Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Trpíte jarní únavou? My vám poradíme, jak s ní účinně zatočíte!

12. března 2012 | 11:50

V zimě naše tělo funguje o něco pomaleji, jelikož se málo hýbeme, přijímáme převážně tepelně upravenou stravu a dny jsou chudé na sluneční záření. Jakmile začnou svítit první paprsky sluníčka, je třeba tedy znovu dobít baterky!

Proč se na jaře cítíme tolik unaveni? Je čas trávit více času venku. Naše tělo totiž trpí nedostatkem vitaminu D. Tento vitamin si tělo utváří samo vlivem slunečního záření. Proto trvá i několik týdnů, než si náš organismus zvykne na tento přechod a postupně se s ním vyrovná.

Při únavě dochází ke kolísání hladiny cukru v krvi, tento fakt je společný všem druhům únavy.

Bomba
Autor: Archiv firem

Mohou ji ale doprovázet i jiné symptomy jako bolesti hlavy, kloubů, nechuť k jídlu a k pohybu, nebo naopak záchvaty přejídání.

Současně může dojít i k psychickým změnám, mezi nejhlavnější projevy patří lenost, depresivní stavy, změny nálad, podrážděnost a podobně.

Protože je předjaří vhodnou dobou na vyčištění organismu, je třeba odlehčit jídelníček, a proto zařazujme pět porcí ovoce a zeleniny denně. Nezapomínejme také hýčkat svoje tělo! Jarní parfémy a další příjemná kosmetika je nezbytnou nutností!

Levandulové tělové mléko! Crabtree & Evelyn, 590,- Kč
Autor: Archiv firem

Dvakrát v týdnu konzumujme ryby, dále libové maso, kvalitní bílkoviny a cereálie.  Vhodné je vynechat uzeniny, tučná jídla, smažené pokrmy a sladkosti!

Snažte se do jídelníčku zařazovat více syrové listové zeleniny, jako salát, špenát, rukolu apod.

Vhodnou možností, jak zvýšit naši koncentraci a odstranit pocit únavy, mohou být třeba Guaranové tablety.

Guarana vás povzbudí, Herbalife, 550,- Kč
Autor: Archiv firem

Nejen, že zlepšují paměť a koncentraci, ale zásadně potlačují únavu, vyčerpanost, ale dokonce i pocity hladu, což jistě velmi ocení ti, kteří trpí nezvladatelným přejídáním.

Důležité je také dodržovat dostatečný pitný režim. Pijeme  2-3 litry kvalitní vody, pitný režim si můžeme zpestřit neslazeným bylinkovými nebo zeleným čajem, který má pro náš organismus blahodárné účinky.

Lidé, kteří pijí málo tekutin, mají mnohem nižší výkonnost a častěji jsou unavení. Nedílnou součástí je i dostatečný pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu.

Zdravý pohyb v nás vzbuzuje pocity radosti a velmi prospívá i naší linii. Zařazujte chůzi, jízdu na kole, plavání, tanec, nebo třeba i saunu, která má na naši mysl velmi životabudící účinky a navíc pomáhá naše tělo utužovat přirozenou cestou.

Sprchové želé! Mytí, při kterém vdechujete lahodné silice a zvláčňujte pleť gelem z mořské řasy je zážitek! Lush, 165 Kč,- /100g
Autor: Lush

Nezapomínejte ani na dostatečný odpočinek a péči o tělo.

Skvěle vás nastartují různé kosmetické produkty jako příjemná mýdla, pěny do koupele, povzbuzující tělová mléka a krémy. Poznejte například voňavou rozkoš se sprchovým želé!


Autor: Eva Dvořáková