Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dívka (10) se narodila bez ledvin, za sebou má už 27 operací

6. února 2012 | 12:25

Mnohokrát se ocitla na pokraji smrti. Ve třech letech získala cenu pro "Nejodvážnější dítě". Loni stříbrnou medaili za výhru v turnaji ve stolním tenise. Statečná Alice Skinner (10), která na svět přišla bez obou ledvin, má po úspěšné transplantaci a operaci kolen konečně šanci na "normální" život.

Sedmadvacet vážných operací, dialýzy a nakonec transplantace. Dny plné bolestí, měsíce v nemocnici bez rodičů. Žádné sladké nápoje, čokolády či jiné pamlsky! Takové bylo dětství pro desetiletou Alici Skinner z Hartlepoolu, která se narodila bez ledvin. V matčině děloze se jí vůbec nevyvinuly.

V Anglii se s touto vážnou diagnózou narodí jedno dítě z milionu. Alice, která příští měsíc oslaví své 11. narozeniny, byla v průběhu deseti let často doslova na pokraji smrti. V šesti měsících se stala nejmladším pacientem na dialýze ve Velké Británii.

Dlouhé čekání na dárce
Alice byla v šesti měsících nejmladší pacientkou na dialýze ve Velké Británii
Autor: reprofoto Daily Mail

"Byly doby, kdy jsme si mysleli, že to nezvládneme," vzpomíná na těžké chvíle její otec George (41) a dodává: "Každé její narozeniny pro nás byly obrovským milníkem. Nikdy jsme si netroufali dívat se tak daleko do budoucnosti. A teď je z naší holčičky dospělá malá dáma plná energie."

Čekání na transplantaci však bylo dlouhé. Rodina s malou Alice jezdila třikrát týdně do nemocnice v Newcastlu na dialýzu a všichni doufali, že se konečně najde vhodný dárce. Ani jeden z rodičů jím bohužel nebyl.

Zlom nastal v roce 2008, kdy se podařilo sehnat "vhodnou" ledvinu. Shoda však nebyla stoprocentní. Přesto si Alice konečně mohla dopřát kolu, čokoládu, sušenky a další potraviny, které pro ní do té doby byly tabu.

Táta George otevřeně promluvil o statečném boji své dcery Alice
Autor: reprofoto Daily Mail
Operace kolen je snad už poslední

O rok později však přišla další krize. Dívence se v mozku začala hromadit tekutina. Operace byla nevyhnutelná. "Lékaři jí nedávali žádnou šanci. Překvapilo je, že to nakonec zvládla. Je zázrak, že je ještě tady s námi," říká se slzami v očích otec.

Přidaly se však problémy s koleny. "Sedm let na dialýze si vybralo svou daň. Ovlivnilo to hladinu vápníku v jejím těle. Bez ledvin ho kosti nedokázaly vstřebávat, takže se jí zkroutila kolena. Nemohla už bez pomoci chodit," vypráví George.

Před dvěma týdny následovala další vážná operace. Snad už poslední. Díky ní Alice konečně opět postaví na vlastní nohy. "Po zákroku měla dva dny epidurál, aby se lékaři ujistili, že nebude mít bolesti a poté dostala morfium. Vše proběhlo bez komplikací a už po několika dnech mohla být naše statečná holčička propuštěna domů. Teď už se pohybuje kolem domu o berlích," říká hrdý otec.
Autor: lena, INT