Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Unikátní operace oka, Blesk byl u zázraku moderní medicíny

19. října 2011 | 20:00

Vůbec první implantaci trifokální čočky do oka pacienta v Česku, ale i ve střední Evropě provedl ve středu primář očního oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě Peter Mojžiš (38). Blesk.cz jako jedinný byl u této unikátní operace.

„Jedná se skutečně v očním lékařství o zásadní změnu. Doposud implantované bifokální čočky nám umožňovaly vidět jen na dálku a na blízko,“ vysvětloval Blesku těsně před operací primář Mojžiš. „Trifokální čočka nám umožní vidění i na střední vzdálenost. Takže pacientka si například již nebude muset přibližovat či naopak oddalovat obrazovku počítače, na kterém pracuje,“ zjednodušil princip funkce nové čočky.

Problém s viděním byl limitující v práci pro pacientku (53) z Jihlavy, která se jako první u nás se rozhodla tuto operaci podstoupit. „Do levého oka pacientce implantujeme dnes čočku o 7,5 dioptriích. Zítra pak přijde na řadu i pravé. To už však na své levé oko bude dokonale vidět,“ představil výhody této ambulantní operace primář Mojžiš.

Necelých patnáct minut strávila na operačním sále pacientka z Jihlavy. „Lékař s implantovanou čočkou po celou dobu operace vůbec nepřijde do přímého kontaktu a tím se snižuje možnost infekce,“ zdůraznil primář Peter Mojžiš. Ten nejprve pacientce rozřízl rohovku. Mikrootvorem o šíčce 1,9 milimetru pak odsál zbytky měkkých částí původní čočky a specielním injektorem umístil náhradní čočku do oka. „Důležité je pak čočku v oku dokonale vycentrovat,“ dodal lékař na závěr operace.

Trifokální čočky od německého výrobce ke každému z pacientům po prvotním vyšetření dorazí vždy do tří dnů. „Zatím jich máme k dispozici pouze dvacet a pro každého pacienta se vyrábějí zvlášť,“ poznamenal mezi operací primář. Na operačním lůžku pod specielním mikroskopem pacientka strávila necelých patnáct minut. „Bohužel tento typ čoček není hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Cena implantátu přijdě pacienta na zhruba 16 tisíc korun,“ dodal Peter Mojžiš.

Autor: Jiří Čada