Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Největší schovky bakterií a roztočů ve vašem bytě

2. listopadu 2011 | 13:48

Víte, kolik vás žije v jedné domácnosti? Pokud si myslíte, že jen několik, jste vedle. To číslo byste měli přehodnotit, o jednu domácnost se totiž dělíte s miliony okem neviditelných forem života, které vám můžou způsobovat i zdravotní potíže.

Bakterie na nás číhají doslova na každém rohu, venku i doma.

Většina z nich je pro naše zdraví naštěstí neškodná, bohužel se najdou i výjimky.

V našich domácnostech se obvykle vyskytuje např. E. coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumonia, Streptococcus a jiné.

Kde je hledat?

Místo činu: Kuchyň

V testech, které zkoumaly pod mikroskopem stěry z kuchyňských ploch a předmětů, dopadla kuchyň ze všech místností nejhůře. Tam se to totiž doslova hemží choroboplodnými zárodky a bakteriemi.

Pravidelný úklid domácnosti
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Pokud byste je chtěli zlikvidovat, měli byste se zaměřit hlavně na kuchyňský dřez, prkýnko na krájení, pracovní desku a lednici.

V první řadě je třeba vyměnit houbičku na nádobí, která obsahuje tolik života, že je až s podivem, že sama „nepochoduje“. Ideálně by se měla měnit alespoň každý týden.

Po umývání nádobí ji vždy opláchněte vodou a vyždímejte, aby co nejdříve uschla. Nenechávejte ji ve dřezu! Mokro, teplo a zbytky jídla jsou pro bakterie ráj.

Pokud používáte jednu houbičku na umývání nádobí i kuchyňských ploch, měli byste zbystřit. Roznášíte tím bakterie po celé místnosti a zvyšujete tak riziko kontaminace a zdravotních problémů, které s tím úzce souvisí.

 

* Dezinfikujte všechny plochy.
* Nezapomínejte pravidelně umývat vnitřky kuchyňských spotřebičů.
* Udržujte kuchyňský dřez naprosté v čistotě.
* Jak dlouho jste pořádně neumyli vaši spíž?

Po krájení umýt!

Prkýnko, na kterém krájíte potraviny, byste měli pečlivě umývat ihned po použití, je to jedno z nejnebezpečnějších míst, kde se bakterie rády množí. Odborníci také doporučují používat alespoň dvě, jedno výhradně na zeleninu a druhé na maso. 

V lednici se skrývají nebezpečné bakterie.
Autor: profimedia.cz
Lednička

Možná vás překvapí, že v lednici bývá často víc bakterií, než na toaletě. Aby taky ne, občas se nám tam něco rozlije a uklidit takovou nečistotu mnohdy trvá i dlouhé měsíce. Ten, kdo je zvyklý dávat do ledničky nezabalená jídla nebo zbytky na talíři, nedělá dobře. Jídlo není před bakteriemi z ledničky nijak chráněné.

Odpadkový koš

Vynášení koše sice nepatří k oblíbeným domácím činnostem, to ale neznamená, že bychom měli přebytečné smetí a zbytky od jídla hromadit dny a týdny.

Tip:
Pokud nechcete používat speciální dezinfekční přípravky, vystačíte si i s octovým roztokem, který má rovněž silné dezinfekční účinky. Nevynechejte jedinou kuchyňskou plochu, lednici ani odpadkový koš.

Odpadky je dobré třídit
Autor: profimedia.cz

Ložnice: Království a líheň roztočů

Roztoči zbožňují teplo a kde jinde ho najít, než u vás ve vyhřáté posteli. Je tam až devadesát procent všech alergenů.

V posteli se skrývá nejvíc roztočů.
Autor: profimedia.cz
Když se po celodenním shonu konečně skulíte do postele, začne pro tyto malé tvory hostina, na kterou čekají celý den. Živí se totiž šupinkami, které během noci odrolíte z kůže.

Je jich proto logicky nejvíc právě tam, kde trávíte nejvíc času – v posteli, na gauči, v peřinách, na polštáři. Během života každý roztoč vyprodukuje více než dvěstěnásobné množství exkrementů, než sám váží.

Jejich výkaly zakrátko uschnou a víří se vzduchem jako drobné částice, které velmi dráždí zejména alergiky. V jednom gramu prachu může být až patnáct tisíc roztočů. Ložní prádlo proto měňte minimálně jednou týdně.

 

Kde jich je nejvíc?
• matrace
• plyšové hračky
• polštáře
• peřiny
• pokrývky
• deky
• koberce
• křesla
• pohovky
• závěsy

Roztoči zblízka

Svým vzhledem nám můžou připomínat klíšťata, dobrou zprávou pro nás však určitě je, že je nevidíme.

1062840:gallery:true:true

Roztoč dorůstá velikosti cca 420 µm na délku a 250 až 320 µm na šířku.

Jeho život trvá dva až čtyři měsíce. Každá samice za tu dobu naklade přibližně 60 až 100 vajíček.

Zajímavé je, že se vůbec nevyskytují ve vyšších nadmořských výškách. Hubí je sluneční světlo, extrémní teploty a sucho.

Koupelna

Testy prokázaly, že se tam na jediném centimetru čtverečným hromadí více než 50 000 bakterií.

Pokud se vám ve sprchovém koutě nebo kdekoliv jinde objeví načervenalý povrch, okamžitě jednejte. Způsobuje ho bakterie Sarratia marcescens, která může vyvolat zánět močových cest!

 

Předměty, kterým věnujte zvýšenou pozornost
– je tam více bakterií než na prkénku vaší toalety!


• prodlužovačky
• mobilní telefony a klávesnice od počítače
• dětské hračky
Autor: Jana Šlégrová, Kbak