Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nebezpečná únava: Pozor, může vám zničit život!

22. ledna 2012 | 06:23

Cítíte stále pocit obrovské únavy, jako kdybyste vykládali vagon uhlí? Nepomáhá vám ani spánek, odpočinek či dovolená? Může se jednat o chronický únavový syndrom, který často dokáže zničit dosud normální život.

To, že jsme občas unavení, je úplně normální reakce na nadměrnou námahu, nedostatečný spánek a podobně. Jde o přirozenou reakci těla, které si říká o odpočinek.

Jestliže se rozhodnete tenhle signál ignorovat, může dojít k přetížení organismu a můžou se projevit onemocnění, která dosud ve vašem těle pouze dřímala.

Únavou oslabené tělo je navíc daleko náchylnější k různým infekcím a podobně. Jestliže únava trvá déle než půl roku, může se jednat o chronický únavový syndrom.

Příčina? Nejčastěji oslabená imunita

Příčiny vzniku chronického únavového syndromu zatím jednoznačně neznáme. Medicína ani nemá lék, který by chronického únavového syndromu pacienta zbavil navždy.

Nemoc se často vrací, když už si myslíte, že jste nad ní zvítězili a začnete se opět přetěžovat.

Nejčastějším spouštěcím mechanismem se zdá být u nemocných stres, který oslabuje celý imunitní systém, a tím vyvolává možnou řetězovou reakci: nemoc – únavu a chronický únavový syndrom.

Pozor i na infekce

Dalším důvodem rozvoje onemocnění chronickou únavou může být i infekce.

Připadáte si unavená a slabá? Možná za to může štítná žláza.
Autor: PROFIMEDIA.CZ
„Dostala jsem infekční mononukleózu. Léčila jsem se několika antibiotiky a rekonvalescence byla dlouhá. „popisuje svoje problémy sedmadvacetiletá Andrea M. z Prahy.

„Ani po dvou měsících od uzdravení jsem se ale necítila být v pořádku. Omezovala mě strašná únava, kterou jsem vůbec nedokázala zvládat.“

Po několika měsících úplného vypětí a spoustě lékařských vyšetření zněl rozsudek dost hrůzně: chronický únavový syndrom, který zatím neumíme moc léčit...

„Přestala jsem chodit do práce, protože nemám auto a dopravit se z domova na pracoviště městskou hromadnou dopravou byl pro mne nadlidský úkol. Teď jsem na podpoře a hledám všemožné způsoby, jak se léčit,“ zoufá si mladá žena.

 

PŘÍZNAKY CHRONICKÉ ÚNAVY:
* bolest v krku
* zvýšená teplota
* zvětšené a bolestivé mízní uzliny
* slabost v celém těle
* bolesti hlavy
* dlouhodobá a trvalá únava
* špatné spaní
* bolestivé klouby
* deprese, zmatenost, nesoustředěnost
* velmi rychlý nástup (několik hodin nebo dnů)

Naučte se odpočívat!

Chronický únavový syndrom postihuje především ženy, nejčastěji ve věku 25 až 40 let.

Mnohdy nemoc náhle udeří po několikaletém stresu, příliš náročné, odpovědné či namáhavé práci, která není kompenzovaná odpočinkem.

Odpočívat je ale nezbytné, dá se tak předejít nejen chronické únavě, ale i jiným závažným nemocem, včetně rakoviny.

Zívání je nakažlivé
Autor: profimedia.cz
Nemoc nejde vyléčit, ale...

Samoléčbou se rozhodně únavového syndromu nezbavíte. Patří do rukou odborníka, nejčastěji imunologa.

Chronickou únavu zatím neumíme úplně vyléčit, ale pravidelným odpočinkem, kvalitní stravou, změnou životního tempa a patřičnými léky se dají výrazně zmírnit její příznaky.

Podle nejnovějších poznatků lékařů na chronický únavový syndrom výborně účinkuje mírné aerobní cvičení.

Trénink by měl trvat asi dvanáct týdnů a zahrnovat procházky, plavání nebo jízdu na kole (5 až 30 minut denně). Důležité je ale postupovat pomalu!

Podstatné je také nepřestat s terapií, a jak už potvrdily stovky pacientů – nevzdávat to.

Ovoce se spoustou vitamínu C je nejlepší lék na únavu.
Autor: shuterstock.com

Tip:
Při chronické únavě se doporučuje jíst aspoň pět kusů ovoce nebo zeleniny denně. Pomáhají také vitamin C, třezalka, echinacea, hořčík a lékořice.

Autor: Silvie Risová, Kbak