Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

8 tipů, jak poznat nemoc z obličeje: Zrcadlo vám napoví!

Z vašeho obličeje se dá vyčíst i vážná nemoc.
27. července 2012 | 06:13

Víte, že zdraví dokázali lidé číst už odedávna z obličeje či vlasů? Orientální doktoři poznali chorobu například podle dlaní, plosek nohou, očí, způsobu řeči… Zdraví nebo nemoc se dá poznat například i ze špičky nosu. Takže, vezměte zrcadlo a podívejte, v jaké kondici jsou vaše orgány.

1. Plíce

Jejich chorobné změny ukazuje nejčastěji barva a stav pleti obličeje. Například pupínky na tvářích napovídají, že dýchací orgány máte zahleněné, trvale bledý obličej poukazuje na plicní slabost. Naopak rudé tváře člověk mívá při zánětu plic.

2. Žaludek a slinivka

Bledý povlak na jazyku, páchnoucí dech svědčí o potížích se žaludkem. Špičatý nos také. Nedobrým znamením je i nápadně uhrovitý nos – i tento „defekt“ napovídá nějaký zdravotní problém se žaludkem či slinivkou. O špatné funkci žaludku svědčí i dopředu vysunutý („opičí“) horní ret.

3. Srdce

Často se dá jeho stav vyčíst z konce nosu. Když je široce rozložený, bývá rozšířené i srdce. Červený orgán čichu zase může znamenat srdeční přetížení, rýha na jeho konci obvykle oznamuje šelest – poruchu srdečního rytmu.

4. Ledviny

Jejich stav poznáme na uších. Velké a mohutné svědčí o pevném zdraví, dobré celkové kondici. Naopak malá ouška prozrazují slabší tělesnou konstituci a chatrnější zdraví.

O stavu ledvin vypovídají i tmavé kruhy pod očima, otoky pod dolními víčky mívají lidé, jejichž ledviny mají oslabenou funkci. Pupínky kolem očí ukazují na usazování toxinů v ledvinách (i hlenu nebo tuku). Tak v nich můžou vzniknout kameny.

1268920:gallery:true:true5. Játra

Jak jsou na tom, poznáte například podle zažloutlé barvy obličeje nebo podle nápadných svislých vrásek bezprostředně nad nosem nebo na tvářích.

6. Střeva

Jejich narušenou činnost můžeme vidět podle nejrůznějších pupínků (uhříků) na obličeji – tedy nečisté pleti, jejímu nezdravému zbarvení nebo četným a hlubším vráskám na čele. Oslabenou činnost střev poznáte i podle předsunutého spodního rtu.

7. Zažívací systém

Když máte bílé skvrny na rtech, znamená to, že se někde v zažívacím traktu tvoří usazeniny (toxiny) a vy potřebujete očistnou detoxikační kúru. Naopak tmavé skvrnky se tvoří při žaludečních vředech. I nepříjemný odér z úst znamená (vyjma zkažených zubů) zažívací problémy.

8. Rozmnožovací orgány

O jejich stavu hodně napoví ústa. Vnitřní, střední část spodního rtu by měla být v ideálním případě dobře prokrvená, bez skvrn, pupínků, slizu a podobně. Když se ženám začíná kolem rtů tvořit knírek, jde o známku potíží s pohlavními orgány. Slabou sexualitu prozrazují i rozštěpené konečky vlasů, stejně jako to, že jsou vlasy hodně slabé. To platí spíš pro muže.

Autor: Silvie Risová, Kbak