Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

7 rad, jak si užít dovolenou bez běhavky

Nenechte si zkazit dovolenou sezením na záchodě.
17. července 2012 | 06:48

Zřejmě neexistuje člověk, který by aspoň jednou místo užívání zasloužené dovolené, neřešil střevní problémy. Stává se to nejen v exotických zemích, ale i na prázdninách pod stanem u českého rybníka. Jak se vyvarovat běhavky, a když už přijde, jak na ní? Radí MUDr. Marek Beneš, gastroenterolog z IKEM Praha.

1. Jak vůbec nedostat průjem

Nejlepší prevencí průjmů je dodržování základních hygienických pravidel nejen u malých dětí a v letních měsících se vyhýbat občerstvení, nápojům nebo zmrzlině, u kterých nemáte jistotu čerstvosti a nezávadnosti.

Průjem může mít několik příčin – infekční průjem je způsoben viry či bakteriemi, které poškodí střevní buňky a tak sliznice tlustého a tenkého střeva produkuje více tekutiny.

Dále průjmy osmotické – tzn. takové, kdy jídlo díky své vyšší osmotické aktivitě působí jakési „nasávání“ vody ze střevní sliznice (např. průjmy po sladkých žvýkačkách), toxické průjmy jsou způsobeny toxiny ve stravě, tělo se snaží toxiny zředit a secernuje tekutiny do střeva. Je však mnoho dalších příčin a mechanizmů vzniku průjmu.

2. Pravidla hygieny v exotických zemích

Nejčastějšími příčinami cestovatelského průjmu je zejména kontaminovaná voda a led, kontaminované potraviny (neoloupané ovoce, syrové a málo tepelně upravené maso, syrová zelenina, nepasterizované mléčné výrobky).

Pokud cestujete do exotických zemí, zaměřil bych se zejména na pitný režim a používání pouze balené vody, která by měla být po otevření rychle spotřebována, aby nedošlo k její kontaminaci nebezpečnými bakteriemi.

Veškeré ovoce a zeleninu doporučuji před jejich konzumací omýt balenou vodou a oloupat. Pokud je to možné, vyhýbejte se konzumaci ovoce a zeleniny bez slupky.

1263111:gallery:true:true

3. Když nejde o infekci

Příčina cestovatelského typu průjmu může stejně tak ale i neinfekční povahy. Mezi ně patří například vypití většího množství sladkých a přechlazených nápojů či místních minerálních vod. '

Střevní potíže vám mohou způsobit i místní jídla, na která není naše trávení zvyklé. Proto bych vám doporučil opatrně vybírat restaurace a místa, kde budete jíst. nezvykle kořeněná strava, některé druhy ovoce, nadbytek oleje používaný v některých kuchyních či psychický stres spojený s cestováním.

4. Jak se co nejrychleji zbavit průjmu

Průjmy mohou postihnout nejen děti, ale i dospělé, a to i při dovolené v Česku. Doporučil bych přípravek, který působí na všechny typy průjmů a může jej užívat celá rodina včetně nejmenších dětí.

Volil bych přípravek na bázi přírodního čištěného jílu (např. Smecta). Pokud by průjem trval déle než 5 dní (u dětí déle než 3 dny) a doprovázely ho horečky nebo úporné zvracení, je nutné vyhledat lékaře. Hlavně dětem a starším lidem by mohla dehydratace a ztráta minerálů způsobit zdravotní komplikace.

Dítě si musí na zeleninu pomalu zvyknout.
Autor: profimedia.cz

5. Doplňujte tekutiny

Při průjmu dochází velmi často k rychlejší dehydrataci organismu a ztrátě důležitých minerálů, například draslíku, kterou jsou ohroženi zejména starší lidé a malé děti. Proto je potřeba při průjmech hlídat dostatečný příjem tekutin (u dospělého jsou to až 4 litry tekutin denně) a doplňovat minerály.

6. Důležitá je správná dieta

Dieta je jasná, netučná, bez cukrů. Doba pro samoléčbu průjmů se udává přibližně 7 dní. V případě, že se ve stolici objevily nějaké varovné příznaky, například krev, neváhejte navštívit lékaře. Z volně prodejných léků je ideální právě na bázi přírodního čištěného jílu - lze je užívat jak při infekčních průjmech, tak i při průjmech po dietních chybách.

Přípravky jsou ze skupiny adsorbencií, tzn., jsou schopny zachytávat
škodlivé bakterie, viry i jiné toxické látky. Výhodou přírodního čištěného jílu ve srovnání s živočišným uhlím je, že nebarví stolici na černo a tím nemaskuje skryté nebezpečné krvácení. Přírodní jíl se také nevstřebává do organismu, tudíž jej mohou užívat i těhotné nebo kojící ženy.

7. Jak řešit průjem u malých dětí

U průjmu je dětem vhodné sladit hroznovým cukrem (Glukopurem). Jedná se o jednoduchý cukr, který se rychle a snadno vstřebává, nezatěžuje trávení a je jediným zdrojem energie u nemocného dítěte.

Doporučil bych znovu přípravek obsahující právě přírodní čištěný jíl. Díky práškovému stavu dá dítěti přimíchat do jídla. Nejlépe se osvědčuje přidání prášku do rozmačkaného banánu, na lžičce čaje, v jablečném kompotu – v malých porcích, ale častěji. 

Autor: bak