Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

9 zaručených tipů, jak bojovat s únavou

24. října 2011 | 14:22

Myslíte si, že s únavou nejde nic dělat? Omyl! Přestaňte být pasivní. Vyčerpání se totiž můžete docela dobře zbavit.

Určitě znáte pár lidí v okolí, neztrácejících ani na chvíli dech, zatímco vy už máte všeho plné zuby. Upřímně, trpíte-li častěji únavou, nejspíš z vás nikdy nebude Terminátor, který stále funguje na plný plyn. Přesto můžete své pomyslné energetické rezervy důkladně povzbudit.

Dlouhodobou únavou trpí 10 až 30 procent (obvykle se uvádí necelá čtvrtina) populace. Jen u třech procent je diagnostikovaný chronický únavový syndrom. Jestliže se ráno sotva donutíte vstát z postele a večer usínáte u televize, jste na nejlepší cestě onemocnět. Začněte s tím včas něco dělat a pamatujte, že východiskem není pět káv denně.

Smažený sýr s hranolkami
Autor: profimedia.cz
1. Jste to, co jíte

Smažený sýr s hranolkami a tatarkou vám dodá spoustu prázdných kalorií a tělo se pěkně nadře, než se s tím vypořádá. Játra část své kapacity věnují zpracování tuků, střeva se začnou prát s nedostatkem vlákniny, živin do krve půjde směšně málo, cévy se plnit cholesterolem, sůl zatíží ledviny a tak dále. Máte pocit, že byste se po tomto jídle měla cítit fit? Chcete-li dělat něco s únavou, nejprve dobře prozkoumejte svůj jídelníček a dodejte do něj zdravé a kvalitní potraviny.

Ovocných salát je zdravá svačinka.
Autor: profimedia.cz
2. Vsaďte na čerstvost

Řiďte se jednoduchou rovnicí – vše čerstvé a svěží (ovoce, zelenina) učiní i vás čerstvou a svěží. Tělo zejména díky enzymům a dalším biolátkám dostane již „hotové“ to, co si jinak musí složitě tvořit. Do organismu se dostanou také vitaminy, minerální látky, stopové prvky, antioxidanty a další. Nebaví-li vás chroupat ovoce a saláty, připravujte si zeleninové a ovocné drinky.

3. Očista jako restart

Únava může mít velké množství příčin. V případě, že vyloučíte jakékoli zdravotní problémy, je detoxikace ideální cesta. „Uklizené“ tělo funguje mnohem lépe.

Potřebujete dobít baterky?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
4. Neberte si toho moc!

Emocionální vyčerpání a stres jsou zabijáci energie a pohody. Zejména my, ženy, ve snaze „zvládnout všechno“ býváme často vyčerpané a únava nás více ovlivňuje. Stanovte si limity a nepřekračujte je. Nechte kolegy, děti a partnera, aby vzali část vašich povinností na sebe. Možná nebude perfektně umyté nádobí (jako od vás) a po úklidu najdete pár míst plných prachu, ale je jen na vás, jaké priority si v životě stanovíte.

 

Bleskové tipy:
* V práci střídejte různé činnosti, kreativní s mechanickými a naopak.
* Protahujte se! Ráno v posteli i v práci na židli. Aktivujete svalstvo a celé tělo.
* Choďte na procházky po práci a na krátké během práce. Buďte na vzduchu!
* Rychlou energii vám dodá pobyt na slunci. Vyzkoušet můžete i fototerapii.
* Pořádně a zdravě jezte, diety jsou nejlepší cestou k únavě a podrážděnosti.
* Naučte se správně hluboce dýchat. Povrchové dýchání a špatné držení těla způsobují nedostatečné zásobení mozku a celého těla kyslíkem.  
* Doplňte vitaminy C, B a E, nezapomeňte na hořčík a zinek.
* Proti únavě funguje i lžička medu denně.

Citróny jsou osvěžující.
Autor: profimedia.cz
5 . Citrusové vůně

Nakapejte do aromalampy nebo na mělký talířek s trochou vody pár kapek oleje z citrusových plodů, máty peprné nebo eukalyptu. Jedete-li opravdu „na doraz“, vsaďte na rozmarýnový olej. Kromě jiného povzbudí vaši koncentraci a paměť.

6. Postarejte se o sebe!

Chce to jen trochu sebekázně. Když děti usnou, nezírejte nesmyslně do půlnoci na televizi, ale donuťte se jít co nejdříve spát. Postarejte se také, aby vám bylo vždy teplo, pohodlně a příjemně, a to i když jste v práci nebo doma. Možná objevíte, kolik nepohodlí snášíte, aniž si to uvědomujete.

Kvalitní masáž dokáže zázraky.
Autor: profimedia.cz
7. Lymfatická masáž

Působí detoxikačně, odvádí přebytečnou vodu, bojuje proti celulitidě a posiluje imunitu. Celkově velmi příznivě účinkuje proti chronické únavě.

8. Netradiční zaháněče únavy

Proč stále mluvit o guaraně a kofeinu? Zkuste něco jiného! Karkade – ibišek:
Krvavě rudý čaj připravený z květů tropické rostliny je lahodný, kyselý, mírně nahořklý. Pije se studený i teplý a má velmi osvěžující účinky. Je plný vitaminu C, dodá vám energii, posílí imunitní systém. Významně pomáhá při chronické únavě.

Zkuste se zabavit netradičními sporty.
Autor: profimedia.cz
9. Sport

Pohyb snižuje stres a pocity úzkosti, které s únavou souvisejí. Navíc okysličuje mozek, urychluje metabolické procesy, a proto se pak cítíte svěžejší a rychleji a bez problémů usnete. Cítíte-li se příliš unavená na sport, zkuste aspoň svižnou procházku.  

Kdy zajít k lékaři:

Trpíte-li těžkou únavou trvající déle než šest měsíců. U žen se obvykle jako příčina diagnostikuje:
* Anémie (nedostatek červených krvinek), máte-li silnou menstruaci, může to být váš případ.
* Onemocnění štítné žlázy.
* Nedostatek vitaminů, zejména vitaminu C, B komplexu a minerálů.
* Dlouhodobou únavu způsobují i potravinové alergie. V případě, že trpíte dlouhodobou těžkou únavou, navštivte také alergologa.

Autor: Olga Poucheová, Kbak