Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mladík má fobii z pevné stravy, přežívá jen na koktejlech

18. dubna 2012 | 06:49

Brit Marc Corn (23) zápasil dlouhá léta s anorexií. Nyní je vyléčený, přesto váží pouhých 50 kilo. Pozře totiž jen tekutou a kašovitou stravu. Od jedné poruchy stravování se posunul k jiné, k manorexii.

V jídelníčku Marka najdete pouze koktejly, pudinky, čokoládovou pěnu a čaj. "Naštěstí už ale můžu něco jíst. Ovšem ne tuhé jídlo, to mě děsí. Mám pocit, že bych se jím udusil, sám nedokážu vysvětlit, proč,” říká mladík z britského Basildonu.

V dětství byl obézní

Fobii z jídla si vypěstoval v dětství, kdy byl poněkud podsaditý kluk a ve škole ho proto spolužáci šikanovali.

Marc Corn jí nanejvýš čokoládové pudinky
Autor: profimedia.cz
Postupně se napřed propracoval k obezitě a pak naopak k panice z každého normálního jídla.

“Když mi bylo 14, vážil jsem 108 kilo a byl jsem středem posměchu. Proto jsem zhubl tak, že mi koukaly všechny kosti, ale raději budu takhle hubený, než znovu obézní,” svěřuje se Marc.

K velké váze se projedl od mala. Jako každé normální dítě miloval sladkosti, chipsy, či kebaby. “V devíti letech jsem měl už skoro deset kilo nadváhu,” přiznává.

Z anorektika je manorektik

Od čtrnácti ale začal rapidně hubnout a do pěti let z něj byla jenkůží potažená kostra .

Marc Corn váží pouhých 50 kilo
Autor: profimedia.cz
“Odmítal jsem napřed jíst před lidmi a po čase jsem přestal jídlo úplně potřebovat,” objasňuje.

Rodiče to samozřejmě vyděsilo a syna vzali k lékaři, který diagnostikoval anorexii. Marc se začal zotavovat a pomalu i jíst. Ovšem právě jen tekuté a kašovité potraviny.

“Ráda bych, aby trochu přibral a aby s námi zase znovu jedl u jednoho stolu,” říká k tomu jeho maminka Janice (50). S tatínkem Danielem (59) jsou ale rádi, že včas začal svou nemoc léčit a alespoň už něco jí.



Autor: INT, bak