Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Máte z pohledu do zrcadla deprese? Víme proč!

9. února 2012 | 06:13

Pouhých deset minut vzhlížení se v zrcadle nás dokáže absolutně rozhodit. Ženy koukají do zrcadla v průměru až 38krát denně, muži naopak „jen“ 18krát. Ženy jsou v tomto ohledu ale daleko kritičtější než muži a je u nich mnohem méně pravděpodobné, že budou obdivovat to, co v zrcadle vidí.

Některé z nás se na sebe koukáme z čiré ješitnosti, jiné, protože se nám nelíbí, jak vypadáme a toužíme po změně.

Ale bez ohledu na to, z jakého důvodu se v zrcadlech pozorujeme, je jisté, že z psychologického pohledu to napáchá více škody než užitku.

Osm z deseti žen není spokojeno

U dobrovolníků, kteří se zúčastnili výzkumu se ukázalo, že po deseti minutách strávených před zrcadlem, se stávají čím dál víc nervózní a nespokojení ze svého vzhledu. A to i přesto, že když nastupovali do výzkumu, byli naprosto v pohodě a se svou vizáží spokojeni.

Některé výzkumy naznačují, že až osm z deseti žen je má problém se svým odrazem v zrcadle. V nejnovější studii se proto psychologové rozhodli zjistit, do jaké míry je toto příčina stresu u pacientů, kteří trpí syndromem Body dysmorphic disorder (BDD) tzv.: Nespokojenosti se vzhledem. Tento syndrom se vyznačuje nadměrnou nespokojeností s některými částmi těla, i když jsou třeba naprosto v normálu.

Hodně make-upu všechno skryje

Příčina tohoto onemocnění není známa, ale je častější u lidí, kteří mají ve své anamnéze i deprese a jiné psychické poruchy. Mnoho pacientů nosí výrazný make-up, několik vrstev oblečení a snaží se zamaskovat své domnělé nedostatky. Opakovaně se také kontrolují před zrcadlem.

Za své tělo se nestyďte.
Autor: profimedia.cz

Psychiatři chtěli porovnat pocity mezi pacienty se syndromem BDD a zdravými dobrovolníky, kteří byli absolutně spokojeni se svým vzhledem. Na tento test si pozvali padesát žen, z nichž polovina byla zdravá a polovina trpěla BDD.

Zrcadlo řekni, kdo je nejkrásnější

První test obsahoval zhlédnutí se v zrcadle po dobu 25 sekund a poté ohodnocení svého vzhledu. Při dalším testu se na sebe ženy musely dívat minimálně deset minut, než se zhodnotily ještě jednou.

Žena u zrcadla
Autor: profimedia.cz
Jak se předpokládalo, ženy s BDD byly výrazně zoufalejší ze svého vzhledu a to i po pouhých 25 vteřinách.

Ukázalo se ale, že i „zdravé“ ženy začnou projevovat známky znepokojení a začínající deprese, když se na sebe musí koukat do zrcadla minimálně deset minut.

Nepřemýšlejte nad svými nedostatky

Podle vědců je to způsobeno tím, že i když se každý a rád na sebe čas od času podívá, tak většina zdravých lidí rozhodně netráví svůj volný čas zkoumáním sebe sama. Ve testování měly ženy dokonce nařízeno přemýšlet nad svými nedostatky, což zřejmě vedlo i k zhoršení jejich psychického stavu.

Autor: ema