Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Naučte dítě samostatnosti, obezita se mu vyhne

Bude dítě, které se naučí jíst samo rukama, štíhlejší?
7. února 2012 | 15:23

Pokud chcete, aby vaše ratolest měla postavičku jako lusk, nechte ji jíst rukama! Studie prokázaly, že děti, které se naučí jíst potraviny samy rukama jsou daleko štíhlejší než ty, které jsou krmeny rodiči.

Psycholožka Ellen Townsend která studii vedla tvrdí, že děti, které přebírají iniciativu v době krmení, mají větší šanci vyhnout se obezitě.

„Ovládání je klíčovou věcí, stejně tak jako sdílení jídla s rodinou u jednoho stolu," právě sezení u jednoho stolu prý pomáhá dětem regulovat to, co jedí. "Je to hlavně dobrý základ do pozdějšího věku,“ řekla doktorka Towsen.

Její tým sledoval 92 dětí, které byly doslova „odkojeny“ na samostatném stravování (například ovoci, nakrájeném na kousky), a 63 dětí, které byly naopak krmeny lžící. Všechny děti byly ve věku od 20 měsíců do šesti let.

Dětská záliba v sacharidech?!

Výsledky mezi dětmi neukázaly žádný rozdíl ve vybírání jídla, ale přece jen o něco méně výskytu obezity u těch dětí, které se krmily samy. U těchto dětí se také ukázala zajímavá „záliba v sacharidech“, zatímco děti, co byly krmené lžící, dávaly přednost spíše sladkostem.

Vědci z Nottinghamského univerzitního výzkumu uvedli: „Kojenci odstavení na soběstačném přístupu k jídlu se naučí regulovat příjem potravy způsobem, který vede k nižšímu indexu tělesné hmotnosti a preferenci zdravějších potravin.“

Mají být malé děti samostatné?

Výzkum je to, pravda, zajímavý. Ovšem obáváme se, že pokud by si naše ratolesti mohly bez okolků vybrat, co by jejich dušička ráčila, štíhlejší by nebyly. Naopak by byly vybíravější, rozmazlenější a panovačné. To, že by zajisté byly samostatné, je už druhá věc. Ale má být dítě opravdu už coby třeba šestileté, samostatné? Děkujeme doktorce Towsend, ale my nadále budeme své ratolesti krmit po svém.

Autor: ema