Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

12 otázek o zdraví: Dá se vitamíny předávkovat?

14. dubna 2012 | 08:57

Bolí nás hlava, cítíme se unavení, jindy zase hledáme něco na zlepšení stavu nehtů či vlasů. Často v podobných situacích saháme po potravinových doplňcích, vitaminech nebo něčem podobném. Víme, co vlastně potřebujeme?

V lékárnách a různých obchodech se zdravou výživou máme už několik let téměř nepřeberné možnosti výběru produktů, od kterých čekáme pomoc při samoléčbě nejrůznějších neduhů, bolestí atd. Jen málokdo z nás se ale opravdu dobře vyzná v tom, co vlastně potřebuje. Sestavili jsme seznam vašich častých otázek, na které byste rádi znali odpovědi

1. Dlouhodobě užívám léky a trápí mě problémy se zuby. Mám na nich plak, i když si je pravidelně a důkladně čistím. Může to souviset s léky?
Některá léčiva opravdu způsobují změnu fyziologického pH v ústech, a tím můžou mít vliv na přemnožení bakterií, které za normálních okolností naše tělo dokáže udržet pod kontrolou. Jde hlavně o ústní inhalátory, které užívají astmatici – látky, které obsahují, mění prostředí v našich ústech na zásadité, které je ideálním místem pro mykózy.

2. Dá se předávkovat vitamínovými preparáty?
Samozřejmě, hlavně když jde o vitamíny rozpustné v tucích, které se odbourávají v játrech a jejich nadměrný příjem jim škodí (jsou to A, D, E, K).

I vitamínovými doplňky se můžete předávkovat
Autor: shuterstock.com
3. Jaké doplňky výživy bychom měli zvolit, aby nás neobtěžovala zácpa?
Výborné jsou všechny potraviny obsahující vlákninu, v lékárnách a podobně je k dostání i vláknina v čisté podobě, kterou si můžeme přidávat do jídla (například do salátů, jogurtů...). Podobné účinky má i šťáva z aloe vera, doporučuje se užívat ji preventivně. Obecně je důležité se zácpě bránit, protože dlouhodobě může vést k závažným onemocněním, včetně rakoviny střev.

4. Proč se nemůžou léky zapíjet mlékem nebo kávou?
Mléko a káva obsahují látky, které můžou zareagovat s lékem a vytvářet sloučeniny, které vaše tělo vyloučí bez toho, aby lék účinkoval. Jde například o tetracyklinová antibiotika, která ztrácejí účinnost s mlékem nebo i s některými minerály, obsaženými v různých potravinových doplňcích. Proto je nutné při užívání medikamentů vždy podrobně přečíst celý příbalový leták.

5. Jaký vitaminový doplněk je vhodný na popraskanou kůži kolem nehtů na rukou a bílé skvrny na nehtech?
O ruce je třeba se starat
Autor: shuterstock.com
Popraskaná kůže a nezdravé nehty můžou mít mnoho příčin, např. kontakt s agresivními čisticími prostředky nebo časté mytí rukou. Způsobuje to i nedostatečný příjem potravy bohaté na vitaminy a minerální látky. Doporučuje se doplnit například vitaminy skupiny B, které mají protizánětlivý účinek na kůži a sliznice. Dále jsou důležité vitamíny C, E a A, pupalkový olej, rybí tuk kvůli vitaminu D a z minerálních látek zinek a selen.

6. Je pravda, že grep a jeho šťáva mění účinek léků?
Ano, tato šťáva změní účinky látek v našem těle, které odpovídají za jejich odbourávání. Buď jejich účinek  zvyšují, nebo naopak snižují.
V takovém případě se může stát že dávka léku má buď silnější, nebo na nižší účinek.

7. Někteří lidé mívají neustále bílé fleky na jazyku a po snědení jakéhokoli ovoce podrážděný jazyk se svěděním a podobně. Co se proti tomu dá dělat?
Některé potraviny jsou ostřejší a můžou způsobit podráždění sliznice v ústech, například ananas. Jestli tuto potíž provází i svědění, může jít o alergickou reakci. V takovém případě je nutné potravinu z jídelníčku vyloučit. Jestliže těžkosti trvají i nadále, navštivte raději lékaře.

8. Mnoho z nás se potýká se studenými končetinami. Některým lidem ruce a nohy dokonce modrají. Co by pomohlo?
Může to způsobovat nedostatečné prokrvení v této oblasti. Jako první pomoc poslouží horká lázeň nohou. Dobré je zkusit preparáty s obsahem ginkgo biloba, případně i ginkgové nebo zázvorové čaje, které prohřívají celé tělo.

9. Mnozí z nás už možná vyzkoušeli užívat pro dobré zažívání a zdravá
střeva indickou vlákninu. Existuje i nějaká „jemnější“ varianta?
Když vlákninu necháte stát ve skleničce vody, změní svoji konzistenci, a ta není právě moc chutná. Proto je opravdu lepší ji přidávat do jogurtů, tvarohových dezertů, salátů, ovocného pyré a podobně. Kdyby i tato varianta byla pro někoho nepřijatelná, na trhu existuje i vláknina lisovaná v tabletách.

10. Jak dlouho před plánovanou dovolenou se má začít užívat betakaroten?
Odborníci doporučují alespoň týden, abyste měli dostatečné množství ochrany před slunečními UV paprsky.

Mrkvová šťáva je plná betakarotenu
Autor: shuterstock.com
11. Při jakých problémech je vhodné užívat gel nebo šťávu z aloe vera?
Šťáva je výborná při detoxikaci organismu, pomáhá odstranit chronickou zácpu, pálení žáhy, podporuje činnost jater a slinivky břišní a v neposlední řadě podporuje imunitu. Kromě toho je zdrojem vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Působí protizánětlivě nejen zevnitř, ale i při kožních problémech – ve formě gelu.

12. Je mi 49 let a zhoršuje se mi zrak. Jaké vitamíny by mi pomohly?
Potíže se zrakem mají lidé nejen s přibývajícími léty, ale například i ti, kteří stále pracují na počítači. Zkuste užívat betakaroten v čisté podobě nebo v kombinaci s luteinem. Ten má za úkol zlepšovat stav cév a sítnice v oku. Vhodné jsou i antioxidanty jako selen, vitamin C a zinek.

Autor: Silvie Risová, Kbak