Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Anorektičce (†31) po 16letém boji hladem odumřel žaludek

15. prosince 2011 | 16:46

Když umírala, vážila necelých třicet kilo. Byla tak vyzáblá, že její vnitřní orgány "odumřely" kvůli nedostatečnému prokrvení. Tělo Kate Chilver (†31) už zkrátka mnohaletou zátěž anorexie nezvládlo.

Příznaky poruchy příjmu potravy začala Kate trpět už ve dvanácti letech. Naplno u ní anorexie propukla záhy. Jen o tři roky později už na tom byla tak špatně, že musela být hospitalizována ve specializovaném zařízení.

"Její BMI (Body Mass Index) se často pohybovalo okolo 9. Je přitom opravdu vzácné najít někoho, kdo ho má nižší než 10. U hubeného člověka se toto číslo v průměru pohybuje okolo 16,5 - 18,5, u podvyživeného je nižší než 16," řekl jeden z ošetřujících lékařů.

Strašná smrt vyhladověním

S nepříjemnými pocity v břiše, ochromená nesnesitelnou bolestí, musela být  Kate v červenci tohoto roku nakonec převezena do nemocnice. Její tělo však už bylo natolik "vyhladovělé", že operace nebyla možná.

Nepomohly ani poslední zoufalé pokusy místních doktorů. Ve snaze posílit její zdraví, zvýšit alespoň o pár kilo hmotnost, ji krmili přes sondu zavedenou přímo do žaludku. Veškeré pokusy o její záchranu však nakonec selhaly. Mladá žena na jednotce intenzivní péče zemřela.

Pomoc matky ignorovala

Slečna Chilver se rozsah svého problému snažila skrývat nejen před odborníky, ale i před svojí rodinou. Její matka Lynne se pokoušela udělat vše pro to, aby dcera žila normálním životem. Připravovala výživnou stravu, jak jen to bylo možné, brala ji na jednodenní výlety, aby svaly zesílily.

Posedlost štíhlým vzhledem nakonec mladou ženu stála život. Pomoci jí nedokázali ani špičkoví odborníci, pod jejichž dohledem žila od patnácti let. Podle slov ošetřujících lékařů šlo vůbec o nejhorší případ, který za svou praxi zažili.

Srdce velikosti scvrklé švestky

"Její srdce bylo o polovinu menší, než je u zdravého člověka běžné. Nikdy v životě jsem nepracoval na někom tak hubeném," popsal děsivý stav těla patolog, který prováděl pitvu.

Zdůvodnil i příčinu úmrtí: "Její střeva a žaludek doslova 'odumřely' kvůli nedostatečnému prokrvení. Nechráněné tepny 'zaškrtil' tlak orgánů zevnitř. Neměla totiž vůbec žádný nitrobřišní tuk, který by tomu zabránil."

Autor: lena, INT