Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pijte červené víno, pomáhá proti osteoporóze

Červené víno prospívá zdraví.
21. října 2011 | 13:05

Řídnutí kostí je častou chorobou žen. Pokud si však ráda vychutnáte sklenku červeného, můžete toto riziko značně snížit. Takže dámy, připijte si na zdraví!

Že je víno v rozumné míře i lék, to je známá věc. Vědci však zkoumali jeho další blahodárné účinky a zjistili, že mimo jiné posiluje kosti. Pravidelné popíjení červeného vína má pozitivní vliv na jejich výživu a pomáhá tedy i k prevenci osteoporózy.

Tento pro mnohé příjemný závěr vyplynul z testování ve Velké Británii, které bylo provedeno na tisícovce dvojčat žen ve věku kolem padesáti let. Vědci zkoumaly, jaký má jejich stejný genetický základ a rozdílná životospráva vliv na křehnutí kostí, a tedy i časté zlomeniny v pozdním věku.

Výživu kostí mají však na svědomí i další potraviny. Prospívá jim hlavně zelenina a ovoce, ale ne v takové míře jako právě červené víno.

Připijte si s kamarádkou na zdraví červeným vínem, opravdu vám prospívá.
Autor: profimedia.cz

Za vše může alkohol

Není sice úplně jasné, jak právě víno dokáže kosti zpevnit, ale z dřívějších výzkumů jeho vlivu na zdraví vyplývá, že to může být způsobené polyfenoly. Jsou bohatě zastoupeny ve slupkách hroznů a do tekutého vína je vstřebá alkohol.

“Zřejmě právě alkohol ve víně v tomto případě hraje zásadní roli. Při pravidelném užívání malého množství proto víno pozastaví řídnutí kostí,” potvrzuje jeden z lékařů výzkumu. Upozorňuje však, že na druhou stranu v přehnaném množství má alkohol opačný účinek. Takže snaha zabránit osteoporóze pitím vína na litry rozhodně nezabere.

Zajímavé také je, že takovou schopnost z alkoholických pochoutek má prý pouze červené víno. Jiné nápoje, jako pivo a tvrdé destiláty tento efekt podle vědců nevykazují. Takže pivaři se tentokrát nemají na co vymlouvat.

 

Fakta o osteoporóze:

* Osteoporóza je onemocnění kostí, které v pozdním věku slábnou a křehnou. Zvyšuje se tak pravděpodobnost zlomenin.
* Nejčastější úrazy jsou v oblasti páteře, zápěstí a kyčlí.
* Nemoc postihuje jednu ze tří žen a jednoho z dvanácti mužů.
* Náchylné k nemoci jsou především ženy, které užívají steroidy, drogy, kouří, pijí často alkohol, nebo mají toto onemocnění v rodinné anamnéze.
<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Sklenka červeného vína denně posiluje kosti

Řídnutí kostí je častou chorobou žen. Pokud si však ráda vychutnáte červené víno, můžete toto riziko značně snížit. Takže dámy, připijte si na zdraví!

Že je víno v rozumné míře i lék, to je známá věc. Vědci však zkoumali jeho další blahodárné účinky a zjistili, že mimo jiné posiluje i kosti. Pravidelné popíjení červeného vína má pozitivní vliv na jejich výživu a pomáhá tedy i k prevenci osteoporózy.

Tento pro mnohé příjemný závěr vyplynul z testování ve Velké Británii, které bylo provedeno na tisícovce dvojčat žen ve věku kolem padesáti let. Vědci zkoumaly jaký má jejich stejný genetický základ a rozdílná strava a životospráva vliv na křehnutí kostí a tedy i časté zlomeniny v pozdním věku.

Výživu kostí mají na svědomí i další potraviny. Prospívá jim hlavně zelenina a ovoce, ale ne v takové míře jako právě červené víno.

Není sice úplně jasné, jak právě víno dokáže kosti zpevnit, ale z dřívějších výzkumů jeho vlivu na zdraví vyplývá, že to může být způsobené polyfenoly. Jsou bohatě zastoupeny ve slupkách hroznů a do tekutého vína je vstřebá alkohol.

“Zřejmě právě alkohol ve víně vína v tomto případě hraje zásadní roli. V mírném množství při pravidelném užívání pravděpodobně pozastaví řídnutí kostí,” uvažuje jeden z lékařů výzkumu. Upozorňuje však, že v přehnaném množství má alkohol opačný efekt. Takže snaha zabránit osteoporóze pitím vína na litry nezabere.

Zajímavé také je, že takovou schopnost z alkoholických pochoutek má pouze a jen červené víno. Jiné nápoje, jako pivo a tvrdé destiláty tento efekt nemají. Takže pivaři se tentokrát nemají na co vymlouvat.

Fakta o osteoporóze:

* Osteoporóza je onemocnění kostí, které časem slábnou a křehnou. Zvyšuje se pak pravděpodobnost zlomenin.

* Nejčastější úrazy jsou v oblasti páteře, zápěstí a kyčlí.

* Nemoc postihuje jednu ze tří žen a jednoho z dvanácti mužů.

* Náchylné k nemoci jsou především ženy, které užívají steroidy, drogy, kouří, pijí často alkohol, nebo mají toto onemocnění v rodinné anamnéze.

Autor: INT, bak