Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Žena zkolabovala po barvení vlasů, jde jí o život!

Julie McCabe zápasí o život po barvení vlasů.
21. listopadu 2011 | 17:06

Chtěla si jen obarvit vlasy, teď bojuje o život. U Julie McCabe (38) z Britského Keighley vyvolala barva na vlasy nečekaně agresivní alergickou reakci. Přestala dýchat a upadla do kómatu. Pokud to přežije, bude mít poškozený mozek.

Matka dvou dětí je už tři týdny v bezvědomí, připojená na dýchacím přístroji. Lékaři jejího zdrceného manžela Russella varují, že pokud vůbec přežije, bude mít vážně poškozený mozek. Proč se to stalo, nechápou ani syn Luke (20) a dcera Abigail (15).

K nečekané rekaci došlo po tom, co si žena nabarvila vlasy barvou pro domácí použití L’Oreal Preference. “Vlasy si barvila každých šest týdnů a nikdy žádný problém neměla,” říká její manžel.

Barvení vlasů může být někdy i nebezpečné.
Autor: profimedia.cz

Barvu si prý smyla po doporučených dvaceti minutách a hned na to svému muži řekla: “Necítím se dobře, nemůžu dýchat.”

Manžel ji okamžitě odvezl do nemocnice, ale cestou ženě přestalo tlouct srdce. “Lékaři jí oholili hlavu, aby chemikálie dál nemohla škodit. Přesto jí nedávají moc šancí,” říká zoufalý muž.

Jedna dívka už zemřela

Souvislost s barvou na vlasy je zatím jen domněnka, ale velmi pravděpodobná. Stejnou reakci měla po barvení vlasů ani ne měsíc před tímto případem Tabatha McCourt (17) z Velké Británie, která bohužel do 20 minut zemřela.

Lékaři si proto vyžádali vzorek barvy, aby mohli zjistit, zda je opravdu příčinou vážného zdravotního stavu ženy.

Má se za to, že na vině je chemikálie parafenylendiamin (PPD), kterou obsahuje 99 procent barev na vlasy. Není to proto touto konkrétní barvou, kterou žena použila.

Zástupci firmy L’Oreal jsou samozřejmě v šoku a ochotni podat veškeré informace o svém produktu. “L'Oreal je velice znepokojen, touto vážnou situací. Budeme nápomocni lékařům a uděláme vše proto, abychom této ženě a její rodině pomohli,“ řekl tiskový mluvčí firmy.

 

Nebezpečné barvení?

* PPD je používána v mnoha permanentních barvách na vlasy, protože barvu pevně váže na vlasy a nesmývá se tak.

* Alergie na tuto látku je vzácná, postihne pouze jednu osobu z 250.000. Ve většině případů jde jen o mírnou vyrážku.

* Použití PPD  je zakázáno ve Francii, Německu a Švédsku. Americká studie prokázala spojení této chemikálie se zvýšením rizika rakoviny močového měchýře.

* Alergická reakce se nemusí spustit s prvním použitím produktu. Vyvolána může být i po mnohých použití barvy.

* Jak stojí v každém návodu barev na vlasy: 48 hodin před použitím by měl být proveden test na alergii!

Autor: INT, bak