Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jste nemocní? Víme, co jíst a pít, když vás skolí chřipka či nachlazení

  • V boji s nemocí vám pomohou správně zvolené potraviny a nápoje.
    13. října 2014 | 00:00

    Bolest v krku, rýma, kašel... To, že se s těmihle příznaky dříve či později probudíte, je v tomhle období více než pravděpodobné. Teď, když chřipková sezóna vrcholí, je proto čas zásobit se potravinami a nápoji, které vás rychle dostanou zpět do formy.

  • Slepičí (kuřecí) vývar

    Vývar s domácími nudlemi
    Autor: Daniel Zahrádka
    Není to jen "babská" rada. Slepičí (kuřecí) nudlová polévka vám opravdu pomůže v boji s nemocí. Drůbeží maso totiž obsahuje aminokyselinu zvanou cystein, která pomáhá rozpouštět hlen v plicích. Horký vývar vám pak pomůže udržet nosní sliznici vlhkou, předcházet dehydrataci a bojovat proti zánětu v krku.
  • Horký čaj

    Čím dříve dáte tělu ozdravnou bylinkovou lázeň, tím dříve se vám udělá lépe
    Autor: profimedia.cz
    Teplé kapaliny uklidní bolest v krku a zmírní obtěžující příznaky nemoci. Pomohou horké nápoje, jako je čerstvě uvařený zelený čaj - který podporuje imunitní systém a je bohatý na antioxidanty, které dokáží úspěšně bojovat s infekcí, nebo horká voda s citronem, která udrží vaše tělo hydratované a zároveň vám pomůže v boji s ucpaným nosem.
  • Citrusové plody

    Citróny jsou osvěžující.
    Autor: profimedia.cz
    Je mýtus, že vitamin C může vyléčit nachlazení. Ve skutečnosti neexistuje žádný vědecký důkaz o tom, že pomůže zkrátit délku nebo zmírnit závažnost nachlazení. Nicméně, ta měkká bílá vrstva citrusů, kterou najdete pod jejich "kůží" a nezáleží na tom, jestli jsou to pomeranče, citrony, grapefruity nebo limetky, obsahuje flavonoidy, které mohou pomoci posílit imunitní systém a jsou skvělé pro rychlejší zotavení.
  • Banány

    Banány
    Autor: Shutterstock.com
    Banány jsou bohaté na draslík, kterého máme po pořádném vypocení, zvracení nebo průjmu v těle snížené množství. Výhodou je, že jsou dobře stravitelné, takže vyčerpaný organismus příliš nezatěžují. Navíc mohou pomoci snížit tělesnou teplotu a doplnit ztracené elektrolyty.
  • Zázvor

    Nastrouhaný zázvor pomáhá od chřipky a nachlazení.
    Autor: Profimedia.cz

    Výzkumy ukázaly, že zázvor je neuvěřitelně účinný při prevenci, dokáže uklidnit pocity na zvracení a jiné žaludeční problémy (jako je zácpa, nadýmání a samotné zvracení). Pití zázvorového čaje vám pomůže udržet si tělo hydratované a zároveň uklidní rozbouřený žaludek.
  • Kořeněná jídla

    Chilli papričky, nebo něco jemnějšího? Je to na vás.
    Autor: Shutterstock
    Pikantní potraviny vám mohou pomoci, aby se vám spustila rýma, ale jsou také účinnou přírodní látky, která dobře prokrvuje sliznice a ničí bakteriální povlak na jejich povrchu. Pokud chcete ulevit od bolesti v krku, zkuste si dát k jídlu chilli papričky a poté si udělejte horkou koupel ve vodě, do které přidáte několik kapek eukalyptového oleje. Konzumace chilli papriček, wasabi nebo klasického českého křenu může pomoci zmírnit nepříjemné příznaky zácpy.

Klíčová slova:  zdraví, nemoc