Vědci zjistili, že dospělí, kteří konzumují čokoládu pravidelně, mají nižší BMI než ti, kteří jí nejedí.

Čokoláda
Autor: Shutterstock.com
Díky čokoládě budete chytřejší

Chystáte se na zkoušku či pohovor? Zvyšte si své IQ a dopřejte svým chuťovým buňkám svačinu v podobě několika čtverečků čokolády. Hořká čokoláda je bohatá na flavonoidy, které mohou zlepšit vaše kognitivní schopnosti tím, že přispějí k vytváření nových neuronů v mozku a zlepšení jejich schopnosti tvořit nové vzpomínky, stejně jako zlepšit průtok krve do mozku. Jedna studie dospělých žen zjistila, že při podávání čokoládových nápojů bohatých na flavonoidy, vzrostl během dvou hodin průtok krve do mozku účastníků a ti tak podstatně lépe plnili zadané úkoly.

Čokoláda
Autor: Shutterstock.com
Dodá vám energii

Čokoláda nabízí nejen mnoho úžasných zdravotních výhod, je také skvělým rychlým občerstvení, takže vám může pomoci rychle dodat energii během tréninků. Čokoláda obsahuje velké množství chemikálií, které vám rychle dodají potřebnou energii, včetně theobrominu (stimulantu, který se nachází v mnoha populárních energetických nápojích) a kofeinu. Navíc, čokoláda je skvělým zdrojem hořčíku a chrómu, které oba hrají roli v produkci energie. Už několik čtverečků čokolády v odpoledních hodinách, nebo před tréninkem, vám pomůže udržet si výkonost pod kontrolou.

Vědci zjistili, že dospělí, kteří konzumují čokoládu pravidelně, mají nižší BMI než ti, kteří jí nejedí.
Autor: Shutterstock.com
Zabraňuje tvorbě vrásek

Antioxidanty, nacházející se v ovoci a zelenině, účinně pomáhají v boji s volnými radikály, které mohou vést ke vzniku vrásek. Naštěstí však existuje ještě chutnější způsob, jak se nevzhledných rýh zbavit. Výzkum naznačil, že pokud jde o boj s volnými radikály, je čokoláda ještě zdravější než ovoce! Při testování ovocných šťáv ze "super ovoce", jako jsou borůvky a granátové jablko, bylo prokázáno, že hořká čokoláda obsahuje podstatně větší množství antioxidantů.

Čokoláda
Autor: Shutterstock.com
Zpomaluje svalové stárnutí

Může to znít příliš dobře, než aby to byla pravda, ale vědci objevili, že už malé množství hořké čokolády vám může pomoci zlepšit výkon! Výzkumníci z Wayne State University zjistili, že rostlinná sloučenina (epikatechin) nalezená v čokoládě, stimuluje stejnou svalovou odezvu jako intenzivní cvičení. Sladká pochoutka tak může přispět ke zpomalení stárnutí svalů. Netvrdíme, že byste měli vyměnit své tréninky za čokoládu, ale určitě je to dobrý důvod dopřát si po čase stráveném v posilovně několika čtverečků své oblíbené čokolády!

Koupel v čokoládě je doplněna mlsáním pravých pralinek
Autor: sleviste.cz
Prodlužuje život

Jeanne Louise Calment - prokazatelně nejstarší lidská bytost - se dožila 122 let a 164 dnů. Za své dobré zdraví údajně vděčila pravidelné konzumaci čokolády. Teď vědci zjistili, že na jejím tvrzení, že čokoláda prodlužuje život, skutečně něco je. Kakaové boby obsahují antioxidanty, které účinně pomáhají bojovat s nemocemi a snižují riziko srdečních onemocnění - největšího zabijáka v moderním světě. Američtí vědci publikovali v časopise British Medical Journal studii, která dokazuje, že čokoláda může snížit riziko srdečního onemocnění o více než třetinu.

Čokoláda
Autor: Shutterstock.com
Zlepšuje náladu

Pokud jste někdy sáhli po čokoládě, když jste měli špatnou náladu, udělali jste dobře. Čokoláda totiž obsahuje velké množství chemických látek zvyšujících dobrou náladu. Studie publikovaná ve vědeckém časopise dokazuje, že konzumace čokolády může dokonce pomoci zmírnit příznaky deprese. To vše díky vysokému obsahu hořčíku, který pomáhá relaxovat, ale především díky anandamidu, což je neurotransmiter, který může pomoci regulovat náladu, a fenyletylaminu, která zvedá hladinu endorfinů v těle.