Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 tipů jak zaručeně usnout! Zapomeňte na práci a dejte si sklenku!

19. března 2012 | 12:44

Hlavou se vám honí tisíce myšlenek a vy ne a ne usnout! Je to k vzteku! Převalujete se ze strany na stranu, zkoušíte počítat ovečky, ale nic nezabírá? Přinášíme vám deset rad, které vám zaručeně pomohou usnout!


1. Práci do postele netahejte

Zapomeňte na práci!
Autor: Profimedia.cz

Jste ten typ, který když si lehne a zavře oči, v hlavě se mu začnou honit myšlenky na zaměstnání? Skončete tento maraton vtíravého uvažování, co by kdyby. Potřebujete-li si srovnat myšlenky v hlavě, uvařte si hrnek dobrého čaje, nebo si pusťte oblíbený film! Do postele práce nepatří! Ledaže byste pracovali v porno průmyslu…


2. Ložnice je místem klidu a odpočinku

Pokud potřebujete něco udělat, rozhodně tak nečiňte v ložnici. Při učení na zkoušky nebo přípravě do práce si k materiálům raději sedněte v obývacím pokoji nebo kuchyni (pozor na pochoutky z lednice), pokud se totiž budete soustavně zatěžovat mozek v posteli, odnaučíte se v ní odpočívat (a nanejvýš tak usnete). To platí i pro pracovní kout, pokud ho máte v ložnici, vystěhujte jej pryč, stejně jako počítač a televizi. Při spánku by vás nemělo nic rušit.

Spící buldoček
Autor: Profimedia.cz

3. Pravidelnost je základem

Vštěpte si pravidelný „spánkový režim“. Choďte spát denně ve stejnou dobu a stejně tak v určenou hodinu vstávejte. Vyhněte se večírkům a ponocování, stejně tak jako víkendovému vyspávání.  Ani jedno vám neprospívá, tělo si totiž není schopné uvědomit, kdy má odpočívat a kdy být aktivní. Popravdě rada je to nad zlato, ale pravidelně to dodržovat nejde. Pokuste se tedy po večírku vstát brzy a relaxovat třeba na zahradě.

4. Vyvětrejte si a zatáhněte závěsy

Než se uložíte do postele, pořádně místnost vyvětrejte a stáhněte topení. Přetopený pokoj a peřina jsou přímo odpůrci spánku. Skoro stejně jako veselí a rozdovádění sousedé. Pokud chcete spát, potřebujete klid. Takže v případě potřeby „umlčte“ či alespoň ztište sousedy a zatáhněte závěsy nebo žaluzie.

5. Odpoledne i večer jezte a pijte s mírou
Bio Aroma roll-on Sladké spaní - relaxační přírodní aroma roll-on určený k uvolnění po náročném pracovním dni, k navození příjemné atmosféry a klidných snů. 88,- Kč, prozdravi.cz
Autor: Archiv firmy

Rozhodně neuléhejte s plným žaludkem, ovšem ani pocit hladu není přítelem spánku. Mějte už během druhé poloviny dne na paměti, že se budete chtít vyspat, což není zas tak útrpná představa, že. Z toho důvodu od 15 hodiny jezte jen lehká a dobře stravitelná jídla. Zvláště večer se pak vyvarujte silné kávy či černého čaje. Raději si dejte kakao, nebo osvědčené teplé mléko s medem.

6. Sklenička je povolená

Pokud se vám lépe usíná po skleničce vína nebo kapce něčeho ostřejšího, není důvod, abyste si ji občas nedopřáli. Jen pozor, aby se z toho nestal nebezpečný zvyk.

7. Pomohou bylinky
Nenávyková, extra silná směs extraktů ze čtyř bylin, vhodná při potížích se spánkem a usínáním. Obsažené byliny mají zklidňující účinky a přispívají ke kvalitě spánku, snadnějšímu usnutí, zklidnění při stresu a zvýšeném duševním napětí. Bezpečné a šetrné, bez vedlejších účinků, ani dlouhodobé užívání nevyvolává návyk. Nejvyšší rostlinný ekvivalent kozlíku lékařského na trhu. Volný prodej v lékárnách, 150,- Kč/30kapslí
Autor: Archiv firem

Výborným pomocníkem pro ty, co nemohou usnout, jsou bylinky. Jejich síla může být schovaná v nejrůznějších čajových směsích. Jenže jejich chuť nemusí být každému příjemná a hlavně koncentrace bylin v nich je mnohonásobně nižší, než třeba v kapslích, které jsou volně k dostání v lékárnách.

8. Škatulata, hýbejte se!

Mnohem lépe se vám bude usínat, když budete fyzicky unavení. Můžete chodit cvičit nebo jen na procházky. Při pohybu si pročistíte hlavu a unavíte se. Večer padnete do postele a usnete mnohem snáze, než když za sebou budete mít den, který byl jen psychicky velmi náročný. Ovšem pozor, platí, že „dávat do těla“ byste si měli nejpozději dvě hodiny před tím, než si půjdete lehnout. Večerní procházka se psem, nebo drahou polovičkou, postačí.

Uklidňující bylinky vás spolehlivě přenesou do světa snů. Zkuste třeba meduňkový čaj, nebo Persen, volně prodejný lék, který obsahuje směs extraktů z kozlíku lékařského, meduňky lékařské a máty peprné, které mají uklidňující účinek a působí příznivě právě při poruchách usínání a spánku. Je přírodní, bezpečný a nenávykový. V lékárně seženete 40 tablet Persenu za cca 108 Kč, nebo Persen Forte s vyšším obsahem extraktu z kozlíku po 20 kapslích za cca 119 Kč.
Autor: Archiv firem

9. Uvolněte se, prosím

Pokud neholdujete sportu, najděte si jiný způsob, jak se uvolníte. Pomoci může relaxace, meditace nebo jen příjemný rozhovor a kamarádkou či partnerem. Výbornou službu odvede i napěněná a voňavá horká koupel. Celkově se zklidníte a denní shon necháte za dveřmi ložnice. Tip! Ztlumte v koupelně světlo a dejte si koupel při svíčkách! Uvidíte, že se vám bude chtít spát už přímo ve vaně.

10. Záleží také, na čem spíte
Spící tuleň
Autor: Profimedia.cz

Alfou i omegou dobrého spánku je kvalitní postel a matrace. Z toho důvodu se nevyplatí na nich šetřit, každému totiž vyhovuje něco jiného. Než si tedy obstaráte novou matraci, v obchodě si ji dobře vyzkoušejte.  Neměla by být moc měkká, abyste se do ní nezabořili, ale také moc tvrdá. Zkrátka musí být tak akorát.

Autor: ema