Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kudy teče, tudy léčí: 9 dobrých důvodů, proč si dát sklenku vína

Každý jiný alkohol prý imunitní systém oslabuje, ale u vína to neplatí. Naopak díky obsahu tříslovin je funkce imunitního systému podporovaná. Víno vás tak může ochránit před chřipkou a nachlazením.
15. října 2012 | 05:32

Víno vám ubere roky a vyladí zdraví. V hroznech i tekuté podobě chutná skvěle. Je plné vitaminů a antioxidantů, a pokud ho budete pít tak akorát, ochrání srdce, vyladí trávení, posílí imunitu a zbaví vás stresu.

Důvodů, proč si dát každý den sklenku kvalitního (raději červeného) vína, jsme našly hned devět.

1. Chrání cévy

Absolutní zdravá bomba, kterou víno obsahuje, je resveratrol. Je to antioxidant, jenž je dvacetkrát silnější než vitamin C, pětkrát než beta-karoten a má padesátkrát vyšší antioxidační účinek než vitamin E. Resveratrol váže molekulární kyslík a pomáhá snížit tvorbu okysličeného lipoproteinu, který je hlavní příčinou kornatění tepen a vzniku trombóz.

2. Zastaví infarkt

Výzkumy tvrdí, že mírná konzumace vína pomáhá předcházet infarktu. Jeden z nich testoval muže, kteří už ho prodělali. Polovina z nich pak pila víno (dvě skleničky denně), druhá nepila vůbec. A výsledek? U mužů, kteří víno konzumovali, se snížila pravděpodobnost výskytu druhého infarktu o celých 50 %!

3. Vyladí trávení

Víno kromě jiného obsahuje třísloviny, které povzbuzují trávení, napravují sliznice trávicího traktu a mají antibakteriální účinky. Zejména červené ničí bakterie napadající tělo a způsobující infekce zažívacího traktu, takže ho chrání před různými nemocemi. Může dokonce zabránit vzniku salmonelózy.

Červené víno
Autor: profimedia.cz
4. Předejde Alzheimerově nemoci

Podle amerických badatelů může jedna až dvě skleničky vína denně snížit riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou dokonce až o 23 %. Podle jednoho z autorů studie, Edwarda Neafseyho, má víno blahodárný vliv na srdce, cévy i na mozek. Ale pozor, těžké pití naopak zvyšuje riziko demence a onemocnění (poruch) mozku.

5. Zlepšuje sexuální život

Vědci z univerzity ve Florencii dokázali, že ženy, které si dávají denně jedno až dvě deci vína, jsou se svým sexuálním životem spokojenější než zaryté abstinentky. Nad tím, proč to tak je, odborníci krčí rameny. „Historicky byl aspekt vína a sexuality dobře známý už v antickém Řecku, ale pole ženských pohlavních dysfunkcí je stále velmi nezorané,“ komentoval studii Nicola Modaini z Florencie.

6. Posiluje imunitu

Každý jiný alkohol prý imunitní systém oslabuje, ale u vína to neplatí. „Naopak díky obsahu tříslovin je funkce imunitního systému podporovaná. Látky obsažené ve víně pomáhají redukovat životaschopnost staphylokoků, detoxikují bakterie, bakteriální jedy a viry,“ říká odborník v oblasti chirurgie Ivan Čapov. Podle něj nás může dokonce víno ochránit před chřipkou a nachlazením.

Červené víno
Autor: profimedia.cz
7. Předchází rakovině

Nečekejte zázraky, ale pokud si sem tam dopřejete deci kvalitního vína, snížíte riziko, že vám lékaři diagnostikují rakovinu prsu nebo dělohy.

8. Zbaví vás stresu

Víno zvyšuje koncentraci serotoninu, látky, která řídí a ovlivňuje nálady a pocity. Resveratrol navíc zvyšuje intelektuální výkonnost, rozvíjí kreativitu a fantazii, zvyšuje přítok krve a přísun kyslíku do mozku. Alkohol zase povzbuzuje nervový systém a zbavuje únavy i stresu.

9. Snižuje výskyt cukrovky

„Preventivně by měly pít malé množství vína nejen osoby se zvýšenou možností výskytu cukrovky, ale i pacienti, kteří již cukrovku mají. Rozhodně by to mělo být suché víno s nízkým obsahem zbytkového cukru,“ doporučuje Miroslav Souček z LF MU a FN u sv. Anny v Brně. Tento alkohol totiž snižuje samotný výskyt cukrovky, ale omezuje vznik a vývoj aterosklerózy a snižuje významně výskyt srdečního infarktu u osob trpících cukrovkou.

Kdy nepít

Alkoholu se určitě vyhněte při užívání některých léků. Platí to hlavně o antibiotikách, protisrážlivých preparátech, u léků užívaných proti depresi, u antihistaminik, betablokátorů, léků na bolest a na spaní.

Zdroj: www.vinoprozdravi.cz

Autor: Majka Vinická