Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Recept proti chřipce podle staré čínské medicíny: Pijte speciální čaj

Využijte moudrosti tradiční čínské medicíny a vyhněte se letos v zimě nemocem!
13. října 2014 | 00:00

 Využijte moudrosti tradiční čínské medicíny.

Podle tradiční čínské medicíny je tím největším brněním vašeho organismu vaše kůže a svalový aparát. abyste tedy mohli bez problémů čelit zimním virózám, musíte pečovat o svoje tělo. Jak? Jednoduše dostatečně odpočívat, čerpat energii ze zdravých potravin a udržovat se v teple.

Stará moudrost

...
Autor: Profimedia.cz
Běžná rýma nebo nachlazení, pokud se častěji opakují, mohou být příčinou mnoha vážnějších onemocnění. A zatímco moderní medicína nám jako prevenci proti nemocem radí časté mytí rukou a vyhýbání se místům s velkou koncentrací lidí, jako jsou hromadné dopravní prostředky nebo obchodní centra,tradiční čínská medicína naopak varuje před nedostatkem spánku, špatnou volbou oblečení a jídlem z fast foodů.

Co ale konkrétně zlepšit, abyste se snadno vyhnuli zimním nemocem?

Noste šálu!

...
Autor: Shutterstock
Podle tradiční čínské medicíny je právě krk, ramena a horní část zad akupunkturní oblastí, která je k útoku virů vůbec nejnáchylnější. Zcela automaticky pak nastupují také velmi nepříjemné bolesti hlavy, škrábání v krku a jeho bolestivé zablokování. Jednoduchým trikem, jak se onemocnění horní poloviny těla vyvarovat je tedy omotat se velkou huňatou šálou, nebo si oblíbit stylový rolák.

Teplá jídla vás udrží v teple

...
Autor: Shutterstock
Přestože názory dietologů na to, která jídla jsou pro náš organismus a zdravý životní styl ta nejvhodnější, Číňané mají už několik set let jasno. Nejlepší pro tělo jsou sezónní potraviny a jídelníček, který vychází ze souladu s daným ročním obdobím.

Zima je tak ideální dobou pro horké polévky a teplé zeleninové saláty uvařené z lokálních surovin. Vyměňte proto ledový salát s tuňákem za misku horké bramboračky a podlehněte kouzlu dušeného masa. Nejen že vás zasytí a přitom nenaruší vaši dietu, ale současně obrní váš organismus proti venkovnímu chladu.

Vstaňte a hýbejte se!

...
Autor: shutterstock.com
Všichni zřejmě trpíme nechutí pustit se do cvičení, když vstáváme za tmy a teploměr ukazuje záporné hodnoty. Jenomže právě vhodně zvolený pohyb chvíli po probuzená vás může nejen nastartovat energií na celý den, ale také zrdavě rozehřát a rozproudit krevní oběh. a co je podle čínské medicíny nejlepším pohybem pro chladná zimní rána? Samozřejmě Jóga a Tai-Chi.

Vzpamatujte se rychleji

...
Autor: Shutterstock.com
Když i přesto začnete cítit, že na vás "něco leze", zkuste ještě před návštěvou svého praktického lékaře vyrazit na akupunkturu. Společně s působením těch správných bylinek vám totiž může i bez medikamentů pomoci, aby se nemoc "nerozjela" a vám se udělalo lépe mnohem rychleji, než na co jste normálně zvyklí. A pokud chcete nejprve zkusit samoléčbu, připravte si elixír na zahnání prvních příznaků chřipky a nachlazení:

Zázvorovo-skořicový čaj

...
Autor: Shutterstock.com
Budete potřebovat:

  • kousek čerstvého zázvoru o velikosti palce
  • 5 tyčinek skořice
  • med
  • vodu

Do velkého hrnce nalijte zhruba 1,5 litru čisté vody, přidejte skořici a oloupaný, na plátky nakrájený zázvor a přiveďte k varu. Poté odstavte a nechte přiklopené 15-20 minut louhovat. Takto připravený čaj nechte vychladnout asi na 45°C a teprve poté oslaďte medem. Kdybyste totiž med dali do příliš horkého čaje, ztratil by všechny svoje léčivé vlastnosti. Oslazený čaj si dopřejte zhruba 3-4 denně, podle potřeby.

Autor: brig