Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zázračná jablka: Jedno denně vám může zachránit život

Dopřávejte si je co nejčastěji, vaše srdce, cévy i chuťové buňky to určitě ocení.
8. října 2012 | 15:58

Ucpávají se vám cévy, máte vysoký cholesterol a jste navíc ve středním věku? Zkuste do svého jídelníčku zařadit jedno jablko denně. Nová studie ukázala, že antioxidanty obsažené v tomhle podzimním ovoci umí snížit hladinu „špatného“ cholesterolu až o 40 %!

Který je ten špatný?

Nízkodenzitní lipoprotein, LDL nebo také „špatný cholesterol“. To všechno jsou názvy pro látku, která se s oblibou ukládá v naší krvi, a způsobuje tak aterosklerózu. Jejím následkem pak jsou nejrůznější krevní poruchy, často dokonce infarkt.

Předtím, než vám začne ucpávat tepny, se tenhle prevít ale potřebuje okysličit. A v tom mu právě dokážou zabránit antioxidanty. Podle vědců se to nejlépe a nejrychleji daří těm, které najdeme v jablcích.

Zelená dieta

„Naše studie ukázala úžasné výsledky v boji proti oxidaci LDL,“ řekl britskému Daily Mailu profesor Robert DiSilvestro. „Stačilo k tomu jediné jablko denně, které jsme po čtyři týdny dávali jejím účastníkům.“

Jablko v téhle disciplíně porazilo i kurkumu, zelený čaj a rajče. Jejich antioxidační účinky jsou sice pověstné, ale s LDL si tak snadno neporadí, tvrdí vědci. Zvlášť pokud jste k jeho usazování geneticky předurčeni.

Zkuste do svého jídelníčku zařadit jedno jablko denně. Nová studie ukázala, že antioxidanty obsažené v jablcích umí snížit hladinu „špatného“ cholesterolu až o 40 %!
Autor: profimedia.cz

Pilulky versus příroda

Výzkumu se zúčastnilo 51 lidí ve věku od čtyřiceti do šedesáti let. Jedna skupina jedla každý den po dobu čtyř týdnů velké jablko, druhá dostávala placebo. Třetí skupině vědci přidělili na každý den kapsle se 194 mg polyfenolů.

„Jde o přírodní látky, které mají podle nás antioxidaci na svědomí,“ vysvětluje DiSilvestro. „Samotná jablka však vykázala lepší výsledky než kapsle s odpovídajícím množstvím polyfenolů. Zatím nevíme jistě, zda se lépe vstřebávají v jídle, nebo jestli jsou v ovoci i další látky, které procesu antioxidace pomáhají.“

Každopádně je to o důvod navíc, proč si užít sezónu jablek. Dopřávejte si je co nejčastěji, vaše srdce, cévy i chuťové buňky to určitě ocení.

Autor: mab