Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zelený elixír zdraví! Zhubněte a omládněte s čajem Matcha

25. října 2012 | 06:10

Pochutnáte si a svému tělu dodáte 130x víc antioxidantů než s běžným zeleným čajem. Velmi kvalitní čaj pochází z Japonska a je čím dál populárnější mezi zastánci zdravé výživy po celém světě. Matcha se totiž díky mimořádně vysokému množství živin řadí mezi tzv. superpotraviny.

Tenhle nápoj znali už před 5 tisíci lety. Budhističtí mniši i samotný císař ho používali jako tajnou medicínu. Postupně si ho oblíbili v celé Číně, kde jeho pití povýšili na obřad. Měli k tomu důvod.

Skvělý pro dietáře

Rozhodli jste se zhubnout? Pak vás potěší, že když budete pravidelně pít čaj Matcha, bude vaše tělo spalovat energii až čtyřikrát rychleji, a tak kila půjdou dolů téměř sama. Má ovšem i spoustu dalších vlastností, které blahodárně působí na naše tělo - detoxikuje, zlepšuje paměť i náladu, zklidňuje mysl, snižuje cholesterol a cukr v krvi a hlavně dokáže bojovat proti rakovině. Podává se také při vysokých horečkách. Jeden šálek čaje Matcha vydá za deset šálků kvalitního zeleného čaje. Má nesrovnatelně víc antioxidantů než ostatní potraviny.

Kde se vzal?
Matcha čaj
Autor: profimedia.cz

Samotné pěstování čaje Matcha je docela věda. Měsíc před sklizní se čajové pole speciální technikou naprosto zastíní, takže se k němu dostane jen 10 procent slunečního světla. Listy tak musí produkovat mnohem více chlorofylu. Díky tomu jsou smaragdově zelené a velmi bohaté na aminokyseliny. Sbírá se ručně a mele se na jemný prášek. Díky tomu nevypijete jen vylouhovaný odvar, ale celý čajový list. A tak získáte mnohem víc.

Není to „jen“ čaj

Pokud zrovna neholdujete popíjení čaje a dáváte přednost kavárnám. Pak vás potěší, že si z čaje Matcha můžete připravit i vynikající cappuccino nebo latté. Můžete ho přidat i jako zcela přírodní barvivo například do bábovky nebo muffinů. Uvidíte, že tahle jemná chuť vás dostane.

Matcha čaj
Autor: profimedia.cz
MATCHA LATTÉ

Budete potřebovat:

2 g Matcha
2 dcl horkého mléka
1 dcl horké vody
cukr nebo med

Postup:
Horké mléko zpěníme jako při přípravě cappuccina. Pokud nemáme automatický pěnič mléka, pomůže ruční napěňovač na tužkové baterie. V jiné sklenici rozmícháme čajový prášek v horké vodě (80 °C). Do vyšší sklenice přelijeme mléko a přemístíme pěnu, přes kterou dolijeme zelný čaj tak, aby v pěně vynikl jasný zelený flíček. Dosladíme podle chuti.

MATCHA MUFFINY
Matcha muffin
Autor: profimedia.cz

Budete potřebovat:

150 g másla
100 g cukru
1 lžičku prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
150 g polohrubé mouky
2 vejce
125 ml mléka
1 vanilkový cukr
polévková lžíce Matcha

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C.  Vyšleháme máslo a cukr, dokud není hmota vláčná a potom přidáme vejce. V druhé nádobě smícháme Matcha, mouku, prášek do pečiva a sůl. Vanilkový cukr rozmícháme v mléce. Do máslové směsi pomalu přidáme suchou směs, vanilkový cukr s mlékem a vše důkladně promícháváme, aby došlo k dostatečnému spojení surovin. Zelenou směsí naplníme ze 2/3 košíčky a pečeme přibližně 22 minut.

Autor: Michala Jendruchová