Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak se stravovat po třicítce? Jezte hodně ryb a cereálie!

22. září 2012 | 08:00

Máte po třicítce pocit, že přibíráte i ze vzduchu? Že jste unaveni nebo pořád marodíte?  Nejspíš si nedopřáváte správné potraviny. Jestli jste to dosud nevěděly, tak i jídlo by se mělo přizpůsobovat tomu, kolik vám je let.

Pochutnávaly jste si ve dvaceti bez následků na váze na dortících? Cítily jste se stále jako znovuzrozené a plné elánu? Zcela jinak to může fungovat po třicítce. Metabolizmus se totiž začíná zpomalovat, každičká buňka našeho těla začíná od třiceti let stárne.

Místo dosavadní „rychlé jízdy“, organizmus pomalu přibrzďuje.  Jestli to vezmete jako fakt, a dortík vyměníte třeba za hrst ořechů, máte vyhráno a budete vypadat i cítit se pořád skvěle. Takže co a jak tedy jíst po třicítce?

Naučte se, jak správně jíst po třicítce!
Autor: Profimedia.cz

1.    Jezte nejméně šestkrát denně menší dávky

To je pravidlo číslo jedna. Jestli jste dříve byly zvyklé, že celý den nic hladovíte a večer si povolíte uzdu, po třicítce na to zapomeňte. Je to rychlá cesta k nadváze. Ideální je jíst šestkrát během dne, přičemž snídaně je nejdůležitější. Obecně také platí: dávejte si  menší množství ČEHOKOLI.

2.    Bílé pečivo vyměňte za celozrnné a za cereálie

V celozrnných rohlících, v musli a podobně, je množství  důležité vlákniny, která čistí a chrání střeva. Když ale počítáte i kalorie, omezte i tenhle druh potravin. Jsou sice zdravé, ale hodně energetické.

3.    Dejte si železo

Ve třetí dekádě života bývají lidé v plném pracovním i soukromém nasazení. Žijí naplno a často ve spěchu a trvalém stresu. Dostavuje se únava a vyčerpání. Proto je důležité dodávat tělu dostatek železa. Nejvíc je ho je ho v cereáliích, také ve špenátu, v hovězím masu, nebo bílých fazolích.

4.    Začněte šetřit srdce a cévy

Naučte se, jak správně jíst po třicítce!
Autor: Profimedia.cz

Po třicítce už byste měly myslet na ochranu srdečně –cévního systému. Ideální jsou k tomu omega 3 nenasycené kyseliny. Proto jezte ryby, olivový olej, mořské plody, sóju, pšeničné klíčky nebo kukuřici. Vhodné jsou v tomto případě i výživové doplňky (např. rybí tuk v kapslích) Doporučená denní dávka je 1 – 2 g denně.

5.  Omlazujte se

Abyste zpomalovaly stárnutí pleti a kůže, jezte co nejvíc lykopenu. Pleť prý přímo vyhlazuje. Vyskytuje se v rajčatech, těsně pod slupkou. Uvolňuje se při tepelném zpracování. Lykopen najdete i v  kečupu nebo rajčatovém protlaku.

Naučte se, jak správně jíst po třicítce!
Autor: Profimedia.cz

5.    Je čas myslet na mozek

I když vám to možná tak nepřipadá, je po třicátém roce života důležité vyživovat i mozek. Ideální jsou na to například vlašské ořechy (omega 3 mastné kyseliny), džus z hroznů (polyfenoly), kari koření (snižuje hladinu cholesterolu, čistí cévy a zajišťuje tak lepší prokrvení mozku) nebo káva (antioxidanty jsou mimo jiné prevencí Alzheimerovy choroby).

6.    Přidejte draslík

S věkem nám může začít kolísat tlak. Prevencí je draslík. Je výborný i na udržení silných kostí (proti osteoporóze) a posiluje nervy a svaly. Zdrojem jsou kupříkladu banány, čočka, brambory…

Autor: Silvie Risová, Kema