Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Očkování proti rakovině děložního čípku bude možná zdarma. Kdo s ní bojoval?

Rakovina děložního čípku se nevyhnula ani Lucii Bílé, Kateřině Stočesové nebo Agátě Hanychové
3. listopadu 2011 | 12:30

Tisíc případů ročně, čtyři stovky ztracených životů. Takovou daň si v Česku vybírá rakovina děložního čípku. Přitom tato zákeřná nemoc se dá včas zachytit a úspěšně léčit. Své o tom ví i slavné ženy – Lucie Bílá, Agáta Hanychová nebo Kateřina Stočesová. Vůbec nejlepší prevencí je očkování, které nechrání jen mladé dívky, ale i starší ženy a chlapce. Od dubna by navíc mohlo být pro dívky mezi 13. a 14. rokem plně hrazeno pojišťovnou!

Návrh reformních zdravotnických zákonů, kam patřilo i zavedení hrazeného očkování, senát v říjnu smetl ze stolu. Teď ale svitla nová naděje a je znovu projednáván v parlamentu. Podle zkušeností ze zahraničí by se s harzeným očkováním zvýšil počet dívek, které by onemocnění neohrozilo.

Statistiky říkají, že se s HPV (lidským papilomavirem) setká za svůj život až 50 % mužů a žen. V 99 % případů je původcem rakoviny děložního čípku. Infekce způsobená některým z typů HPV viru se považuje za vůbec nejčastější pohlavně přenosnou chorobu.

Prevence? Partnerská stálost nebo alespoň důsledné používání prezervativu. Ani to však nemusí být spolehlivý způsob. Virus se může přenést pouhým drážděním pohlavních orgánů, orálním sexem, ale i použitým ručníkem.

Kde vzniká nebezpečené onemocnění
Autor: Blesk

Jak nemoc poznat?

To, že jste nositelem některého z typů HPV viru, obvykle nepoznáte a projevy onemocnění rakovinou děložního hrdla jsou zpočátku také skryté. Časem pacientky trápí krvácení mimo cyklus, bolest při souloži, výtok. Bolest pánve značí, že rakovina už prorostla do okolí. HPV ale nezpůsobuje jen rakovinu děložního čípku, ale také pochvy, zevních rodidel, penisu nebo hlavy a krku.

Prohlídky ji odhalí včas

Nejkratší popsaná doba od infekce HPV do vzniku rakovinového nádoru byla dva roky. Vývoj rakoviny děložního hrdla trvá obvykle 10 let, proto se dá zachytit včas. Preventivní prohlídky by měly změny vyvolané působením HPV cytologickým stěrem nebo kolposkopií odhalit. Téměř 50 % procent českých žen ale na preventivní prohlídky nechodí. Přitom pokud stěry odhalí abnormální buňky, jde o jednoduchý zákrok, tzv. konizaci, kdy gynekolog odebere pacientce mikroskopickou část čípku a rozvoji rakoviny tak zabrání.

Očkování

Na trhu existují dvě vakcíny proti HPV virům typu 16 a 18, které jsou původcem rakoviny. Nepříjemné jsou ale i méně rizikové typy 6 a 11, které způsobují genitální bradavice a léze na hlasivkách. Právě proti nim působí jen čtyřvakcína Silgard. Nejúčinnější je očkování u dívek a chlapců před zahájením sexuálního života, starší ženy i muže ale ochrání před návratem infekce a dalšími typy HPV virů

Silgard

Chrání před čtyřmi HPV typy – dvěma vysoce rizikovými 16 a 18 a dvěma nízkorizikovými 6 a 11. Aplikuje se ve třídávkovém schématu s 2. dávkou po dvou a 3. po šesti měsících. Pro koho je vhodná? Je určena pro ženy a dívky od 9 do 45 let a chlapce od 9 do 15 let. Kolik stojí? Za tři očkovací dávky + aplikaci (cca 200 Kč) zaplatíte 7400 Kč. Pojišťovny obvykle hradí třetí dávku, tedy 1000 Kč.

Cervarix

Tato vakcína chrání před dvěma vysoce rizikovými HPV typy 16 a 18. Na typ 6 a 11 nepůsobí. Aplikuje se v třídávkovém schématu s podáním 2. dávky za měsíc a 3. za šest měsíců po první. Pro koho je vhodná? Je určena pro ženy a dívky od 10 do 25 let. Kolik stojí? Za tři očkovací dávky + aplikaci u lékaře (cca 200 Kč) zaplatíte 6400 Kč. Pojišťovny obvykle dívkám do 25 let přispívají 1000 – 2000 Kč.

Rizikové faktory

●Kouření
●Poruchy imunity
● Časný začátek pohlavního života
● Sexuální promiskuita
● Jiné pohlavně přenosné infekce

Autor: Jitka Pekařová