Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Špatně spíte? Hrozí vám cukrovka i infarkt!

Pokud se v noci často jen převalujete, zaděláváte si na velké zdravotní problémy.
30. ledna 2012 | 18:35

Po probdělé noci cítíte unavu a jste podráždění. Jsou tu však i větší rizika. Kdo se místo spánku často jen převaluje, má šestkrát větší šanci dostat cukrovku, či srdeční onemocnění.

Zase jste v noci sotva zahmouřila oko? Může se to fatálně odrazit na vašem zdraví. Nový výzkum zjistil, že příznaky diabetu se začnou rozvíjet už po třech nocích špatného spánku.

Cyklus spánku a probuzení je řízen hormonem melatoninem, který způsobuje ospalost a snižuje tělesnou teplotu. Ovšem má také vliv na snížení uvolňování inzulínu, který reguluje hladinu cukru v krvi.

Tyto poznatky, zveřejněné v Nature Genetics, mohou pomoci vysvětlit předcházející výzkum, který ukázal, že pracovníci nočních směn jsou náchylnější k diabetu typu 2 a onemocnění srdce.

Na vině jsou geny

Měření diabetu.
Autor: profimedia.cz
Vědci tvrdí, že za to může genetický protein, známý jako MT2, který může narušit náš 24 hodinový biorytmus. To vede k vyššímu uvolňování hormonu inzulínu, tedy k abnormálnímu odbourávání hladiny cukru v krvi, a z toho vzniká diabetes 2. typu.

Profesor Philippe Froguel z Imperial College v Londýně, k tomu říká: "Kontrola krevního cukru, je jedním z mnoha procesů, které řídí biologické hodiny organismu."

"Tato studie přispívá k pochopení, jak životní rytmy mohou ovlivnit riziko lidí s diabetem. Našli jsme velmi vzácnou variantu genu MT2, která na to má mnohem větší vliv, než běžnější varianty objevené dříve.“

Nemocím se dá předejít

S tímto objevem by mohli lékaři na základě genetických vyšetření podchytit tyto nebezpečné nemoci v ranném stádiu a snížit tím jejich rizika. Navíc mohou vyvinout nové účinnější léky.

„U diabetu sice nejde jen o záležitost jednoho genu, ale výzkum potvrzuje, že genetické změny a faktory životního stylu mohou značně ovlivnit vznik těchto nemocí,“ dodává profesor Philippe Froguel.

A jak můžeme rizika nemoci snížit i bez léků? Rozhodně pomůže dodržování zdravé životosprávy, tedy stále opakovaná vyvážená strava bohatá na zeleninu a ovoce, udržování přiměřené tělesné váhy a více pohybu.

Autor: INT, bak