Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Buďte v pohodě: 10 tipů, jak se nenechat odrovnat stresem!

24. září 2012 | 11:50

Stresovým situacím je v dnešní době velice obtížné se vyhnout. Ráno spěcháte na autobus, dopoledne řešíte resty v práci, v poledne do sebe nasoukáte rychlý oběd, odpoledne nestíháte vyzvednout děti a večer vymýšlíte, co rodince uvařit. 

Stres se neprojevuje jen v oblasti psychiky. Má vliv také na fyziologický stav člověka. Bušení srdce, bolesti hlavy, žaludeční a střevní potíže. Lidé ve stresu se potýkají se změnou nálad, jsou více unavení, podráždění a rozhodí je jakákoliv maličkost. Navíc často přenáší špatné rozpoložení i na své blízké. Existuje hned několik rad, jak se stresem nenechat otrávit.  

1. Buďte vždy připravené

Poradíme vám, jak účinně zatočíte se stresem!
Autor: Profimedia.cz

Každý večer popřemýšlejte nad následujícím dnem - co si oblečete, co vás čeká, na co byste se měla připravit. Čeká-li vás důležitá schůzka, pohovor nebo pracovní cesta, zjistěte si všechny potřebné informace. Dopředu si připravte možné otázky či odpovědi, prostudujte dokumenty, najděte cíl cesty na mapě. Nemělo by vás tak nic zaskočit, naopak získáte větší přehled a budete vyrovnanější.

2. Vyrazte s předstihem

Úprky z domu na poslední chvíli, příchod do práce o pět minut později. To vám na klidu určitě nepřidá. Zkuste jednou vyjít dříve. Nejen kvůli tomu, abyste se nemuseli spoléhat na tradičně zpožděnou MHD, ale i kvůli tomu, abyste se např. před pohovorem dostali do té správné nálady.

Nejde o to číhat půl hodiny na chodbičce před přijímací kanceláří. To by vás naopak ještě víc rozhodilo – projděte se kolem budovy, utřiďte si všechny myšlenky, zklidněte se. Myslete na to, že čerstvý vzduch vám udělá vždy dobře.

3. Zažeňte ranní potíže

Poradíme vám, jak účinně zatočíte se stresem!
Autor: Profimedia.cz

Ráno co ráno řešíte různé druhy žaludečních a střevních problémů. Některé z vás mají scvrklý žaludek a nemají tak ani pomyšlení na snídani. Přitom jste na ni zvyklé a víte, že je základem vašeho celodenního jídelníčku. Některé zase trpíte střevními problémy - ze stresu sedíte hodinu na záchodě a přemýšlíte, zda kvůli tomu stihnete autobus do práce. Pokud vás trápí průjmy, křeče či nadýmání, mohou vám pomoci různé bylinné směsi.

4. Zklidněte se

Máte někdy pocit, že se ze všech těch úkolů zblázníte? Když si vzpomenete, co všechno máte ještě dořešit, udělá se vám špatně? Na chvíli se zastavte a několikrát se zhluboka nadechněte. Nejen že se vám do orgánů dostane více zdravého kyslíku, celkově se uklidníte a srovnáte. Vaše práce tak znovu získá potřebný nadhled.

Poradíme vám, jak účinně zatočíte se stresem!
Autor: Profimedia.cz

5. Odpočívejte, spěte

Co si budeme nalhávat, přes den není na pořádný odpočinek čas – práce, děti, cvičení, vaření, příprava na další pracovní den. Před spaním zvolte knihu místo televize. Ta vás uklidní a lépe připraví na kvalitní spánek. Pokud špatně usínáte a máte pocit, že váš spánek není kvalitní, vyzkoušejte kozlík lékařský. Je to rostlina, která se osvědčuje při nespavosti způsobené nervovým vyčerpáním, přepracováním a stresem a přímo ovlivňuje rychlost usnutí. K tomu, abyste bez potíží usnuli, Vám postačí jedna kapsle přírodního léku na spaní, která obsahuje kozlík.


6. Zorganizujte si čas

Naučte se organizovat (nejen) svůj čas. Pište si do diáře seznam úkolů minimálně na den dopředu. Seřaďte si je podle důležitosti a myslete na to, že práce nikam neuteče. Mnohem důležitější je vaše psychická pohoda. Díky seznamu činností se vyhnete i tomu, že budete věci dělat na poslední chvíli.

7. Nepřepínejte se

Poradíme vám, jak účinně zatočíte se stresem!
Autor: Profimedia.cz

Osvojte si zásady asertivního chování a nebojte se říkat „ne“. Neberte si více úkolů, než je ve vašich silách. Je to zbytečné, navíc to málokdo ocení. Poznáte to hlavně vy, a to na svém zdraví. Naučte se rozdělovat úlohy mezi své kolegy a podřízené. Uvidíte, že z Vás spadne mnoho starostí a získáte i více času na vlastní zájmy.

8. Užívejte si volný čas

Každému vyhovuje jiná aktivita – procházka, kolo, posezení s přáteli, úklid, vaření. Prostě dělejte to, co Vás zrovna napadne, jen neseďte doma a „neužírejte se“. Jakákoliv více či méně náročná aktivita Vás jednak donutí soustředit se na výkon (odsune tak aktuální starosti), jednak se díky ní uvolňují endorfiny, které povzbuzují dobrou náladu.

9. Bavte se

Poradíme vám, jak účinně zatočíte se stresem!
Autor: Profimedia.cz

I když vám zrovna není do smíchu, „nedejte se“. Pusťte si některou z klasických českých komedií, oblíbený americký seriál, vyrazte ven s kamarády, nebo si jen zavzpomínejte na vaši poslední vydařenou akci. Smíchem se zvyšuje množství kyslíku v orgánech, tím se zesiluje průtok krve a stres „pomalu ale jistě“ mizí. Nebo si zazpívejte - ve sprše, v autě, u vaření.  Hlasitý zpěv z vás nejen dostane špatné emoce, ale pomůže vám také správně dýchat. Posiluje srdce a celkový imunitní systém.

10. Mazlete se

Kvůli stresu jste na své blízké často nepříjemní, někdy je od sebe dokonce odháníte. Pokud vedle sebe v těch „nic moc“ chvílích opravdu nikoho nesnesete, pomazlete se alespoň s vaším čtyřnohým domácím mazlíčkem. Zvířecí terapie uvolňuje hormony dobré nálady, čímž logicky snižuje množství těch stresových. S tím souvisí i nižší krevní tlak či méně úzkosti.

Autor: ema