Anorexie je nemoc psychiky

Několik čtenářů se na Petra Fořta obrátilo s dotazem, jak postupovat v případě, že u svého blízkého pozorují příznaky poruchy příjmu potravy. Starosti si dělala matka malé dívky, pubertálního syna i tchyně, která má příliš hubenou snachu.

"Doporučuji poradit se s dětským psychologem, případně navštívit nejbližší poradnu dětské výživy. Nelze vyloučit problém mezilidských vztahů v rodině, které neřešeny později skutečně mohou způsobit vážnou poruchu příjmu potravy. Kromě toho doporučuji podrobné vyšetření u gastroenterologa," radí Petr Fořt všem rodičům, jejich děti mají problémy s přijímáním potravy.

Starostlivé tchyni pak ale vysvětlil, že postava její snachy je pouze její záležitostí, do které by se jí neměla příliš plést.

Petr Fořt odpovídal na chatu na otázky čtenářů Blesk.cz
Autor: Martin Hurda

Jak tedy hubnout?

Petr Fořt potvrdil starou známou pravdu: "Nejvhodnější je jíst několikrát denně malé porce," napsal. Doporučuje i tzv. krabičkovou dietu, kdy vám firma dodá v krabičkách nachystané jídlo na celý den. Zdůraznil však, že některé firmy mohou dodávat nekvalitní služby. Sám garantuje krabičky firmy abc Dieta, za které ručí.

Přiměřeně je vhodné zařadit i hladovku, ale pozor, jen krátkou! "Neměla by trvat déle než tři dny, protože potom dojde ke snížení činnosti štítné žlázy, která zablokuje výdej energie. Vhodný režim hladovek je jedenkrát za 14 dní 24 - 36 hodin," vysvětlil Petr Fořt. Je však logické, že podmínkou je dodržovat rozumný příjem energie i po skončení hladovky a nesnažit se dohnat, co jste hladověním zameškali.

Co je vlastně zdravá výživa

Považujete-li dietu za součást zdravého životního stylu, nemáte pravdu. Dieta je upravený jídelníček, který pomáhá s léčbou konkrétního onemocnění. "Součástí zdravého stylu by měla být racionální strava, nikoliv dieta."

Petr Fořt odpovídal i na otázku, kde končí přiměřená péče o tělo a začíná anorexie: "Anorexie začíná tam, kde už nejde o zdraví, ale o projev poškození psychiky."

Všem, kdo by chtěli znát lépe jeho názor na zdravou stravu, doporučuje své knihy, nebo výživové poradce, jejichž seznam najdete na webu Svět zdraví. Právě oni totiž využívají jeho poznatků.

Nová kniha Petra Fořta Aby nám chutnalo bude v knihkupectvích k dostání od letošního listopadu.

Pokud jste se v chatu nedozvěděli odpovědi na otázky ohledně anorexie a dalších poruch příjmu potravy, obraťte se na centrum pro jejich léčbu Anabell. Vyškolení odborníci vám odpoví, poradí a případně doporučí, jak postupovat.

Odpovědi Petra Fořta na otázky čtenářů Blesk.cz si můžete přečíst zde: