Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Co jste nevěděli o stresu

15. října 2012 | 00:00
Prezentace klienta |

Pocit, kdy něco kraluje v našem těle a udává směr veškerým všem našim činnostem, neustále nás nutí přizpůsobovat se novým okolnostem, maří naše plány a ovlivňuje naše nálady, už stoprocentně zažil každý z nás. Ale věděli jste, že stres představuje daleko větší nebezpečí pro náš organismus a negativně se podepisuje na štíhlé linii?

Zjednodušeně by se dalo říci, že stres je reakce našeho těla na zvýšené fyzické, emocionální nebo intelektuální požadavky. Objevuje se tehdy, když člověk přestává být schopen vyrovnat se se zátěží každodenního života. Je velmi snadné mu podlehnout, o to obtížněji se ho ale zbavuje. Stres tak má tak dostatečný čas a prostor podepsat se na naší zdravotní kondici.

Co stojí za vznikem stresu?

Každého z nás uvádí do stresu jiné situace. Souvisí to s naší psychikou, s tím, jací jsme, jaké máme priority, na čem si zakládáme. Obvyklými spouštěči jsou například pracovní vytížení, ztráta zaměstnání, rodinné problémy nebo třeba finanční potíže. Málo se ví, že stres může vznikat i z pozitivních příčin, mezi které patří například nástup do nového zaměstnání, porod nebo cestování. Od toho se pak odvíjí i průběh celého stavu.

Ing. Petra Dubanovská, jedna ze čtyř hlavních dietoložek NATURHOUSE, v dietetickém centru.
Autor: NATURHOUSE

Od tuhnutí svalů k civilizačním chorobám

Pokud se stresové situace neustále opakují a přetrvávají, dochází z krátkodobějšího hlediska ke „ztuhnutí svalů“. Dlouhodobě může vést k některým civilizačním chorobám jako je poškození kardiovaskulárního systému způsobujícímu ischemickou chorobu srdeční a dokonce způsobit infarkt. Stres má také negativní dopad na imunitní systém a vede ke snížení odolnosti organismu vůči infekcím.

Nebezpečí pro ženy

Dlouhodobé podléhání stresu představuje vysoké riziko hlavně pro ženy. Je totiž jedním z hlavních faktorů, který se podepisuje na vzniku rakovinného bujení. Je vědecky prokázáno, že stres přispívá ke vzniku karcinomu prsu nebo rakovině děložního čípku. Proto by ženy, které mají stresové zaměstnání, či neustále procházejí stresovými situacemi, měly dbát na pravidelné lékařské prohlídky. Bohužel je v České republice stále 40 % žen, které pravidelných prohlídek nevyužívá.

Vhodně sestavený jídelníček pomůže zatočit se stresem.
Autor: NATURHOUSE

Antistresový plán

Stres lze zvládat fyzickým cvičením, různými relaxačními technikami nebo přírodními doplňky, které mohou pomoci zmírnit některé průvodní obtíže. „Všem, kteří jsou vystaveni zvýšené stresové zátěži, mohu doporučit „Antistresový plán“. Tento program je doplněn o exkluzivní doplňky stravy, které pomáhají organismu snižovat dopady stresu,“ říká Petra Dubanovská, výživová poradkyně NATURHOUSE, která se specializuje na stresovou problematiku.

Tajemství v jídle

Stres je možné ovlivnit také stravou. Některé potraviny organismu pomáhají se se stresem vyrovnat, zatímco jiné ho podporují. „Osobně doporučuji omezit nebo lépe úplně vyloučit povzbuzující nápoje jako je káva, kola, alkohol a bílý cukr. Určitě svému tělu prospějete tím, když zvýšíte příjem ořechů, cizrny, pšeničných klíčků a vitaminů B a C,“ říká Petra Dubanovská. Stres může omezovat chuť k jídlu nebo naopak chutě zněkolikanásobit. „Souvisí to s toxiny v našem těle, které způsobují zadržování vody v těle. Hmotnost tak jde snadno a rychle nahoru. Nadváha pak zatěžuje náš kardiovaskulární systém a negativně ovlivňuje naši kondici,“ dodává Petra. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří mají vlivem stresu sklony k přejídání, navštivte www.naturhouse-cz.cz a spočítejte si na váhové kalkulačce svůj BMI index či navštivte některé z více než 50 dietetických center NATURHOUSE osobně.

Se správnou skladbou jídelníčku vám zdarma poradí odborně proškolený personál.
Autor: NATURHOUSE

Na bezplatnou konzultaci se můžete objednat na telefonním čísle: 273 132 614 nebo e-mailem: info@naturhouse-cz.cz.