Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Malý chlapec zdolal mozkový nádor

Eva Hrušková se synem Samem, o jehož zdraví se bude už stále strachovat.
25. října 2011 | 06:00

Ještě se ani pořádně nerozhlédl po světě a už ho napadla zákeřná rakovina. Sam Hruška (6) ze Slovenska dva roky bojoval s mozkovým nádorem.

Tento příběh má šťastný konec. Vypadá to, že chlapec nad rakovinou zvítězil, protože poslední kontrola ukázala, že nádor zmizel. Jeho nejbližší věří, že navždy.

Počátek roku 2009 se Samově mamince Evě Hruškové (35) navždy vryje do paměti jako ty nejčernější dny jejího života. "Do té doby mě ani nenapadlo, že by můj syn mohl mít nádor. Tehdy se mu jen udělalo špatně a několikrát zvracel.“

„Myslela jsem si, že to bude neškodná viróza. Měli jsme však před sebou dvěstěkilometrovou cestu na dovolenou, tak jsem s ním pro jistotu zašla na vyšetření," popisuje paní Hrušková první chvíle, které se najednou změnily na dny hrůzy.

Okamžitá operace a ozařování

Obvodní lékař ji s chlapcem poslal na odborné vyšetření, kde se dozvěděla krutou diagnózu – nádor na mozku. "Sama okamžitě převezli sanitkou do Košic, já jsem za nimi uháněla svým autem. Dodnes nevím, jak se mi tam podařilo dojet.“

1053803:gallery:true:true

„Nemoc byla již ve vysokém stadiu, tak následovala okamžitá čtyřhodinová operace – pro mě to byly ty nejtěžší okamžiky, jaké jsem dosud zažila. Tehdy jsem zjistila, co je to opravdový strach," vzpomíná chlapcova matka.

Operace naštěstí dopadla dobře, část nádoru však v mozku zůstala. "Byl v místech, kde lékaři nechtěli zasahovat, protože by riskovali narušení důležitých funkcí. Samovi by hrozilo ochrnutí," vysvětluje matka. Po operaci proto následovala náročná léčba ozařováním.

Plakala sama v parku

"Syn dostával tak vysoké dávky, že ho museli všude vozit autem, protože ze sebe šířil silnou radiaci. Nikomu nepřeji zažít to, co jsme si spolu v průběhu roku a půl v nemocnici prožili,“ vzpomíná paní Hrušková.

„Musela jsem ho psychicky podporovat pozitivním myšlením a dobrou náladou. Tu tíhu jsem ze sebe vyháněla pláčem sama v parku," přibližuje.

Poslední vyšetření ale naštěstí ukázala, že Sam je z nejhoršího venku. "Nádor mu už nezjistili, ale já stále budu žít ve strachu, aby se mu nevrátil. Dělám vše pro to, abychom tomu předešli. Připravuji mu jen zdravou stravu a snažím se, abychom byli co nejčastěji v přírodě," uzavírá Eva Hrušková.

Autor: Čas.sk, Kbak