Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejíte červené maso? Pozor, můžete začít trpět depresí!

Červené maso prý pomáhá proti depresím, pozor ale na množství!
22. března 2012 | 17:42

Vegetariánky a zarputilé zastánkyně pouze bílého masa, buďte na pozoru. Pokud vás snadno něco rozhodí a rozpláče, je za tím možná právě omezená konzumace tmavého masa. Na to právě přišli vědci.

Chytré hlavy nám to zase jednou vysvětlily. Nová objevná studie – tentokrát z Austrálie, tvrdí, že pokud ze stravy dlouhodobě vynecháváme červené maso, jsme o to více náchylné k depresím. Týká se to tedy především žen.

Průzkum provedly na tisícovce zástupkyň něžného pohlaví, a ty, co ve své dietě neměly hovězí, telecí, skopové, či jehněčí (vepřové do toho nepočítají) a raději si pochutnávaly jen na rybách a kuřatech, měly dvakrát častěji psychické problémy.

Dejte si flákotu a budete v pohodě

Červené maso prý pomáhá proti depresím
Autor: profimedia.cz

„Normálně máme za to, že červené maso nám moc nesvědčí, ale nyní jsme zjistili, že je pro náš organismus také důležité,“ tvrdí doktorka Felice Jacka z Deakinovi univerzity v australské Victorii.

„Ty ženy, které se při naší studii nestravovaly doporučeným množstvím červeného masa, častěji propadaly depresím, nebo alespoň úzkosti,“ říká.

V potaz při studii samozřejmě brali i další aspekty, tedy zázemí žen, jestli kouří, cvičí, jak jsou na tom s váhou a podobně. Vše, co by mohlo ještě jiným způsobem jejich vyrovnanost narušit.

Jezte maso, ale jen málo!

Po dlouhodobém bádání tedy nakonec vědci přišli na to, že nic z jídla jako právě červené maso prý nemá tak příznivý vliv na ženské duševní zdraví. „Proteiny z jiného masa, jako z drůbeže, ryb, vepřového, či dokonce na přírodní bázi, takto nezabírají,“ vysvětluje vědkyně.

Na druhou stranu ale upozorňuje, že se to s ním ani tak nesmí přehánět.  Doporučené množství červeného masa jsou prý 3 – 4 steaky velikosti dlaně (asi 70 g) týdně.

Pokud bychom ho totiž překročily, všechno by bylo vlastně na nic, protože by to pak na nás mělo úplně stejný účinek, jako bychom ho vůbec nejedly.

Tak si teď milé dámy vyberte – budeme mít deprese, protože červené maso nejíme, nebo protože ho jíme moc?

Autor: INT, bak