Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Oči prozradí vážnou nemoc: Odhalí infarkt i mozkovou mrtvici!

24. února 2012 | 17:12

Z očí nevyčteme jen své nálady, prozradí na nás i onemocnění, k nimž se teprve schyluje. Kromě samotné duhovky mohou zrcadlit náš zdravotní stav i jiné projevy a změny v okolí očí i na víčkách.

Oči podlité krví

Pokud uvidíte někoho s červenýma očima, pravděpodobně ponocoval nebo plakal. Ale jsou i další důvody, proč se drobné cévky v očích rozšiřují a praskají – přílišné pití alkoholu, zima, alergie, léky proti srážlivosti krve.

Suché oči a mrkání

Může to být reakce na léky nebo dlouhodobé sezení u počítače. Vysychající oči provázejí i vážné poruchy autoimunity.

Časté slzení

Pokud často slzíte, můžete mít alergii.
Autor: profimedia.cz

V některých případech znamená nedostatek vitaminu B2, který je nezbytný pro zdraví očí a kůže. Rovněž může být znakem probíhající alergie, zablokovaného slzného kanálku nebo zvýšené funkce štítné žlázy.

Výrůstky na víčkách

Jsou samy o sobě neškodné, bývají signálem vysoké hladiny cholesterolu a tedy hrozícího srdečně-cévního onemocnění. Pokud jsou nažloutlé, může se jednat o počáteční symptom jaterní cirhózy.

Vypoulené oči

Pokud má někdo vypoulené oči od narození, je to pravděpodobně neškodný genetický rys a nic nehrozí. Pokud se v dospělosti objeví náhle, může signalizovat onemocnění štítné žlázy, infekce, leukémii nebo zelený zákal.

Kruhy pod očima nemusí být jen příznak nevaspání.
Autor: profimedia.cz
Váčky pod očima

Většinou svědčí o probdělé noci, dlouhodobé nespavosti, depresích nebo pláči. Signalizují také dehydrataci a přemíru alkoholu. POZOR: Také můžou být projevem nedostatečné funkce štítné žlázy.

Tmavé kruhy okolo očí

Můžou signalizovat hormonální změny, někdy bývají viditelnější v době menstruace nebo těhotenství, objevují se i v souvislosti s užíváním některých léků. Někdy se tmavými kruhy pod očima projevují také kožní onemocnění, ekzémy a alergie.

Cukání očí

Je to neškodná křeč víček, která se objevuje jako následek stresu, únavy nebo přemíry kofeinu.

Pokleslá víčka

Patří mezi nevyhnutelné projevy stárnutí, může to ale být i projev nedostatečné činnosti štítné žlázy nebo poruchy autoimunity (myasthenie gravis), která způsobuje kromě ochabnutí svalů a některých částí těla i špatnou artikulaci, dvojité vidění a potíže s polykáním. Pokud víčko poklesne náhle, pozor! Je to jeden z projevů mozkové mrtvice.

Z duhovky se dá vyčíst i vážná nemoc.
Autor: shuterstock.com

Žluté oči

Určitě je nepodceňujte. Můžou upozorňovat na žloutenku, vážné poškození jater, rakovinu slinivky břišní nebo nedostatek červených krvinek.

Citlivost na světlo

Oči jsou oknem do duše i vašeho zdraví
Autor: profimedia.cz

Pokud se fotofobie začne objevovat i v osvětlené místnosti, může to signalizovat řadu onemocnění. Často ji mají lidé trpící migrénami. Citlivost na světlo může varovat před šedým zákalem nebo uvolněním sítnice.

Objevuje se při nedostatku vitaminu B2, zvýšeném krevním tlaku, při užívání některých léků nebo většího množství alkoholu. Může to být ale i příznak závažných chorob – vztekliny, zánětu mozku nebo mozkových blan.

Různě velké panenky

Nebezpečné je, pokud se velikost panenek změní po úrazu hlavy a oka. To může signalizovat nebezpečné krvácení do oblasti mozku nebo způsobit ztrátu zraku.

Autor: Jana Šlégrová, Věra Vojtěchová, Kbak