Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nádor ji téměř udusil, život jí zachránily léky na vysoký tlak

13. ledna 2012 | 14:56

Neuvěřitelné štěstí v neštěstí měla malá Millie (3). Narodila se s agresivním nádorem na obličeji, který rostl ze dne na den a holčičku dusil. Přežila jen díky riskantní léčbě neodzkoušenými léky.

"Byl to zázrak! Obrovský nádor na její tvářičce nám doslova začal mizet před očima," svěřila se šťastná maminka Michelle (37) deníku The Sun.

A právě díky její neústupnosti má dnes tříletá Millie Field úsměv ve tváři. Zoufalá Michelle se ve dnech, kdy britští lékaři nedávali holčičce téměř žádné naděje na uzdravení, dočetla o revoluční léčbě. Ani na vteřinu nezaváhala a kontaktovala francouzské lékaře, kteří při testování léku určeného původně na vysoký tlak a problémy se srdcem zjistili, že by mohl pomoci i při léčbě nezhoubných nádorů stejného typu, jaký měla Millie.

Vše začalo nenápadně
Maminka Michelle byla zoufalá, nehodlala to však vzdát
Autor: profimedia.cz

Milli se narodila s maličkým modrým znaménkem na tváři. Lékaři však maminku uklidnili, že jde jen o modřinu způsobenou při porodu. Nenápadná skvrnka však rychle změnila barvu a začala se rozrůstat. Během několika dnů pokrývala víc než polovinu malého obličejíčku.

Ukázalo se, že jde o neobyčejně agresivní nádor - hemangiom. I když byl nezhoubný, Millie přesto hrozila smrt. Každným dnem totiž víc a víc svíral její průdušnici, čelist i hlasivky. Hrozilo, že se děvčátko zadusí.

 

Co je vlastně hemangiom

Mateřské znaménko způsobená nezhoubným nádorem krevních cév v kůži. Asi 30 % hemangiomů se objeví již při narození, zbytek během prvních pár měsíců života. Lidově se mu také říká "jahodové znaménko" nebo "oheň". Jde o časté a většinou prakticky neškodné onemocnění, kterým může trpět každý z nás a ani o tom nemusí vědět. Hemangiomy se mohou vyskytovat nejen na kůži a v podkoží, ale i ve vnitřních orgánech, kde jsou prakticky nezjistitelné. 

Steroidy nepomohly

Dvaceti denní Millie musela být umístěna na jednotku intenzivní péče. Dýchat mohla jen díky tracheostomii, nemohla vydávat žádné zvuky, potravu musela přijímat hadičkou zavedenou do žaludku. Nešťastná Michelle jí nemohla ani nakojit.

Maminka Michelle je na svojí statečnou dceru pyšná
Autor: profimedia.cz
Se svým mužem Stuartem (36) se báli, že dcerka nebude nikdy moci samostatně dýchat, natož mluvit nebo se smát. Dlouhých šest měsíců se lékaři pokoušeli porazit nádor pomocí steroidů. Bez úspěchu. Léky navíc holčičce způsobovaly ještě bolestivé vředy.

Zázračná léčba

Michelle to však odmítala vzdát. Vsadila na nevyzkoušenou léčbu, kterou právě v té době testovali ve Francii. A hazard se tentokrát vyplatil. Po nasazení léků se nádor začal téměř okamžitě zmenšovat a za týden už mohla být malá pacientka propuštěna domů.

I když statečnou holčičku ještě čekají nějaké plastické operace, je šťastná. A celá rodina samozřejmě s ní. "Už se může normálně smát a dělat skoro všechno, co jiné děti jejího věku. Je to velká bojovnice a my jsme všichni hrozně pyšní, jak skvěle to všechno zvládla," říká maminka.

Autor: lena, INT